Τραγωδία στην Iσπανία: Συνετρίβη F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας – 10 νεκροί και 13 τραυματίες

Τραγωδία στην Iσπανία: Συνετρίβη F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας – 10 νεκροί και 13 τραυματίες

Το F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας συνετρίβη κατά την απογείωσή του.

Μαχητικό αεροσκάφος F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας κατέπεσε εντός της πίστας του αεροδρομίου της αεροπορικής βάσης του Los Llanos στο Albacete της Ισπανίας, κατά τη φάση της απογείωσης στις 16:40 ώρα Ελλάδος.

Το αεροσκάφος λάμβανε μέρος σε μια άσκηση στην αεροπορική βάση Λος Γιάνος, στο νότιο τμήμα της Ισπανίας, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο το ισπανικό υπουργείο Αμύνης.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου ανέφερε πως δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 13 τραυματίστηκαν, όταν το αεροσκάφος συνετρίβη στο κέντρο εκπαίδευσης αυτό της Αλμπαθέτε, 262 χλμ. νότια της Μαδρίτης.

Το αεροσκάφος, το οποίο συμμετείχε σε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης πιλότων των ενόπλων δυνάμεων κρατών μελών του NATO, του λεγόμενου Tactical Leadership Programme (TLP), «τη στιγμή της απογείωσης υπέστη απώλεια ισχύος και συνετρίβη σε έναν χώρο στάθμευσης αεροσκαφών» της βάσης, «πέφτοντας και προκαλώντας ζημιές σε πολλά από τα αεροπλάνα τα οποία βρίσκονταν εκεί», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, πυροσβέστες προσπαθούν να κατασβέσουν την πυρκαγιά η οποία έχει ξεσπάσει στη βάση, ενώ έχει δημιουργηθεί μια περίμετρος ασφαλείας.

Λίγο νωρίτερα εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ισπανίας είχε πει στο Γαλλικό Πρακτορείο πως δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία πως οι δύο χειριστές της ελληνικής ΠΑ έχουν βρει τον θάνατο, την οποία μετέδωσαν ισπανικά ΜΜΕ.

Φόβοι για περισσότερους νεκρούς
Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ισπανίας άφησε να εννοηθεί πριν από λίγο ότι ο απολογισμός των θυμάτων της συντριβής ενός F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας σε έναν χώρο στάθμευσης αεροσκαφών ενδέχεται να γίνει ακόμη βαρύτερος.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, «μέχρι στιγμής» έχουν καταμετρηθεί «δέκα νεκροί και 13 τραυματίες», όμως ο ίδιος επισήμανε ότι οι επτά εξ αυτών βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, πέντε σε σοβαρή κατάσταση, ενώ μόνον ο ένας πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο όπου διακομίστηκε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ