Τουρκικός «γίγαντας» με 33.600 υπαλλήλους υπό κατάρρευση

Τουρκικός «γίγαντας» με 33.600 υπαλλήλους υπό κατάρρευση

Αδιέξοδο για μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Τουρκίας που περνάει στις τράπεζες.

Όλο και πιο έντονη γίνεται η κατάσταση στην Τουρκία, καθώς πολλές εταιρείες βρίσκονται σε αδιέξοδο υπό το βάρος της κατάρρευσης της λίρας. Τελευταίο κρούσμα είναι μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις κινητής τηλεφωνίας, η Turk Telekom, η οποία ουσιαστικά χρεοκόπησε αδυνατώντας να αποπληρώσει δάνειο σε δολάρια. Αιτία χρεοκοπίας της Turk Telecom στάθηκε η αδυναμία της να αποπληρώσει δάνειο ύψους 4,7 δισ. δολαρίων που είχε συνάψει το 2013.

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Anadolu, μια κοινοπραξία πιστωτριών τραπεζών της ΟΤAS συνέστησε εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) για την εξαγορά του 55% της εταιρείας τηλεπικοινωνιών.

Το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας ενέκρινε την εξαγορά και πλέον ο έλεγχος μιας εκ των πιο ιστορικών και μεγαλύτερων εταιρειών της Τουρκίας περνάει στις τράπεζες. Μετά από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων με τις πιστώτριες τράπεζες δεν κατέστη δυνατή η εύρεση κάποιας λύσης, ως εκ τούτου οι τράπεζες ζήτησαν τον έλεγχο της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία, είναι μια από τις πολλές τουρκικές εταιρείες που εισπράττουν τουρκικές λίρες και αποπληρώνουν σε ξένο συνάλλαγμα τα δάνειά τους.

Το πρόβλημα αφορούσε σε δανειακή σύμβαση, ύψους 4,75 δισ. δολαρίων, την οποία η εταιρεία καλούταν να αποπληρώσει σε δολάρια και όχι σε τουρκικές λίρες.

Με βάση, ωστόσο, τη συναλλαγματική κρίση και την πτώση της αξίας του τουρκικού νομίσματος, η εταιρεία βρέθηκε ενώπιον σοβαρών προβλημάτων ρευστότητας, τα οποία οδήγησαν σε αδυναμία αποπληρωμής.

Το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε την απόκτηση του ελέγχου από τις τράπεζες των μετοχών της ΟΤAS στην Turk Telekom.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει 43,5 εκατομμύρια συνδρομητές, ενώ απασχολεί πάνω από 33.600 υπαλλήλους. Η μετοχή της εταιρείας διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, ενώ ποσοστό 5% της Turk Telekom ελέγχει το τουρκικό δημόσιο.

Ερντογάν: Στόχος συντονισμένης επιχείρησης η τουρκική λίρα

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η τουρκική λίρα έχει γίνει ο στόχος μιας επιχείρησης εναντίον της, πρόσθεσε όμως ότι η Τουρκία θα συντρίψει την επίθεση που δέχεται και ότι η αστάθεια του νομίσματος θα παρέλθει.

Σε ομιλία που εκφώνησε στη διάρκεια τελετής αποφοίτησης αξιωματικών του στρατού, ο Ερντογάν τόνισε πως η Τουρκία λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα ως απάντηση στην πτώση της ισοτιμίας της λίρας και αρχίζει να βλέπει συγκεκριμένα αποτελέσματα από τα μέτρα αυτά.

Στη διάρκεια της ίδιας ομιλίας του, ο Ερντογάν δήλωσε επίσης πως η Τουρκία χρειάζεται τις ρωσικής κατασκευής συστοιχίες πυραύλων εδάφους-αέρος S-400 και θα τις προμηθευθεί το συντομότερο δυνατόν.

Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει ανησυχία πως η σχεδιαζόμενη από τη σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ Τουρκία ανάπτυξη των S-400 μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια ορισμένων αμερικανικής κατασκευής όπλων και άλλων τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται από την Τουρκία, περιλαμβανομένων των αεριωθουμένων F-35.

Στην ομιλία του κατά την τελετή αποφοίτησης των αξιωματικών του στρατού, ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία χρειάζεται επίσης τα μαχητικά F-35 και θα συνεχίσει να πληρώνει τις δόσεις της για να τα προμηθευθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά θα προμηθευθεί αεριωθούμενα από αλλού αν οι ΗΠΑ σταματήσουν την παράδοση των μαχητικών αεροπλάνων F-35.