Τουρκική εισαγγελία: Έτσι δολοφονήθηκε ο Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας

Τουρκική εισαγγελία: Έτσι δολοφονήθηκε ο Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας
epa07129383 An official stand in front of Saudi consulate in Istanbul, Turkey, 29 October 2018. According to reports, Saudi public prosecutor arrived in Istanbul for talks with Turkish investigators over the death of Saudi journalist Jamal Khashoggi inside the kingdom's consulate in Istanbul three weeks ago. EPA/SEDAT SUNA

Ανατριχιαστικές είναι οι περιγραφές των τουρκικών δικαστικών αρχών για την εκτέλεση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου.

Ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη και το πτώμα του διαμελίστηκε, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές της πόλης, που χαρακτηρίζουν “προμελετημένο” το έγκλημα.

Το γραφείο του εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης, εξηγώντας ότι η επίσκεψη του γενικού εισαγγελέα της Σαουδικής Αραβίας Σαούντ αλ Μοτζέμπ στην Τουρκία, στο πλαίσιο των ερευνών, “δεν απέφερε συγκεκριμένα αποτελέσματα”, σημειώνει στην ανακοίνωση που εξέδωσε ότι οι τουρκικές αρχές είναι “υποχρεωμένες” να δώσουν στη δημοσιότητα ορισμένα στοιχεία που συγκέντρωσαν. “Παρά τις καλοπροαίρετες προσπάθειές μας να αποκαλυφθεί η αλήθεια, δεν προέκυψαν συγκεκριμένα αποτελέσματα από τις συναντήσεις” μεταξύ του αλ Μοτζέμπ και του Τούρκου εισαγγελέα Ιρφάν Φιντάν.

“Με βάση ένα προμελετημένο σχέδιο το θύμα Τζαμάλ Κασόγκι στραγγαλίστηκε μέχρι θανάτου μόλις μπήκε στο προξενείο” αναφέρει η ανακοίνωση.

“Το πτώμα του θύματος διαμελίστηκε και το ξεφορτώθηκαν μετά τον δια στραγγαλισμού θάνατό του”, συνεχίζει.

Οι τουρκικές αρχές ζήτησαν για άλλη μια φορά από τον Σαουδάραβα γενικό εισαγγελέα και τη συνοδεία του να εκδοθούν οι 18 ύποπτοι που έχουν συλληφθεί στη Σαουδική Αραβία, στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγουν οι αρχές της χώρας αυτής για τον θάνατο του δημοσιογράφου. Απαίτησαν επίσης να μάθουν πού βρίσκεται το πτώμα του Κασόγκι, την ταυτότητα του “ντόπιου συνεργού” για τον οποίο κάνει λόγο το Ριάντ, αλλά και αν έχουν αποκαλυφθεί στη Σαουδική Αραβία στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τον προσχεδιασμένο χαρακτήρα της δολοφονίας.

Αντί για απάντηση, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, ο εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης προσκλήθηκε να πάει στη Σαουδική Αραβία μαζί με τα στοιχεία της έρευνας που έχει στην κατοχή του. Δεν διευκρινίστηκε αν οι τουρκικές αρχές θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση αυτή.

Το Ριάντ εκτιμά ότι μόνο με μια κοινή έρευνα των δύο χωρών θα καταστεί δυνατόν να καθοριστεί τι απέγινε το πτώμα του Κασόγκι και αν ο φόνος ήταν προμελετημένος.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που ζητά περισσότερες πληροφορίες από τη Σαουδική Αραβία, είπε την Τρίτη ότι ο Φιντάν ζήτησε από τον Μοτζέμπ να αποκαλύψει ποιος έστειλε στην Κωνσταντινούπολη την 15μελή ομάδα που φέρεται ότι εμπλέκεται στη δολοφονία.

Ο Φιντάν είπε ότι έθεσε τρία ερωτήματα στον Σαουδάραβα ομόλογό του: Πού βρίσκεται το πτώμα, ποιος είναι ο υποτιθέμενος ντόπιος συνεργός και αν υπάρχουν ευρήματα σχετικά με τον σχεδιασμό της δολοφονίας.