Πιστώνεται από σήμερα το κοινωνικό μέρισμα

Πιστώνεται από σήμερα το κοινωνικό μέρισμα

Με ικανοποιητικό ρυθμό προχωράει η υποβολή των αιτήσεων – Ποιοι θα πληρωθούν σήμερα. 

Ξεκίνησε από σήμερα Παρασκευή να πιστώνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων το κοινωνικό μέρισμα από το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013.

Συγκεκριμένα οι πρώτες πληρωμές του μερίσματος αφορούν στους ένστολους (με βάση μόνον τα μισθολογικά κριτήρια) και σε χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, άνεργους και ελεύθερους επαγγελματίες με διακοπή δραστηριότητας, οι οποίοι, με βάση τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2012, πληρούσαν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων από την ομάδα των πολιτών (πλην ένστολων) συνεχίζεται με ικανοποιητικό ρυθμό, όπως και η αυτόματη αξιολόγησή τους για το εάν πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει εκπτώσεις στη διανομή του μερίσματος και θα δοθεί στους δικαιούχους το συνολικό ποσό των περίπου 525 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, οι αρμόδιοι παράγοντες αναμένουν τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή των αιτήσεων (η 30η Ιουνίου), προκειμένου να διαπιστώσουν εάν, μετά και από τις τελικές αξιολογήσεις των αιτήσεων, απομένει αδιάθετο ποσό και σε ποιο ύψος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα εξεταστεί η διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων.

Όπως υπογραμμίζουν από το υπουργείο Οικονομικών, η διεύρυνση θα αφορά ή σε αύξηση των εισοδηματικών ορίων (πχ από τις 6.000 ευρώ στις 6.500 ευρώ για τους άγαμους), ή σε ένταξη στον κατάλογο των δικαιούχων των νέων ανέργων με βάση τα εισοδήματα του 2013 (φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν εφέτος), ή σε συνδυασμό των δύο ανωτέρω.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών από την ανάλυση της 1ης πληρωμής προκύπτει ότι:

– Το μέσο ποσό «κοινωνικού μερίσματος», ανά δικαιούχο, διαμορφώνεται στα 647 ευρώ περίπου.
–  Το 47,9% των δικαιούχων είναι άγαμοι, σε χηρεία ή διαζευγμένοι.
–  Το 35,6% των δικαιούχων είναι έγγαμοι με έως δύο τέκνα.
–  Το 4,5% των δικαιούχων είναι πολύτεκνοι.
–  Το 9,7% των δικαιούχων είναι μονογονεϊκές οικογένειες.
–  Το 4,6% των δικαιούχων είναι οικογένειες με κάποιο μέλος με αναπηρία.

Επίσης, επιπλέον 62.000 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί μέχρι τις 3 Μαϊου, είναι σε διαδικασία ελέγχου.

Όπως σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών,ο ρυθμός υποβολής των αιτήσεων συνεχίζεται με ικανοποιητικό ρυθμό.
Από τις 4 έως τις 8 Μαΐου, δηλαδή μέσα στις επόμενες 5 ημέρες, υποβλήθηκαν επιπλέον 68.000 αιτήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ως καταληκτική προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων έχει ορισθεί η 30η Ιουνίου.

Ειδικά για τους μακροχρόνια ανέργους, οι αιτήσεις αυτών που απορρίφθηκαν, επανεξετάζονται αυτεπάγγελτα από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών, με βάση τα εισοδήματα των εμπρόθεσμα υποβληθεισών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ακόμη ότι σήμερα καταβλήθηκε και η εφάπαξ χρηματική ενίσχυση σε 75.428 ενστόλους, ύψους περίπου 35 εκατ. ευρώ. Σημειώνει δε, ότι επιπλέον 20 εκατ. ευρώ έχουν κατευθυνθεί για την ενίσχυση των υποδομών για τους άστεγους και 20 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των ανασφάλιστων.

Διαβάστε επίσης: 

Πώς θα μοιραστεί το «ορφανό» κοινωνικό μέρισμα

Για κάθε νοικοκυριό αντιστοιχούν 647 ευρώ