Τράπεζες έβαλαν «χέρι» στο κοινωνικό μέρισμα!

Αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών που ζητάει να επιστραφεί το ποσό σε περίπτωση κατάσχεσης, όπως προβλέπει ο νόμος. 

Αρκετές είναι οι καταγγελίες για «κατάσχεση» του κοινωνικού μερίσματος, αμέσως μετά την καταβολή του σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Τις καταγγελίες έκαναν πολίτες σε πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές, υποστηρίζοντας ότι πήγαν στο ΑΤΜ να «σηκώσουν» το ποσό που αντιστοιχεί στο κοινωνικό μέρισμα, όμως στην κίνηση λογαριασμού έβλεπαν ότι ενώ το ποσό είχε μπει κανονικά, αυτόματα έκανε… φτερά, καθώς το είχε κατασχέσει η τράπεζα για οφειλές και χρέη από «κόκκινα δάνεια».

Σημειώνεται ότι ήδη το υπουργείο Οικονομικών αντέδρασε, τονίζοντας πως «με βάση το νόμο, το κοινωνικό μέρισμα καταβάλλεται εφάπαξ, είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ ή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα».

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα ότι Στουρνάρας και Σταϊκούρας επικοινώνησαν με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και ζήτησαν να εφαρμοστεί ο νόμος.

Για ακόμη μια φορά οι τράπεζες βάζουν «χέρι» στο κατά άλλα ακατάσχετα ποσά όπως αυτό του κοινωνικού μερίσματος. Το υπουργείο Οικονομικών καλείτε τώρα να ενημερώσει άμεσα τις τράπεζες ώστε να επιστρέψουν τα κατασχεθέντα ποσά από το κοινωνικό μέρισμα και να υποχρεώσει τα πιστωτικά ιδρύματα να μην προβούν σε παρόμοιες ενέργειες σε επόμενες καταβολές του επιδόματος από το πρωτογενές πλεόνασμα.

Tο κοινωνικό μέρισμα δεν κατάσχεται, ούτε συμψηφίζεται με οφειλές και κατά συνέπεια πιστώνεται κανονικά στους λογαριασμούς των δικαιούχων, επισημαίνει και η Εθνική Τράπεζα σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.
Η τράπεζα σημειώνει ταυτόχρονα ότι σε περίπτωση που εκ λάθους ή αβλεψίας έγινε παρακράτηση ή συμψηφισμός, αποδεσμεύεται άμεσα και αποδίδεται στο δικαιούχο.

Επισημαίνεται ότι ξεκίνησαν να καταβάλλονται 133,2 εκατ. ευρώ σε 205.912 νοικοκυριά, («περίπου 647 ευρώ ανά δικαιούχο νοικοκυριό» ανέφερε σχετικά), ενώ επίσης έχει πιστωθεί το ποσόν της εφάπαξ χρηματικής ενίσχυσης σε πάνω από 75.328 ένστολους. Μπαίνοντας στο taxisnet μπορείτε να δείτε εάν έχετε πάρει το μέρισμα.

Σε όσους δικαιούχους η ένδειξη στην αίτηση του taxisnet αναγράφει «προς πληρωμή» θα λάβουν το δικαιούμενο ποσό την Παρασκευή στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Επίσης χθες έγινε γνωστό ότι η απόφαση για τα νέα κριτήρια «διορθωμένα» κριτήρια θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.
Οι νέοι δικαιούχοι δεν θα χρειαστεί να κάνουν νέα αίτηση στο gsis.gr αφού αυτόματα η ΓΓΠΣ θα προσαρμόσει τους δικαιούχους σύμφωνα με τα νέα κριτήρια.

Διαβάστε ακόμη: 

Πιστώνεται από σήμερα το κοινωνικό μέρισμα