Τραμπ: «Βαριές συνέπειες» για όποιους παραβιάσουν τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν

Τραμπ: «Βαριές συνέπειες» για όποιους παραβιάσουν τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν
epa07048406 US President Donald Trump chairs the United Nations Security Council meeting on the sidelines of the General Debate of the General Assembly of the United Nations at United Nations Headquarters in New York, New York, USA, 26 September 2018. The General Debate of the 73rd session began on 25 September 2018. EPA/JUSTIN LANE

Σαφές μήνυμα του Αμερικανού προέδρου σε Ε.Ε., Ρωσία και Κίνα - Να σταματήσει ο Αμερικανός πρόεδρος να ανακατεύεται στη Μ. Ανατολή ζητά η Τεχεράνη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε σήμερα ότι οι χώρες, αλλά και οι εταιρείες που θα παραβιάσουν τις κυρώσεις της Ουάσινγκτον σε βάρος του Ιράν θα υποστούν «βαριές συνέπειες».

Μιλώντας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη ο Αμερικανός πρόεδρος κατήγγειλε για άλλη μία φορά τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, υποστηρίζοντας ότι βοήθησε τη χώρα αυτή να «σπείρει το χάος», καθώς της παρείχε μια «γραμμή εισροής χρημάτων».

«Όποιο άτομο ή οντότητα δεν συμμορφωθεί με τις κυρώσεις των ΗΠΑ, θα αντιμετωπίσει βαριές συνέπειες», πρόσθεσε.

Η αμερικανική κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα οργισμένη με την ΕΕ, τη Ρωσία και την Κίνα που στις αρχές της εβδομάδας ανακοίνωσαν το σχέδιό τους για τη σύσταση ενός «μηχανισμού» που θα διευκολύνει τις συναλλαγές με το Ιράν, παρακάμπτοντας τις κυρώσεις.

Στην ίδια ομιλία πάντως ο Τραμπ ευχαρίστησε τις κυβερνήσεις του Ιράν, της Ρωσίας και της Συρίας επειδή ανέκοψαν τη στρατιωτική επιχείρησή τους στην επαρχία Ιντλίμπ, το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών της αντιπολίτευσης στη Συρία. Ευχαρίστησε επίσης την Τουρκία επειδή βοήθησε να επιτευχθεί συμφωνία με τη Μόσχα, στις αρχές του μήνα, για τη δημιουργία μιας αποστρατικοποιημένης ουδέτερης ζώνης στο Ιντλίμπ.

Νωρίτερα ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Μπιτζάν Ζανγκανέχ δήλωσε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσει να ανακατεύεται στη Μέση Ανατολή, αν θέλει η τιμή του πετρελαίου να σταματήσει να αυξάνεται.

«Ο κ. Τραμπ προσπαθεί σοβαρά να μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν και επίσης να διασφαλίσει ότι η τιμή του πετρελαίου δεν θα αυξηθεί, αλλά αυτά τα δυο δεν μπορούν να συμβούν μαζί», είναι ο Ζανγκανέχ, σύμφωνα με το Ιρανικό Φοιτητικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Αν δεν θέλει η τιμή του πετρελαίου να αυξηθεί και η αγορά να αποσταθεροποιηθεί, θα πρέπει να σταματήσει την αδικαιολόγητη και διασπαστική ανάμειξη στη Μέση Ανατολή και όχι να είναι εμπόδιο στην παραγωγή και εξαγωγή ιρανικού πετρελαίου.»

Ο Τραμπ, και όχι ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών, είναι πίσω από την πρόσφατη αύξηση των τιμών, είπε ο Ζανγκανέχ.

«Ο Τραμπ επιρρίπτει την ευθύνη στον ΟΠΕΚ για αυτό που ο ίδιος έχει δημιουργήσει και έχει προκαλέσει: την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και την αναταραχή στην αγορά». Τα μέλη του ΟΠΕΚ δεν έχουν την ικανότητα να αυξήσουν την παραγωγή, είπε ο Ζανγκανέχ.

Στη χθεσινή ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε και πάλι τον ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου και να σταματήσει την αύξηση των τιμών. Κατηγόρησε επίσης το Ιράν ότι διασπείρει το χάος και υποσχέθηκε να επιβάλει επιπρόσθετες κυρώσεις σε βάρος της χώρας.

Σε μια άλλη εξέλιξη, το ιρανικό ριάλ σημείωσε σήμερα ιστορική πτώση έναντι του αμερικανικού δολαρίου στην ανεπίσημη αγορά, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, εν μέσω της επιδείνωσης της κατάστασης της οικονομίας στο Ιράν και της επαναφοράς των κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ένα δολάριο πωλείτο έως και για 170.000 ριάλ, σύμφωνα με το Tasnim. Το ριάλ έχει χάσει περίπου το 75% της αξίας του από τις αρχές του 2018.