Τραμπ: Θα χτίσουμε το τείχος!

Τραμπ: Θα χτίσουμε το τείχος!

O νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, «σηκώνει τα μανίκια» και υλοποιεί κάθε μία προεκλογική του υπόσχεση προς τον αμερικανικό λαό.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να υπογράψει από σήμερα προεδρικά διατάγματα σχετικά με την προσωρινή απαγόρευση εισόδου προσφύγων στις ΗΠΑ, αλλά και την ανάκληση της αδειών εισόδου (βίζα) για τους πολίτες της Συρίας, αλλά κι έξι άλλων χωρών από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, σύμφωνα με πηγές του Κογκρέσου, αλλά και ειδικούς σε θέματα μετανάστευσης που έχουν λάβει ενημέρωση για το παραπάνω ζήτημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος έγραψε την Τρίτη, για τη σημερινή ημέρα στο Twitter:

«Μία μεγάλη ημέρα προγραμματίζεται να είναι η αυριανή, για την εθνική ασφάλεια. Μεταξύ άλλων, θα χτίσουμε το τείχος».

Πηγές αναφέρουν ότι προεδρικό διάταγμα που θα υπογραφεί θα απαγορεύει την έκδοση βίζας από τις αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες σε πολίτες της Συρίας, του Ιράκ, του Ιράν, της Λιβύης, της Σομαλίας, του Σουδάν, αλλά και της Υεμένης, ενώ το πακέτο των μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας στα σύνορα των ΗΠΑ, είναι πιθανό να περιλαμβάνει την κατασκευή του τείχους στα σύνορα μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού, αλλά και την εφαρμογή άλλων μέτρων για τη μείωση του αριθμού των παράνομων μεταναστών που ζουν εντός της αμερικανικής επικράτειας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τα πρώτα διατάγματα αναμένεται να υπογραφούν σήμερα, με τον Τραμπ να έχει την προσοχή του (αρχικά) στην ενίσχυση της συνοριακής ασφάλειας των ΗΠΑ, ενώ τα ζητήματα των προσφύγων, αναμένεται να απασχολήσουν το νέο πρόεδρο, προς το τέλος της εβδομάδας

Ο Στίβεν Λεγκόμσκι, που ήταν υψηλόβαθμος σύμβουλος για τις αρμόδιες υπηρεσίες μετανάστευσης των ΗΠΑ στην προηγούμενη κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος διατηρεί το δικαίωμα να περιορίσει την είσοδο προσφύγων, αλλά και την έκδοση βίζας από χώρες ειδικού ενδιαφέροντος, στην περίπτωση που κρίνεται ότι με την απόφαση αυτή, εξυπηρετείται το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ.

«Από καθαρά νομική άποψη, θα βρίσκεται ακριβώς εντός των ορίων της δικαιοδοσίας του. Αλλά από πολιτική άποψη, θα είναι μία τρομακτική ιδέα, με δεδομένη τη μεγάλη ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες», τόνισε ο Λεγκόμσκι που είναι καθηγητής Νομικής στο πανεπιστήμιο (Washington University) στο Σεντ Λούις.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, απείλησε το Σικάγο με τη λήψη σοβαρών μέτρων στην περίπτωση «που δε ληφθούν μέτρα ώστε να εξαλειφθεί το τρομερό “μακελειό” που βρίσκεται σε εξέλιξη», έγραψε ο ίδιος στην ανάρτησή του.

Στη διάρκεια της ομιλίας του, για την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων την Παρασκευή, ο Τραμπ κατηγόρησε το πολιτικό σύστημα στην Ουάσιγκτον για τη λήψη μέτρων που εξασφαλίζουν την προστασία του, ενώ από την άλλη μεριά, οι πολίτες έχουν εγκαταλειφθεί να υποφέρουν από τη φτώχεια και το έγκλημα. «Η σφαγή αυτή των Αμερικανών, σταματάει ακριβώς εδώ και τώρα», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.