Τράπεζες: Σχεδιάζουν να ρίξουν 10 δισ. ευρώ νέα δάνεια το 2022

Τράπεζες: Σχεδιάζουν να ρίξουν 10 δισ. ευρώ νέα δάνεια το 2022
Από το σύνολο των νέων δανείων, τα 3,6 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν κατά κύριο στις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ τα υπόλοιπα 6,5 δισ. ευρώ θα διοχετευθούν σε νοικοκυριά και Μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε αναλογία 60% – 40%.

Κώστας Παπαγρηγόρης

Με βασικό στόχο η χορήγηση νέων καθαρών δανείων προς την πραγματική οικονομία να ξεπεράσει 10 δις. ευρώ, εκκίνησε η χρονιά για τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Όπως εξηγούν έμπειρα τραπεζικά στελέχη «ο συγκεκριμένος στόχος προκύπτει από μέση καθαρή πιστωτική επέκταση κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ ανά τράπεζα συν τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης που υπολογίζονται στα 3,6 δισ. ευρώ». Βέβαια στο συνολικό ποσό θα πρέπει να περιληφθούν δάνεια από την Τράπεζα Αττικής και τις υπόλοιπες μικρότερες τράπεζες, την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και άλλους οργανισμούς (ΕτΕΠ), συγχρηματοδοτούμενα, κλπ.

Με δεδομένα ότι κόκκινα δάνεια καταγράφουν σημαντική συρρίκνωση, οι διοικήσεις των συστιμικών τραπεζών επικεντρώνονται πλέον στη χορήγηση νέων δανείων, που είναι και ο βασικός τρόπος που έχουν στη διάθεσή τους προκειμένου να παρουσιάσουν κάποια στιγμή έσοδα ικανά να επιτρέψουν και την επίτευξη κερδοφορίας.

Η αύξηση των νέων εκταμιεύσεων εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί κόντρα στο κύμα των αποπληρωμών δανείων που κυριάρχησαν την προηγούμενη χρονιά, περιορίζοντας την καθαρή πιστωτική επέκταση στο τέλος Νοεμβρίου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στο 1,1% έναντι 2,6% τον αντίστοιχο μήνα του 2020 και 3,5% ρυθμό πιστωτικής επέκτασης για το σύνολο του 2020.

Η στόχευση των νέων δανείων

Σε ότι αφορά την διοχέτευση των νέων δανείων προς την πραγματική οικονομία, τραπεζικά στελέχη ξεκαθαρίζουν ότι για παράδειγμα τα 3,6 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης θα κατευθυνθoύν κατά κύριο στις μεγάλες επιχειρήσεις, ώστε να επιταχυνθεί η απορρόφηση και αξιοποίηση των κονδυλίων εμπροσθοβαρώς. Κι αυτό διότι, όπως εξηγούν, στις μεγάλες επιχειρήσεις και κυρίως σε κλάδους όπως ενέργεια, τουρισμός, υποδομές, βιομηχανία κλπ υπάρχουν ήδη έτοιμα επιχειρηματικά σχέδια.

Τα υπόλοιπα περίπου 6,5 δισ. ευρώ θα διοχετευθούν σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, όπου οι ανάγκες και η ζήτηση για χρηματοδότηση αναμένονται αυξημένες, λόγω της επικείμενης ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Από αυτά, σχεδόν το 60% θα αφορά στη λιανική τραπεζική και τα υπόλοιπα στις επιχειρήσεις. Ιδιαίτερη ζήτηση αναμένεται στα στεγαστικά και τα καταναλωτικά δάνεια, όπου οι νέες εκταμιεύσεις αναμένεται να φτάσουν σε 1,2 δισ. ευρώ για απόκτηση κατοικίας και άνω του 1 δισ. στην καταναλωτική πίστη με το μεγαλύτερο κομμάτι να αφορά την αγορά αυτοκινήτου και τις δαπάνες που σχετίζονται με την αγορά σπιτιού.

Οι τράπεζες εκτιμούν ότι η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια θα ανακάμψει με ρυθμό 30%-40% τη νέα χρονιά, υποβοηθούμενη από τα χαμηλά επιτόκια και τα δάνεια σταθερού επιτοκίου που προωθούνται στην αγορά και τα οποία επιτρέπουν το «κλείδωμα» της δόσης του δανείου για την αγορά κατοικίας σε χαμηλά επίπεδα για μακρά χρονική διάρκεια, έως και 30 χρόνια.

Τα υπόλοιπα θα αφορούν δάνεια σε επιχειρήσεις, μικρομεσαίες, μικρές και ελεύθερους επαγγελματίες. Διευκρινίζεται ότι ορισμένες τράπεζες εντάσσουν τις μικρές, πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες στη λιανική τραπεζική. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, η λιανική τραπεζική θα απορροφήσει περίπου το 60% των καθαρών δανείων 6,4 δισ. ευρώ το 2022.

Στόχοι ανά τράπεζα

Η Eurobank για το 2022 έχει σχεδιάσει καθαρές εκταμιεύσεις 1,5-2 δισ. ευρώ. Ο σχεδιασμός αυτός εντάσσεται στον τριετή σχεδιασμό για αύξηση της πιστωτικής επέκτασης κατά 20% στην τριετία με νέες εκταμιεύσεις 5,5 δισ. ευρώ ή σε καθαρό δανεισμό 3,5 δισ. στην τριετία, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος κ. Κώστας Βασιλείου κατά την παρουσίαση του σχεδίου “Eurobank 2030”. Στόχος της Τράπεζας, μερίδιο 30% στις χορηγήσεις. Υπενθυμίζεται ότι οι (μικτές) εκταμιεύσεις νέων δανείων στο εννεάμηνο της Τράπεζας ήταν 5,3 δισ. ευρώ.

O στρατηγικός σχεδιασμός της Alpha Bank, σύμφωνα με το project Tomorrow, περιλαμβάνει καθαρή εκταμίευση 10 δισ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου, εκ των οποίων τα 8 δισ. ευρώ θα αφορούν στην Ελλάδα μέχρι το 2024. Για το 2022 υπολογίζεται ότι η καθαρή εκταμίευση θα κινείται στα επίπεδα των 2 δισ. Οι (μικτές) νέες εκταμιεύσεις δανείων της Alpha Bank στο εννεάμηνο του 2021 ήταν 3,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων η καθαρή πιστωτική επέκταση ήταν 0,8 δισ. Ο ετήσιος στόχος για το 2021 για τα νέα δάνεια είναι 4,5 δισ. ευρώ

Η Τράπεζα Πειραιώς στο ενδεκάμηνο του 2021 πραγματοποίησε νέες εκταμιεύσεις 5,4 δισ. ευρώ, με τον ετήσιο στόχο στο 5,7 δισ., ο οποίος εκτιμάται ότι θα ξεπεραστεί. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει επικοινωνήσει στους αναλυτές το μεικτό ποσό χορηγήσεων για την περίπου 2020-2024 στα 20-23 δισ. ευρώ και την περίοδο 2021-2024 στα 18-20 δισ. ευρώ. Με βάση αυτόν τον σχεδιασμό, οι νέες εκταμιεύσεις για το 2022 αναμένονται στα 6-6,5 δισ. ευρώ. Η καθαρή πιστωτική επέκταση θα είναι μικρότερη.

Η Εθνική Τράπεζα στο εννεάμηνο του 2021 παρουσίασε θετική πιστωτική επέκταση κατά 2,8 δισ. ευρώ, με ετήσιο στόχο γύρω στα 4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό, τα νέα δάνεια για την επόμενη διετία θα ανέρχονται σε 5-5,5 δισ. ετησίως για τη στήριξη της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Η καθαρή πιστωτική επέκταση το 2022 εκτιμάται γύρω στα 1,5-2 δισ. ευρώ.

Η καθαρή πιστωτική επέκταση των 10 δισ. ευρώ το 2022 μπορεί να σημαίνει συνολική χρηματοδότηση άνω των 20 δισ. ευρώ, αν ληφθεί υπόψη ότι αναμένονται αναταξινομήσεις άνω των 2 δισ. ευρώ, αναχρηματοδοτήσεις και αποπληρωμές, ποσά που αντιστοιχούν κατά μέσο όρο σε 1-1,2 δισ. ανά τράπεζα.

Πηγή: news247.gr