Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Πώς έγινε το φονικό δυστύχημα. Παρέμβαση Ντογιάκου για τα αίτια

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Πώς έγινε το φονικό δυστύχημα. Παρέμβαση Ντογιάκου για τα αίτια
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα δύο τρένα συγκρούστηκαν μετωπικά με μεγάλη ταχύτητα  

Δεν έχει βρει απάντηση ως τώρα το ερώτημα «τις πταίει» για τη φονική σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη, που είχε ως αποτέλεσμα 38 άτομα να χάσουν τη ζωή τους. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, το τραγικό δυστύχημα φαίνεται να οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος – αν και αυτό διερευνάται.

Το σίγουρο είναι ότι η επιβατική αμαξοστοιχία με αριθμό 62 βρέθηκε στο ρεύμα καθόδου προς Αθήνα στην οποία κινούνταν η εμπορική αμαξοστοιχία, ενώ κανονικά θα έπρεπε να βρίσκεται στη γραμμή ανόδου, προς Θεσσαλονίκη. 

Ως αποτέλεσμα, τα δύο τρένα συγκρούστηκαν μετωπικά με μεγάλη ταχύτητα (η επιβατική αμαξοστοιχία εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη, ενώ η εμπορική το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Αθήνα). Εκτιμάται πως ο σταθμάρχης στη Λάρισα δεν γύρισε τα κλειδιά, μέσω των οποίων ρυθμίζεται μηχανικά η διέλευση των τρένων στις διακλαδώσεις, στέλνοντας στην ίδια γραμμή τα δύο τρένα. Σημειώνεται δε πως σε όλο το μήκος της η σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει την Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη είναι διπλή. 

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, ο σταθμάρχης βάρδιας του ΟΣΕ Λαρίσης, στη βάρδια του οποίου συνέβη το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Λάρισας και συνελήφθη. Πρόκειται για έναν εργαζόμενο του ΟΣΕ ηλικίας 60 ετών ο οποίος υπηρετούσε σε άλλα πόστα του ΟΣΕ και έγινε σταθμάρχης πριν από έναν μήνα στη Λάρισα μετά από εκπαίδευση. Κατά τις ίδιες πληροφορίες στο ίδιο τμήμα έχει μεταφερθεί και ο Εκπροσωπος της Hellenic Train. 

Στο μεταξύ, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος ανέθεσε την εποπτεία των ερευνών για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη στον εισαγγελέα Λάρισας Σταμάτη Δασκαλόπουλο.

«Ένα πρόσωπο απολογείται μέχρι στιγμής για την τραγωδία στα Τέμπη και η έρευνα συνεχίζεται», δήλωσε εισαγγελέας Λάρισας Σταμάτης Δασκαλόπουλος,ο οποίος και ανέλαβε την υπόθεση για τη διερεύνηση του δυστυχήματος της αμαξοστοιχίας στα Τέμπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως ανέφερε ο κ. Δασκαλόπουλος, πρόκειται για αυτεπάγγελτη διαδικασία, σημειώνοντας πως «βρισκόμαστε σε πρώιμο στάδιο για την ολοκλήρωση της υπόθεσης».

Ο ίδιος σημείωσε πως η έρευνα συνεχίζεται από την αστυνομία και αναμένεται να εξεταστούν όλα τα στοιχεία, ώστε να διαλευκανθούν τα αίτια του δυστυχήματος και να αποδοθούν ευθύνες.

Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν νέοι

Πληροφορίες από τη Hellenic Train αναφέρουν ότι τουλάχιστον 100 φοιτητές επέβαιναν στο τρένο που συγκρούστηκε με εμπορική αμαξοστοιχία. Σημειώνεται πως με το επιβατικό τρένο ταξίδευαν 362 άτομα (352 πολίτες + 10 προσωπικό ), ενώ στο εμπορικό επέβαιναν δύο άτομα. 

Σε δηλώσεις για τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη προχώρησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης έξω από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. «Οι τραυματίες βρίσκονται σε πολύ καλά χέρια στα νοσοκομεία μας. Οι περισσότεροι από τους τραυματίες βρίσκονται σε καλή κατάσταση και δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Μέχρι στιγμής έχουμε 38 νεκρούς οι οποίοι στο σύνολό τους έρχονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, είμαστε δίπλα στους συγγενείς που έχουν έρθει στο νοσοκομείο, τους διαβάζουμε τα ονόματα με τους τραυματίες, μήπως και κάποιος δικός τους είναι μέσα σε αυτούς».

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, «ξεκινούμε και τη διαδικασία για την αναγνώριση των 32 νεκρών, έχουμε φέρει ψυχολόγους για τη στήριξη των συγγενών. Είναι μια τρομακτική διαδικασία για τους γονείς και τους συγγενείς. Παρόλες τις δυσκολίες θα προσπαθήσουμε να κινηθούμε γρήγορα στο κομμάτι της αναγνώρισης, υπάρχουν άτομα που είναι πιο σοβαρά» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι «το βάρος πέφτει στο γενικό αλλά και στο πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, όπως και στην Κατερίνη, στο ΑΧΕΠΑ και στο Γεννηματάς στη Θεσσαλονίκη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ η τραγωδία στα Τέμπη