Οι Τούρκοι ξηλώνουν τα σταθερά τηλέφωνα!

Οι Τούρκοι ξηλώνουν τα σταθερά τηλέφωνα!

Μόνο 8% καταλαμβάνει η σταθερή τηλεφωνία στην πίτα των τηλεπικοινωνιών.

Ένα από τα κριτήρια βιοτικού επιπέδου που έχουν σταθερά στις μελέτες τους οι διεθνείς οργανισμοί ήταν για δεκαετίες -και είναι ακόμη σε μεγάλο βαθμό- η ύπαρξη σταθερών τηλεφώνων ανά χίλιους κατοίκους. Η μαζική είσοδος των κινητών τηλεφώνων όμως ανέτρεψε τις ισορροπίες καθιστώντας ουσιαστικά τον συγκεκριμένο δείκτη άχρηστο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Τουρκία όπου την τελευταία δεκαετία παρά την άνοδο του βιοτικού επιπέδου της γειτονικής χώρας και την άνθιση της οικονομίας οι κάτοικοι της ξηλώνουν κυριολεξία τα σταθερά τηλέφωνα μίας και η κινητή τηλεφωνία τα έχει υποκαταστήσει στον μεγαλύτερο βαθμό. Με βάση τα τελευταία στοιχεία σε συνολικό πληθυσμό 71,5 εκατ. Τούρκων οι κάτοχοι κινητών είναι 66 εκατομμύρια, δηλαδή το 92,2 του πληθυσμού.

Διαβάστε ακόμη: Ο Ερντογάν, οι «μάγισσες» και η τουρκική οικονομία

Αντίθετα και σύμφωνα με την εφημερίδα Zaman, έχει καταγραφεί στην Τουρκία μεγάλη πτώση στο ενδιαφέρον των καταναλωτών για τη σταθερή τηλεφωνία. Στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, το ποσοστό της σταθερής τηλεφωνίας από 76% το 2003 αντιπροσωπεύει πλέον, δέκα χρόνια μετά το 8% σήμερα. Ο αριθμός των χρηστών σταθερής τηλεφωνίας έπεσε από 17,5 εκατ. το 2008 σε 13,9 εκατ. το 2012 ενώ ακόμη πιο σκοτεινή αναμένεται η εικόνα για την επόμενη δεκαετία καθώς οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μόλις 3 εκατ. χρήστες το 2023.