Trade Club Alliance: Ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των επιχειρήσεων

Trade Club Alliance: Ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των επιχειρήσεων

Ο Αθανάσιος Ντάφλος μιλά για το δίκτυο που προάγει τη σύναψη στρατηγικών συνεργασιών στο εξωτερικό.

 

Η κρίση ρευστότητας που χτύπησε την ελληνική οικονομία υποχρέωσε το εγχώριο τραπεζικό σύστημα να επαναπροσδιορίσει το ρόλο του, προσφέροντας εναλλακτικές λύσεις και εργαλεία που θα συνέβαλλαν στην ανάπτυξη των πελατών του. Και ο μόνος τρόπος για γίνει αυτό είναι μέσα από συνέργειες και συμπράξεις.

Η διοίκηση της Eurobank επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά και έσπευσε να γίνει μέλος του Trade Club Alliance, του πρώτου παγκόσμιου ηλεκτρονικού δίκτυο επιχειρήσεων που υποστηρίζεται από τράπεζες. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι εταιρείες-πελάτες όλων των τραπεζών που συμμετέχουν μπορούν να έρχονται σε επαφή και να πραγματοποιούν μεταξύ τους εμπορικές συμφωνίες εισαγωγών και εξαγωγών. Στην παρούσα φάση συμμετέχουν 10 τραπεζικοί όμιλοι διεθνούς κύρους και σταδιακά θα κάνουν την είσοδό τους ισχυρά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και από τις πέντε Ηπείρους.

Το δίκτυο καλύπτει 40 χώρες, από την Αμερική, την Αφρική, την Ευρώπη και την Ασία και ήδη συμμετέχουν σε αυτό 700 ελληνικές επιχειρήσεις. Πιο ενεργές αγορές είναι εκείνες της Γηραιάς Ηπείρου – κυρίως Βρετανία, Ισπανία Πολωνία- αλλά και της Λατινικής Αμερικής. Ωστόσο, σταδιακά  ενεργοποιούνται και νέες αγορές, όπως Γαλλία, Ιταλία, Σκανδιναβία, και Νοτιοανατολική Ασία.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο fortunegreece.com ο Επικεφαλής της Δ/νσης E-Services του τομέα Global Transaction Banking CTS της Eurobank, Αθανάσιος Ντάφλος εκτιμά πως στα επόμενα τρία χρόνια θα μετέχουν στο Trade Club Alliance περίπου 20 τραπεζικοί όμιλοι, καλύπτοντας επί της ουσίας ένα σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας αγοράς. Διαβάστε περισσότερα στη συνέντευξη που ακολουθεί.

Πώς ξεκίνησε ως πρωτοβουλία και σε ποιο μοντέλο ανάπτυξης βασίζεται;

Η Eurobank έχει αναγάγει εδώ και αρκετά χρόνια αυτό το ρόλο σε βασική στρατηγική της προτεραιότητα, καθώς η επιτυχία στο διεθνές, ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον, χρειάζεται μακρά, επίμονη συλλογική προσπάθεια. Στο πλαίσιο της στρατηγικής μας, εντάσσεται η δημιουργία του Exportgate, της πιο ολοκληρωμένης ελληνικής ηλεκτρονικής πύλης διεθνούς εμπορίου η οποία προωθεί την επιχειρηματική δικτύωση ελληνικών και κυπριακών εταιρειών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το Exportgate δημιουργήθηκε το 2013 από την Eurobank με τη συνεργασία του ΣΕΒ και των τριών μεγαλύτερων εξαγωγικών φορέων της χώρας, τον ΠΣΕ, τον ΣΕΒΕ και τον ΣΕΚ. Αριθμεί ήδη περισσότερα από 3.000 μέλη, ελληνικές επιχειρήσεις που καλύπτουν όλους τους δυναμικούς εξαγωγικούς κλάδους. Στα πέντε χρόνια λειτουργίας του, το Exportgate έχει δεχτεί πάνω από 1,2 εκατομμύρια επισκέπτες από 110 χώρες και έχει αποσπάσει βραβεία διεθνούς κύρους, μεταξύ αυτών το Gold Effie και το Global Finance Innovators 2015 για την καινοτομία, διάκριση που δεν έχει κατακτηθεί από άλλη ελληνική τράπεζα.

Το επόμενο βήμα στην εξέλιξη του Exportgate έγινε το 2017 με την ένταξή του στο Trade Club Alliance, σε συνέχεια της στρατηγικής συμφωνίας του Ομίλου Eurobank με τον Όμιλο Banco Santander.

Πώς η Eurobank κατάφερε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στο σχήμα και τι έχει κερδίσει η τράπεζα από αυτό;

Ο τραπεζικός όμιλος της Banco Santander είναι ανάμεσα στους μεγαλύτερους του κόσμου με ηγετική θέση σε μεγάλες αγορές στη Λατινική και Βόρεια Αμερική, αλλά και την Ευρώπη.

Η ένταξη της Eurobank στο “Trade Club Alliance” ήταν αποτέλεσμα πολύμηνων επαφών του Τομέα Global Transaction Banking της Eurobank με την Banco Santander. Είναι αυτονόητο ότι η ολοκλήρωση και επισφράγιση της στρατηγικής συμφωνίας Eurobank – Banco Santander, σημαίνει και επιβεβαίωση ότι η Eurobank πληροί όλες τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο Club των ισχυρών τραπεζικών ομίλων του Δικτύου. Οφείλω δε να σημειώσω ότι κομβικό ρόλο, τόσο στην προσέγγιση όσο και στην επίτευξη της στρατηγικής συνεργασίας της Banco Santander με την Eurobank, διαδραμάτισε το Εxportgate και η σημαντική του προσφορά στην επιχειρηματικότητα

Πέραν της Banco Santander ήδη συμμετέχουν στο Alliance σημαντικές διεθνείς Τράπεζες όπως η Nordea, η KBC, η Attijariwafa , η Banco BPM κ.λπ.

Το όραμα που από κοινού διαμορφώνουμε στο πλαίσιο του Alliance είναι να δημιουργήσουμε ένα ευρύ πλέγμα συνεργασίας προς όφελος των πελατών μας. Συνεπώς, η συνεργασία μας με σημαντικά Διεθνή Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα δίνει σημαντική αξία στις υπηρεσίες μας και ταυτόχρονα επεκτείνει τους επιχειρηματικούς ορίζοντες των πελατών μας.

Πόσες εταιρείες έχουν επωφεληθεί από τη συμμετοχή τους στο εν λόγω δίκτυο;

Στο Exportgate τα μέλη έχουν ξεπεράσει τις 3.000 επιχειρήσεις ενώ, ενδεικτικά, τους τελευταίους 15 μήνες έχουν εγγραφεί πάνω από 600  επιχειρήσεις. Επιπλέον, ειδικά για το Trade Club, 700 επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί και εκτιμούμε ότι μέχρι τέλος του έτους θα έχουμε πάνω από 1.000 μέλη. Η εκτίμησή μας είναι ότι στα επόμενα τρία χρόνια το Eurobank Trade Club θα αριθμεί πάνω από 2.000 επιχειρήσεις. Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι μόλις πριν λίγες εβδομάδες, προχωρήσαμε με την προώθηση του Exportgate και στην Κύπρο όπου αναπτύσσεται πλέον και εκεί σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων Κύπρου (ΟΕΒ) και το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ).

Ποια τα οφέλη για μια εταιρεία, πέραν της δικτύωσης;

Είσοδος στο Trade Club ισοδυναμεί με άνοιγμα στις διεθνείς αγορές εμπορίου με τρόπο αποτελεσματικό, άμεσο και οικονομικό. Εταιρείες οι οποίες γίνονται μέλη του Club μπορούν και συνδέονται ηλεκτρονικά με χιλιάδες επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο, για να βρουν είτε πελάτες είτε προμηθευτές στο εξωτερικό και να διευρύνουν το μέγεθος των εργασιών τους.

Με τη συμμετοχή της στο Club, μια εταιρεία αποκτά μια σειρά απλών ψηφιακών εργαλείων για να αναζητήσει συνεργάτες σχετικούς με τα είδη των εμπορευμάτων που την ενδιαφέρουν, τις χώρες, αλλά και το είδος της συνεργασίας (π.χ. εισαγωγή, εξαγωγή). Αυτό όμως που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι το σύστημα, με καινοτόμους αλγόριθμους, της προτείνει αυτόματα εταιρείες εκτός Ελλάδος που πιθανώς την ενδιαφέρουν για συνεργασία, αξιοποιώντας ηλεκτρονικά το προφίλ της.

Επίσης, οι εταιρείες-μέλη του Exportgate αποκτούν πρόσβαση στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του που εμπλουτίζεται συνεχώς με εμπορικές και κλαδικές μελέτες, στατιστικά στοιχεία εμπορικών συναλλαγών, στοιχεία και διαδικασίες τελωνείων και σε πλήρη δημογραφικά δεδομένα για περισσότερες από 180 χώρες. Από το 2017 τα μέλη του Exportgate έχουν πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων με στοιχεία για 200.000 εισαγωγείς από 32 χώρες, και σε δημοσιεύσεις διαγωνισμών από πάνω από 100 χώρες στον κόσμο.

Τα μέλη που επιλέγονται για να συμμετέχουν στο Eurobank Τrade Club θα μπορούν να λάβουν ειδικό πρόσθετο πιστωτικό όριο προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις Συναλλαγές Διεθνούς Εμπορίου (έκδοση Ενέγγυων Πιστώσεων, Εγγυητικών Επιστολών, χρηματοδότηση της εφοδιαστικής τους αλυσίδας, όπως π.χ. πληρωμές τιμολογίων Εισαγωγών) ενώ για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις προβλέπεται δυνατότητα χρηματοδότησης παραγγελίας ή Ενέγγυας Πίστωσης πριν τη φόρτωση και μέχρι την τελική εξόφληση.

Τέλος, όλες οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες παρέχονται στα μέλη του Eurobank Trade Club με προνομιακή τιμολόγηση, ενώ, παράλληλα, μέσω των στρατηγικών συμφωνιών της Τράπεζας με το IFC (πυλώνα της Παγκόσμιας Τράπεζας), την EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης), και την EIB (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) παρέχεται επιπλέον ρευστότητα.

Στο πλαίσιο στοχευμένων ενεργειών που πραγματοποιεί το Trade Club Alliance και συμπληρωματικά με τις δράσεις του δικτύου, εγκαινιάσθηκε μια νέα πρωτοβουλία, το “Trade Corridor”, που στόχο έχει να φέρει σε επαφή -με τη βοήθεια των τραπεζών- επιλεγμένες επιχειρήσεις μέλη του Club, και να προωθήσει επιχειρηματικές συνεργασίες.

Το πρώτο “Trade Corridor” πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 9 Μαΐου 2018, στο κτίριο Διοίκησης της Eurobank στην Αθήνα, και συμμετείχαν επιλεγμένες ελληνικές επιχειρήσεις – μέλη του Eurobank Trade Club, που δικτυώθηκαν με αντίστοιχες επιχειρήσεις – πελάτες του Ομίλου Banco Santander.

Με  ποια κριτήρια γίνεται η επιλογή των εταιρειών; Υπάρχουν περιορισμοί ως προς το μέγεθος και τα οικονομικά στοιχεία;

Για να γίνει μια εταιρεία μέλος του δικτύου πρέπει να είναι πραγματική (υπαρκτή δηλαδή), με νόμιμες δραστηριότητες και ικανοποιητική πιστοληπτική διαβάθμιση και να είναι πελάτης της Τράπεζας ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου των στοιχείων της.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν περιορισμοί ως προς το μέγεθος της επιχείρησης. Απόδειξη είναι ότι από τις χιλιάδες εταιρείες-μέλη που έχει ήδη το Club, μία στις δύο εταιρείες είναι μικρομεσαίου μεγέθους.

Πως βλέπετε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας; Πότε θα είναι έτοιμες οι τράπεζες να ανοίξουν ξανά τη στρόφιγγα της ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις και ποια η στρατηγική που θα ακολουθήσει η Eurobank;

Τα πρόσφατα αποτελέσματα των stress test, κλείνουν μία πολυετή περίοδο αναταραχής για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα. Η συνολική, ισχυρή επίδοση της Eurobank, αποτελεί την καλύτερη βάση ώστε να επικεντρώσουμε στη χρηματοδότηση των πελατών μας, νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες που έχουμε δραστηριότητα.