Τράπεζα Πειραιώς: Ηγετικός ρόλος στην πράσινη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων

Τράπεζα Πειραιώς: Ηγετικός ρόλος στην πράσινη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων
Η Τράπεζα Πειραιώς συμπεριλήφθηκε στη λίστα Europe’s Climate Leaders των Financial Times για το 2023 όσον αφορά τις επιδόσεις της για τη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής. Είναι η μόνη ελληνική εταιρεία που το επιτυγχάνει για τρίτη συνεχή χρονιά και η μόνη ελληνική τράπεζα στη λίστα, λόγω της αποτελεσματικότητάς της στη μείωση των εκπομπών CO2 από τη λειτουργία της κατά την περίοδο 2016 - 2021.

Η στρατηγική που δημιουργεί τα θεμέλια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας προς τη σταθερή ανάπτυξη με όρους βιωσιμότητας έχει στον πυρήνα της την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και προϋποθέτει ταυτόχρονα περαιτέρω οικονομικούς και επιχειρηματικούς μετασχηματισμούς στη βάση ενός νέου μοντέλου και σημαντικής κλίμακας επενδύσεις προσανατολισμένες στους τομείς που συνδέονται με αυτούς τους στόχους.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει δεσμευτεί στρατηγικά να συμβάλλει έμπρακτα και ολιστικά σε αυτή την πορεία υλοποιώντας μια ολοκληρωμένη στρατηγική απέναντι στις οικονομικές, επιχειρηματικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές προκλήσεις που εγείρονται. Η μετάβαση σε μία κυκλική οικονομία, ασφαλή, κλιματικά ουδέτερη, με ανθεκτικότητα στις κλιματικές μεταβολές και μεγαλύτερη αποδοτικότητα ως προς τη χρήση των απασχολούμενων πόρων, είναι ζωτικής σημασίας. Στο πλαίσιο αυτό υιοθετεί τις κατάλληλες προσαρμογές με πρόσημο βιωσιμότητας σε ό,τι αφορά στις λειτουργίες της και έχει προσαρμόσει ανάλογα τις επιχειρηματικές της επιλογές καθοδηγώντας παράλληλα τους πελάτες της για την ορθή διαχείριση των προκλήσεων της μετάβασης και από τον επιχειρηματικό τομέα.

ΠΡΑΣΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Η Τράπεζα Πειραιώς παίζει ήδη πρωταγωνιστικό ρόλο για την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών πόρων των ευρωπαϊκών ταμείων που ανέρχονται σε περίπου €87 δισ. για την περίοδο 2021-2027. Ένα μεγάλο μέρος αυτών των πόρων θα κατευθυνθεί στη χρηματοδότηση της πράσινης οικονομίας και της ενεργειακής μετάβασης της χώρας, καθώς εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν σημαντικές επενδύσεις που κυμαίνονται στα €500 δισ. έως το 2050. Ειδικότερα, στόχος της Τράπεζας Πειραιώς στον τομέα Ενεργειακής Μετάβασης είναι να έχει πραγματοποιήσει χρηματοδοτήσεις €5 δισ. έως το 2025 και συνολικά €8 δισ., συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης ομολόγων και αμοιβαίων κεφαλαίων.

Η Τράπεζα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία με τους πελάτες εστιάζοντας στην καθοδήγησή τους με συμβουλευτικές εξατομικευμένες υπηρεσίες και χρηματοδοτικές λύσεις που εμπεριέχουν όλες τις παραμέτρους των αναγκαίων προσαρμογών που συνδέονται με τα έργα της ενεργειακής τους μετάβασης, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια και αυτονομία και τους εθνικούς στόχους για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα. Στόχος της Τράπεζας είναι να διευκολύνει τις ελληνικές επιχειρήσεις να επενδύσουν και προσαρμοστούν στο νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης και εξοικονόμησης ενέργειας που θα τους επιτρέψει να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους στην αγορά, να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος και να εισέλθουν σε νέους καινοτόμους τομείς.

Οι βασικοί τομείς όπου υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες επενδύσεων σε έργα «Πράσινης» Μετάβασης είναι:

  • Ταχεία ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
  • Αποθήκευση ενέργειας,
  • Ενεργειακή απόδοση,
  • Ηλεκτρισμός ελαφρών μεταφορών,
  • Οικονομία πράσινου υδρογόνου,
  • Συνθετικά πράσινα καύσιμα,
  • Καινοτομία και συστημικές λύσεις στη δέσμευση άνθρακα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πειραιώς, είναι η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που, ήδη από το 2020, προχώρησε σε εταιρικές χρηματοδοτήσεις εντάσσοντας στη διαδικασία αξιολόγησης κριτήρια ESG (Environement, Social, Governance) και, μέχρι σήμερα, έχει υλοποιήσει έναν σημαντικό αριθμό χορηγήσεων που αφορούν μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις. Τα κριτήρια αυτά συμπεριλαμβάνουν μετρήσιμους στόχους που σχετίζονται με:

  • τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής αποδοτικότητας,
  • τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα,
  • την ορθολογική κατανάλωση νερού,
  • τη μείωση και διαχείριση των απορριμμάτων τους,
  • την ανακύκλωση σχετικών υλικών της παραγωγικής διαδικασίας,
  • εργασιακά και κοινωνικά θέματα.

Στρατηγικός στόχος για την Τράπεζα είναι να καταστεί ανθρακικά ουδέτερη (net-zero) το αργότερο έως το 2050.

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει υιοθετήσει ένα συγκεκριμένο οδικό χάρτη και έχει θέσει εξίσου συγκεκριμένους στόχους για τη συμβολή της στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, με βάση τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των ΗΕ. Στο πλαίσιο αυτό επιδιώκει να επιτύχει:

Μηδενικές εκπομπές (net-zero) στη λειτουργία του οργανισμού, με την παρακολούθηση και διαχείριση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, με επενδύσεις σε αποδοτικές λύσεις στη λειτουργία του και με προμήθεια του 100% της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ για τα κτίριά του.

Μηδενικές εκπομπές στο χαρτοφυλάκιό του έως το 2050 ή και νωρίτερα, εστιάζοντας στους τομείς που χαρακτηρίζονται ως υψηλής έντασης άνθρακα και ευθυγραμμίζοντας τις δανειοδοτήσεις με κλιματικές και περιβαλλοντικές παραμέτρους και λύσεις.
υποστήριξη και συμβουλευτική των πελατών σύμφωνα με μία οικονομία ανθρακικά ουδέτερη και θετική για τη φύση, με την επιτάχυνση της πράσινης οικονομίας, τη χρηματοδότηση της μετάβασης και πρωτοποριακή χρηματοδότηση για νέες τεχνολογίες και επιχειρηματικά μοντέλα.

Διαχείριση κλιματικών κινδύνων και κινδύνων περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης (ESG), με την πλήρη ενσωμάτωση κλιματικών και περιβαλλοντικών κινδύνων στο πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων, υποστηρίζοντας και συμβουλεύοντας τους πελάτες προκειμένου να προστατεύσουν τις επιχειρήσεις τους από περιβαλλοντικούς και κλιματικούς κινδύνους και χρηματοδοτώντας τη μετάβασή τους.

*Το νέο τεύχος του Fortune Greece κυκλοφορεί από την Πέμπτη 21/12 στα περίπτερα. Δείτε τον χάρτη με τα σημεία πώλησης.

**Photo: SHUTTERSTOCK

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: