Τράπεζες: Νέος γύρος συζήτησης για τη ρευστότητα στις επιχειρήσεις

Τράπεζες: Νέος γύρος συζήτησης για τη ρευστότητα στις επιχειρήσεις
One Euro Coin, stacked money on euro coins and banknotes in the background. Euro coins are portraying the value and a map of Europe, but each country in the eurozone has its own design on the obverse in Thessaloniki, Greece, on April 15, 2020. The currency is managed by the European Central Bank (ECB) of EU. (Photo Illustration by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Στη Βουλή Ι. Στουρνάρας (ΤτΕ), Β. Ράπανος (ΕΕΤ) και εκπρόσωποι επιχειρηματικών και παραγωγικών φορέων.

Στο επίκεντρο για άλλη μια φορά σήμερα στη Βουλή το ζήτημα της παροχής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία εκ μέρους των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Ενημερώνονται τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και αναμένεται συζήτηση και κατάθεση απόψεων και θέσεων επί του ζητήματος της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στη συνεδρίαση έχουν κληθεί να συμμετάσχουν, με σχετικές εισηγήσεις, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Ιωάννης Στουρνάρας και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Βασίλειος Ράπανος. Επίσης θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (Κ.Ε.Ε.Ε.), την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

Αναμένεται να παρουσιαστούν στοιχεία για τις χρηματοδοτήσεις εν μέσω πανδημίας, οι οποίες ξεπέρασαν τα 20 δισ. ευρώ, για τις εκτιμήσεις της τρέχουσας χρονιάς αλλά και τους σχεδιασμούς ενόψει των χρηματοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και των χρηματοδοτικών εργαλείων στο πλαίσιο εγγυοδοτικών προγραμμάτων. Οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των παραγωγικών φορέων διεκδικούν καλύτερους όρους και διεύρυνση των κριτηρίων ώστε να χρηματοδοτηθούν περισσότερες επιχειρήσεις από τις περίπου 30 χιλ. που κρίθηκαν επιλέξιμες στα χρηματοδοτικά προγράμματα για την πανδημία με εγγύηση του δημοσίου. Υπενθυμίζεται ότι μέσω των εγγυοδοτικών προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας οι χρηματοδοτήσεις ανήλθαν σε 6,5 δισ. ευρώ.

Σήμερα η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, αλλά και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων διαθέτουν σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων που απευθύνονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις παρέχοντας ευνοϊκούς όρους δανειοδότησης και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων εγγύηση στο 80% των δανείων. Ενδεικτικά, το πρόγραμμα Επιχειρηματική Χρηματοδότηση του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ, προϋπολογισμού 380 εκατ. ευρώ, παρέχει δάνεια επενδυτικού σκοπού 25 χιλ. ευρώ έως 1,5 εκατ. ευρώ, χωρίς επιτόκιο για τα δύο πρώτα χρόνια.

Το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid-19, προϋπολογισμού 460 εκατ. ευρώ αφορά δάνεια κεφαλαίου κίνησης έως 250.000 σε επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών έως ένα εκατ. ευρώ, ενώ πρόγραμμα 500 εκατ. ευρώ του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επενδύσεων με διαχειριστή το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων παρέχει δάνεια επενδυτικού σκοπού έως 1,875 εκατ. ευρώ.

Στα παραπάνω, που αποτελούν ενδεικτικά προγράμματα και αθροίζουν πάνω από 1,3 δισ. ευρώ, θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι σημαντικές δυνατότητες που προσφέρει επίσης το Πράσινο Ταμείο, ειδικά για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς με εξάρτηση από το λιγνίτη περιοχές.