Τράπεζες: Περιοδείες για στήριξη της επιχειρηματικότητας με φόντο την κρίση

Τράπεζες: Περιοδείες για στήριξη της επιχειρηματικότητας με φόντο την κρίση
Πυκνώνουν οι εξορμήσεις στην επαρχία ανώτατων στελεχών των τραπεζών - Η στήριξη των επιχειρήσεων, τα εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης και οι ανάγκες ρευστότητας λόγω κρίσης.

Αναπτυξιακές δυνατότητες σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις διερευνούν οι τράπεζες, στελέχη των οποίων εκδράμουν στην επαρχία αναζητώντας μια νέα γενιά (υγιών) πελατών προκειμένου να τους διαθέσουν χρηματοδότηση μέσω της αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων αλλά λόγω κρίσης προσφέρουν ενημέρωση και εξειδικευμένα προϊόντα για κάλυψη αναγκών ρευστότητας, επενδύσεων αλλά και ανάγκες που προκύπτουν από το ενεργειακό κόστος και το κόστος χρήματος.

Οι τράπεζες αναγνωρίζουν το ρόλο τους σε μια περίοδο κρίσης που πλήττει μικρές και μεγάλες εταιρείες της ελληνικής αγοράς και στοχεύουν να συνεισφέρουν στη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων -και ειδικά του Ταμείου Ανάκαμψης- στηρίζοντας βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη και τους κινδύνους που οδήγησαν τα προηγούμενα χρόνια σε γενιές κόκκινων δανείων. Σε αυτό το πλαίσιο, στελέχη των συστημικών τραπεζών πυκνώνουν τις περιοδείες στη επαρχία προκειμένου να συνεισφέρουν στην προσπάθεια των τοπικών συνεργατών τους που βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με τις χρηματοδοτικές ανάγκες μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών, οι οποίες έχουν οξυνθεί λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και των άλλων επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι πρωτοβουλίες αυτές εν μέσω της συζήτησης του νομοσχεδίου για τα “κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων, μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών” θέτουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο προσκήνιο, καθώς αποτελούν βασικούς κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας μεγάλων οργανισμών που δημιουργούν αξία για την οικονομία.

Θ. Τζούρος: 1,3 δισ. ευρώ νέα δάνεια το 2022 για ΜμΕ

Ενδεικτικά, στελέχη της Πειραιώς επισκέφτηκαν προ ημερών τους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της τράπεζας να στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παρέχοντάς τους καθοδήγηση, τεχνογνωσία και χρηματοδότηση. Οι επιχειρηματίες μετέφεραν ένα θετικό κλίμα για τον τουρισμό, όπως διαπιστώνεται με την έναρξη της τουριστικής περιόδου, το οποίο δημιουργεί ευκαιρίες για το σύνολο των επιχειρήσεων, αλλά επισήμαναν και τον προβληματισμό τους για τις συνθήκες που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, ο πληθωρισμός ενώ συζητήθηκαν και οι δυνατότητες που υπάρχουν ώστε οι επιχειρήσεις να διατηρήσουν την βιωσιμότητά τους και να συνεχίσουν την επενδυτική τους δραστηριότητα.

Η σταθερή αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας, οι νέοι πόροι που προκύπτουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, η ευχέρεια χρηματοδότησης από τις ελληνικές τράπεζες αποτελούν εργαλεία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις συνθήκες, όπως τόνισαν τα στελέχη της τράπεζας. Ενημέρωσαν τους επιχειρηματίες για τις δυνατότητες του Ταμείου Ανάκαμψης που μπορεί να συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα υλοποίησης νέων επενδυτικών σχεδίων.

Ο Ανώτερος Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς, Θεόδωρoς Τζούρος, που ήταν επικεφαλής της αποστολής τόνισε ότι η τράπεζα διατηρεί τον πρωταγωνιστικό της ρόλο, στηρίζει έμπρακτα τις ελληνικές επιχειρήσεις και χρηματοδοτεί τα καλά και βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια ενώ για το 2022, έχει ως στόχο τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 1,3 δισ. ευρώ νέα δάνεια.

Φ. Καραβίας: Διαρκής δέσμευση η στήριξη οικονομίας, απασχόλησης και επιχειρήσεων

Την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας και τη δέσμευση της Eurobank να προσανατολίσει όλες τις δυνάμεις της για τη χρηματοδότηση της υγιούς επιχειρηματικότητας ανέδειξε η πρόσφατη τριήμερη περιοδεία (9-11 Μαϊου) της διοίκησης της Eurobank σε Δυτική Ελλάδα και Ήπειρο, η πρώτη ευρείας κλίμακας μετά από την διετή περίοδο της πανδημίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, παρέθεσε δείπνο εργασίας στην Πάτρα και τα Ιωάννινα σε επιχειρηματικούς πελάτες, παρουσία των στελεχών της διοίκησης, όπου οι επιχειρηματίες είχαν τη δυνατότητα να απευθύνουν ερωτήσεις απευθείας στον διευθύνοντα σύμβουλο και τα ανώτατα στελέχη της τράπεζας και να συζητήσουν λύσεις και πρωτοβουλίες που καλύπτουν κάθε ανάγκη της επιχείρησής τους.

Ο κ. Καραβίας, σημείωσε ότι εν μέσω διαδοχικών κρίσεων στη διεθνή οικονομία, η τράπεζα παραμένει στο πλευρό των πελατών της για να τους υποστηρίξει και να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες τους, προκειμένου να ξεπεράσουν από κοινού και τις νέες, ισχυρές, προκλήσεις. “Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις περιοχές που επισκεφθήκαμε διαθέτουν δυναμική σε κλάδους αιχμής, επιβεβαίωσαν με επιτυχία την ικανότητά τους για παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, και είναι έντονα ανταγωνιστικές, τόσο στην εγχώρια όσο και στις διεθνείς αγορές. Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα η ανάπτυξη ακαδημαϊκών κόμβων ενίσχυσης της καινοτομίας και η ανάδειξη των περιοχών αυτών σε ισχυρούς τουριστικούς προορισμούς. Διαρκής δέσμευσή μας είναι η στήριξη της τοπικής και εθνικής οικονομίας, της απασχόλησης και των επιχειρήσεων, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξή τους εντός και εκτός συνόρων”, πρόσθεσε.

Β. Ψάλτης: Ο επιχειρηματικός κόσμος της Κρήτης λειτουργεί ως πρότυπο ανθεκτικότητας

Συναντήσεις με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου της περιφέρειας πραγματοποιούν και τα στελέχη της Alpha Bank, που επισκέφτηκαν πρόσφατα την Κρήτη, στο πλαίσιο τετραήμερης περιοδείας στο νησί. Συζήτησαν διά ζώσης για τη διαχείριση της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας αλλά και για την ενεργοποίηση νέων επενδυτικών σχεδίων, μέσα και από την αξιοποίηση των διαθέσιμων κοινοτικών χρηματοδοτικών εργαλείων.

Ο CEO του Ομίλου Βασίλης Ψάλτης, αποτιμώντας το περιεχόμενων των επαφών του, υπογράμμισε ότι η Κρήτη συνιστά τον βασικό πυλώνα στήριξης της τουριστικής μας βιομηχανίας, η οποία και λειτουργεί όλη την τελευταία δεκαετία ως “σωσίβια λέμβος” για την ελληνική οικονομία, απορροφώντας, μερικώς, τις συνέπειες από τις αλλεπάλληλες κρίσεις. “Εκτεθειμένος εδώ και χρόνια στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, ο επιχειρηματικός κόσμος της Κρήτης λειτουργεί ως πρότυπο ανθεκτικότητας, εξωστρέφειας και συνεχούς επένδυσης στην ποιότητα, επιτυγχάνοντας τη συνεχή αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών και προϊόντων και τη δημιουργία αξίας για την τοπική και την εθνική οικονομία. Οι συζητήσεις με την ανήσυχη και ακμάζουσα επιχειρηματικότητα της Κρήτης με γεμίζουν αισιοδοξία για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της πατρίδας μας και επιβεβαιώνουν την αποφασιστικότητα της Alpha Bank να στηρίξει ό,τι σημαίνει Πρόοδος στον κοινωνικό και τον οικονομικό στίβο”, πρόσθεσε.

Π. Μυλωνάς: Ειδικό βάρος στις επενδύσεις των επιχειρήσεων

Η Εθνική Τράπεζα είχε αρχίσει να κλιμακώνει το ενημερωτικό της πλάνο για τα εργαλεία που προσφέρει στις επιχειρήσεις από πέρυσι, με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Από τότε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς είχε δώσει έμφαση στο στρατηγικό πλάνο της τράπεζας και στο ειδικό βάρος που δίνει το 2022 στην αποφασιστική στήριξη και ενίσχυση των επενδύσεων που σχεδιάζουν οι επιχειρήσεις. Μαζί με τον πρόεδρο του Δ.Σ. της τράπεζας Γκίκα Χαρδούβελη, πραγματοποίησαν επισκέψεις σε μεγάλες παραγωγικές μονάδες της Βορείου Ελλάδος και συναντήσεις με επιχειρηματίες ενώ διοργανώθηκαν εκδηλώσεις για την παρουσίαση των νέων συμβουλευτικών υπηρεσιών και των προϊόντων της τράπεζας σε μικρούς και μεγάλους πελάτες, μετά τον επιτυχή ψηφιακό της μετασχηματισμό. Εξάλλου, όπως έχει πει ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, για την “επόμενη μέρα” στον όμιλο “όλες οι μεγάλες αλλαγές στην Εθνική Τράπεζα έγιναν σε μία ιδανική συγκυρία, τη σωστή στιγμή”. Οι στόχοι της Εθνικής Τράπεζας παραμένουν φιλόδοξοι και διεκδικεί το ρόλο του καλύτερου συμβούλου των επιχειρήσεων, αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχοντας στελεχώσει την ομάδα της με εξειδικευμένα στελέχη (RMs και υποστηρικτικές ομάδες).