Τουριστικές mega-επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ στο Fast Track

Τουριστικές mega-επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ στο Fast Track

To Invest in Greece έδωσε το «πράσινο φως» για την υπαγωγή δύο τουριστικών θερέτρων σε Αργολίδα και Χαλκιδική στο συγκεκριμένο καθεστώς. 

Δύο επενδύσεις, που αφορούν τουριστικά θέρετρα σε Χαλκιδική και Αργολίδα, συνολικού προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ, εγκρίθηκαν για ένταξη στο καθεστώς Fast Trak.  Το «πράσινο φως» έδωσε το Invest in Greece, ενώ οι συγκεκριμένες επενδύσεις αναμένεται να δημιουργήσουν περισσότερες από 1900 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο πλήρους λειτουργίας τους. Απομένει η έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) για να ξεκινήσουν να υλοποιούνται.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης επισήμανε ότι «η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά αυτές τις επενδύσεις και είμαστε αισιόδοξοι ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρξουν και άλλα επενδυτικά σχέδια που θα ενταχθούν στο Fast Track».

Ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Invest in Greece Στ. Ησαΐας δήλωσε ότι «το χαρτοφυλάκιο των έργων στρατηγικού χαρακτήρα εμπλουτίζεται διαρκώς, κι έτσι στα έργα κυρίως του τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, προστίθενται επενδύσεις σύνθετης τουριστικής ανάπτυξης, με μεγάλα πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι δύο τουριστικές επενδύσεις αφορούν στη δημιουργία του «Pravita Estate» και του «Kilada Hills».

Διαβάστε ακόμη: H Ελλάδα «απορρόφησε» 4,5 δισ. ευρώ ξένες άμεσες επενδύσεις

Ειδικότερα, η εταιρεία ΠΡΑΒΙΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ & ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΕ θα αναπτύξει επενδυτικά το «Κτήμα Πραβίτα» το οποίο βρίσκεται στη Χαλκιδική, στην περιοχή Ταξιάρχη του δήμου Πολυγύρου και καταλαμβάνει έκταση 12.673 στρεμμάτων. Το έργο «Pravita Estate» σκοπεύει να αναδείξει και να αξιοποιήσει τη φυσική ομορφιά της «άγνωστης» Βόρειας Ελλάδας, προάγοντας ένα καινοτόμο σύνθετο τουριστικό προϊόν, το οποίο θα στηρίζεται αποκλειστικά σε πρότυπα αειφόρου ανάπτυξης.

Το επενδυτικό σχέδιο του Pravita Estate περιλαμβάνει τέσσερα γήπεδα γκολφ, τρία ξενοδοχειακά συγκροτήματα 5 αστέρων, συγκροτήματα παραθεριστικών κατοικιών, συνεδριακό κέντρο, κέντρο υγείας, αποκατάστασης & θεραπείας, προπονητικό αθλητικό κέντρο, καθώς και εγκαταστάσεις εναλλακτικού τουρισμού.

Η συνολική επένδυση για τη δημιουργία του Pravita Estate ανέρχεται σε περίπου 726,4 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με το επενδυτικό χρονοδιάγραμμα θα ολοκληρωθεί σταδιακά σε χρονικό διάστημα πέντε ετών.

Στο μεταξύ, η στρατηγική επένδυση Kilada Hills θα αναπτυχθεί στην περιοχή Κοιλάδα του δήμου Ερμιονίδας του νομού Αργολίδας σε έκταση 2.000 στρεμμάτων. Η επένδυση αναμένεται να αξιοποιήσει και θα αναδείξει ανεκμετάλλευτους μέχρι σήμερα φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους και να αναβαθμίσει την αισθητική της περιοχής, χωρίς να αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του φυσικού περιβάλλοντος. Η επένδυση αποτελείται από ξενοδοχείο, παραθεριστικές κατοικίες, γήπεδο γκολφ υψηλών προδιαγραφών και beach club.

Διαβάστε επίσης: Μείωση της γραφειοκρατίας για αναθέρμανση των επενδύσεων

Το θέρετρο Kilada Hills θα λειτουργεί σε ετήσια βάση με αυστηρά κριτήρια αειφόρου ανάπτυξης και δεσμεύσεις και αναμένεται να επιφέρει σημαντικά οφέλη στη χώρα μας όπως τουλάχιστον 600 άμεσες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας του καθώς και 2.000 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο. Επιπρόσθετα η επένδυση αναμένεται να προκαλέσει τη δημιουργία δορυφορικών επαγγελματικών δραστηριοτήτων και θέσεων εργασίας στην περιοχή, να δημιουργήσει σημαντικά έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, να αποφέρει εισροή συναλλάγματος και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας και της περιοχής με την ανάδειξη της ως τουριστικού προορισμού ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου. Ο συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται σε 418 εκατομμύρια ευρώ.