Τραγωδία στα Τέμπη: Ταυτοποιήθηκαν 20 θύματα με DNA – Άγνοια για τον ακριβή αριθμό αγνοουμένων

Τραγωδία στα Τέμπη: Ταυτοποιήθηκαν 20 θύματα με DNA – Άγνοια για τον ακριβή αριθμό αγνοουμένων
Πυροσβέστες και διασώστες συμμετέχουν στην επιχείρηση εντοπισμού αγνοουμένων, στο σημείο όπου σημειώθηκε το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα έξω από τη Λάρισα, Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023. Μία επιβατική αμαξοστοιχία συγκρούσθηκε με μία εμπορευματική έξω από τη Λάρισα, ενώ εκτροχιάστηκαν τα δύο πρώτα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας και εκδηλώθηκε πυρκαγιά. Σε 46 ανέρχονται οι επιβεβαιωμένοι νεκροί που έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής από τα συντρίμμια επιβατικής αμαξοστοιχίας που συγκρούστηκε με εμπορική, στην περιοχή Ευαγγελισμός, κοντά στα Τέμπη, αργά το βράδυ της Τρίτης όπως ανέφερε σε επίσημη ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος, Βασίλης Βαθρακογιάννης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ανεβαίνει ο τραγικός απολογισμός για το δυστύχημα στα Τέμπη, με εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 55-57 νεκρούς. Μη αναγνωρίσιμες οι περισσότερες σοροί.

Του Θοδωρή Παναγιωτίδη

Αδιάκοπες είναι οι προσπάθειες των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων για την ταυτοποίηση των θυμάτων. Ήδη έως το μεσημέρι της Πέμπτης (02/03) έχουν ταυτοποιηθεί 20 θύματα μέσω DNA.

Παράλληλα, συνεχίζονται και θα συνεχιστούν οι αδιάκοπες προσπάθειες των πυροσβεστών να εντοπίσουν και να ανασύρουν σορούς των θυμάτων αυτής της ανείπωτης τραγωδίας που έπληξε την χώρα, λίγο πριν τα Τέμπη της Λάρισας.

Οι προσπάθειες αυτές ενδεχομένως έως αύριο να έχουν ολοκληρωθεί αφού πλέον οι πυροσβέστες ελέγχουν το τρίτο βαγόνι, στο οποίοι υπάρχουν καλύτερες συνθήκες έρευνες από τα υπόλοιπα μπροστινά βαγόνια που διαλύθηκαν εντελώς. Τα πιο πίσω βαγόνια έχουν ελεγχθεί και τις προηγούμενες ημέρες και πλέον αναμένεται ένας τρίτος πιο μεγάλος γερανός για την ανύψωση και του τρίτου βαγονιού και οι έρευνες οδεύουν ενδεχομένως έως αύριο, στο τέλος τους.

Παράλληλα, για τα βαγόνια που θα ολοκληρώνεται ο έλεγχος θα φορτωθούν σε μεγάλους τράκτορες και θα μεταφερθούν σε προκαθορισμένους χώρους για την φύλαξη και την αναζήτηση ευρημάτων σχετικών με την έρευνα από την Αστυνομία.

Πλέον, ο απολογισμός των νεκρών επισήμως ανέρχεται στους 46 καθώς έχουν εντοπιστεί επτά νέες σοροί ανθρώπων στις κατεστραμμένες και καμένες λαμαρίνες του δεύτερου βαγονιού-καφετέρια.

Γίνονται εκτιμήσεις όμως για έναν τραγικό απολογισμό που μπορεί να φτάσει τους 55-57 νεκρούς. Από τους 72 τραυματίες και νοσηλευόμενους επιβάτες, 15 πήραν εξιτήριο και παραμένουν για νοσηλεία 57 επιβάτες, εκ των οποίων 6 στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Ακριβής αριθμός αγνοούμενων δεν μπορεί να υπάρχει από τις Αρχές, γιατί στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουν αν ανέβηκαν σε ενδιάμεσους σταθμούς και άλλα άτομα και αν όλοι είχαν συγγενείς που τους αναζητούν, έτσι στην πραγματικότητα ο ακριβής αριθμός θα προκύψει όταν ολοκληρωθεί και η διαδικασία διασταύρωσης και ταυτοποίησης μέσω των δειγμάτων DNA.

Μη αναγνωρίσιμες οι περισσότερες σοροί

Κάτω από την μία μηχανή εκτιμάται ότι βρέθηκε χθες η σορός ενός μηχανοδηγού, ενώ άγνωστο τι έχει συμβεί με τους υπόλοιπους καθώς οι θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν από την φωτιά ξεπέρασαν τους 1.300 βαθμούς Κελσίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Δυστυχώς πολλές από τις σορούς που έχουν εντοπιστεί στα συντρίμμια του τραγικού δυστυχήματος είναι μη αναγνωρίσιμες.

Στο Νοσοκομείο της Λάρισας παραμένουν συγγενείς θυμάτων και αγνοουμένων για το αβάσταχτο ρόλο της αναγνώρισης, παρουσία ψυχολόγων για την υποστήριξή τους, ωστόσο υπάρχουν πολλές περιπτώσεις θυμάτων που ο μόνος τρόπος να υπάρξει ταυτοποίηση θα είναι μέσω της λήψης DNA και ακολουθείται το ίδιο πρωτόκολλο με την τραγωδία στο Μάτι.

Έχει συσταθεί εκ νέου η ειδική ομάδα διαχείρισης κρίσεων με την συνδρομή ιατροδικαστών και στελεχών της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και του Ανθρωποκτονιών από όλη την χώρα, που έχουν σπεύσει στην Λάρισα για να βοηθήσουν στο δύσκολο έργο της τέλεσης των νεκροτομών και της διαδικασίας λήψης γενετικών υλικών για ταυτοποίηση. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι υπάρχουν περιπτώσεις πλήρως απανθρακωμένων σορών ή και μη άρτιων σορών, παρά μόνο ανθρωπίνων μελών… Η πλειονότητα των θυμάτων δυστυχώς ήταν νέοι άνθρωποι και φοιτητές.

Υπενθυμίζεται πως εκτός από τους ψυχολόγους που βρίσκονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, έχει συσταθεί ομάδα ψυχολόγων από την τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10 306 και καλεί τους συγγενείς και τις οικογένειες τραυματιών και θυμάτων προκειμένου να τους παρέχει ψυχολογική υποστήριξη και καθοδήγηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: News247.gr