Τουριστικά Ακίνητα: Σταθερή «αξία» η Ελλάδα, με δέλεαρ τις αποδόσεις 

Τουριστικά Ακίνητα: Σταθερή «αξία» η Ελλάδα, με δέλεαρ τις αποδόσεις 
Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και εικονίζει άποψη από της Πάρο. Σημαντικές διακρίσεις, για άλλη μία χρονιά, απέσπασε η Ελλάδα στα Reader’s Choice Awards 2019, αυτή τη φορά από τους αναγνώστες της αμερικανικής έκδοσης του κορυφαίου ταξιδιωτικού περιοδικού «Conde Nast Traveller». Συγκεκριμένα η χώρα μας κατατάχθηκε στην 7η θέση της κατηγορίας «Κορυφαίες 20 χώρες» (Top 20 Countries), όπου υποψήφιες ήταν συνολικά 193 χώρες, ενώ στην κατηγορία «Καλύτερα νησιά στον κόσμο» (Best islands in the World) και ειδικότερα στα «Κορυφαία 5 νησιά της Ευρώπης» (Top 5 in Europe) η Ελλάδα απέσπασε τη «μερίδα του λέοντος», αφού η Μύκονος κατέλαβε την 3η, η Πάρος την 4η και η Κρήτη την 5η θέση. Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ/Kostas Vergas Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ανταγωνιστικά yields στη Μεσογειακή αγορά - Στο 7% η απόδοση σε Κυκλάδες και Κρήτη - Μύκονος, Πάρος, Σαντορίνη στο επίκεντρο με τις υψηλότερες ζητούμενες τιμές πώλησης.

Σταθερό παραμένει το επενδυτικό ενδιαφέρον στα τουριστικά ακίνητα, μακροχρόνιας και βραχυχρόνιας μίσθωσης, με ορισμένα από τα δημοφιλή ελληνικά νησιά να δίνουν ανταγωνιστικές αποδόσεις συγκριτικά με άλλους μεσογειακούς προορισμούς.

Ενδεικτικά σημειώνεται ότι το υψηλότερο ποσοστό απόδοσης στα τουριστικά ακίνητα πανελλαδικά, γύρω στο 7%, εντοπίζεται στη Νότια Ελλάδα, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη ενώ έπεται η Βόρεια Ελλάδα με 6% και τα νησιά του Ιουνίου, με 5%, σύμφωνα με στοιχεία της RE/MAX Ελλάς (από ένα δίκτυο 76 γραφείων πανελλαδικά και άνω των 1.000 συμβούλων).

Τα στοιχεία δείχνουν ότι εδραιώνονται οι τάσεις στην αγορά τουριστικής κατοικίας που ανέδειξε και πριν από λίγους μήνες έρευνα της Algean Property. Με βάση τις μέσες ακαθάριστες αποδόσεις ενοικίασης εξοχικών κατοικιών υψηλών προδιαγραφών σε 30 μεσογειακούς προορισμούς η Μύκονος βρέθηκε στην κορυφή της κατάταξης, με μέση μικτή απόδοση 7,4%. Ακολούθως η Πάρος, με 7,1%, αύξησε την απόδοσή της και επωφελούμενη από τη ζήτηση στη Μύκονο, λόγω της εγγύτητας, προσέλκυσε επενδύσεις σε περισσότερα έργα υψηλών προδιαγραφών. Έτσι αυξάνονται οι τιμές πώλησης ενώ και ο μεγάλος αριθμός των τουριστών ευνοεί την αύξηση των ενοικίων. Επίσης, η Σαντορίνη εμφανίζει μέση μικτή απόδοση 6,3% σε αυτή την έρευνα, με τη Σκιάθο στο 6% μαζί με την Τυνησία.

Η ζήτηση παραμένει σταθερή σήμερα ενώ αυξάνεται σε πολλές περιοχές διαψεύδοντας ανησυχίες για δυνητικές επιπτώσεις από την αβεβαιότητα και τις παρενέργειες του πολέμου στην Ουκρανία. Σε καταλύτη αναδεικνύονται επίσης τα έργα υποδομών που αναπτύσσονται σε πολλές περιοχές. Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι η κρίση προτρέπει τους διεθνείς επενδυτές σε αναζήτηση ελκυστικών περιοχών για αγορές ακινήτων στο εξωτερικό, καθώς ο τομέας εξακολουθεί να προσφέρει ισχυρές αποδόσεις, ήτοι ετήσιο εισόδημα από τη μίσθωση του ακινήτου σε σχέση με την αξία του. Εξάλλου, η μεσογειακή αγορά τουριστικών ακινήτων αποδεικνύεται ένας ανθεκτικός τομέας της παγκόσμιας βιομηχανίας ακινήτων, προσελκύοντας επενδυτές από όλες τις ηπείρους.

Ειδικά η Ελλάδα φαίνεται να εδραιώνει τη θέση της στην αγορά παραθεριστικής κατοικίας στη Μεσόγειο λόγω της σταθερής ανάπτυξης του τουρισμού και των ανταγωνιστικών τιμών πώλησης σε συνδυασμό με τις υψηλές αποδόσεις των ενοικίων. Οι επενδυτές αναζητούν ακίνητα με στόχο την ανάπτυξη ξενοδοχειακών μονάδων, την απόκτηση της Golden Visa και την εκμετάλλευσή τους μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων. Η τελευταία φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά την απόφαση για αγορά εξοχικής κατοικίας, σύμφωνα με το 67% των γραφείων του δικτύου της RE/MAX Eλλάς, κυρίως στα κέντρα των αστικών πόλεων και στην νησιωτική Ελλάδα όπως για παράδειγμα στην Μύκονο, στην Νάξο, στην Σαντορίνη, στην Πάρο, στα Χανιά, στην Κέρκυρα και στην Κεφαλονιά.

Η Μύκονος αναδεικνύεται στην τουριστική περιοχή με τις υψηλότερες ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικίας, 7.250 ευρώ ανά τ.μ. και ακολουθεί η Πάρος και η Σαντορίνη με μέση ζητούμενη τιμή 3.450 ανά τ.μ. και 3.250 ανά τ.μ. αντίστοιχα. Στην Κρήτη, παρά την υψηλή τουριστική κίνηση, τα επίπεδα των τιμών πώλησης δεν είναι τόσο υψηλά και κυμαίνονται γύρω στα 2.500 ευρώ ανά τ.μ.. Περίπου σε αυτά τα επίπεδα κινούνται και τα νησιά του Ιονίου ενώ σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας όπως η Χαλκιδική, ο Βόλος και η Καλαμάτα οι τιμές πώλησης των ακινήτων διαμορφώνονται σε 1.583 ευρώ/τ.μ., 1.700 ευρώ/τ.μ. και 1.950 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα.

Όσο για τις εθνικότητες των επενδυτών, διαφοροποιούνται ανά περιοχή, με τους Γερμανούς να βρίσκονται στην πρώτη θέση στη Βόρεια Ελλάδα και τους Ισραηλινούς να πρωταγωνιστούν στη Νότια Ελλάδα. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 54% της ζήτησης αφορά Έλληνες. Ειδικά σε πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας όπως η Ξάνθη, η Κομοτηνή και η Ηγουμενίτσα το 90% των πωλήσεων αφορά εγχώριο ενδιαφέρον σε αντίθεση με τις νησιωτικές περιοχές όπως η Νάξος, το Ρέθυμνο και η Κέρκυρα όπου 90 στις 100 πωλήσεις αφορούν αγοραστικό κοινό του εξωτερικού.