Τρία πράγματα που κάθε επενδυτής πρέπει να κάνει αυτή την περίοδο

Τρία πράγματα που κάθε επενδυτής πρέπει να κάνει αυτή την περίοδο

Τι πρέπει να προσέξει κάθε επενδυτής ενόψει των εξελίξεων στις αγορές μετοχών και ομολόγων.

Η βελτίωση της αμερικανικής οικονομίας έχει βοηθήσει τις μετοχές να ανέβουν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών και τον Dow Jones να «φλερτάρει» με ιστορικά υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυξανόμενη αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς διάφορες πιέσεις- τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό- οδηγούν τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων με ασταθή ρυθμό.

Τόσο οι τιμές των μετοχών, όσο και των ομολόγων εξακολουθούν να κινούνται κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Αυτή η στιγμή θεωρείται η κατάλληλη για διασφαλίσουν οι επενδυτές το χαρτοφυλάκιό τους κάνοντας τρεις κινήσεις-κλειδιά που θα αποδειχθούν ιδιαιτέρως κερδοφόρες στο εγγύς μέλλον.

1. Αξιολογήστε τους κινδύνους στην αγορά ομολόγων

Τις τελευταίες εβδομάδες, η αγορά ομολόγων έχει υποστεί εξαιρετικά μεγάλες μετακινήσεις ευρωπαϊκού δημοσίου χρέους. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, τα επιτόκια του 10ούς ομολόγου έχουν κυμανθεί από το 0,1% έως το 0,7% από τα μέσα Απριλίου μέχρι σήμερα. Όσο μικρή διαφορά και αν φαίνεται αυτή η διαφορά, η κίνηση μεταφράζεται σε τεράστιες απώλειες κεφαλαίων για τους επενδυτές που επένδυσαν στα γερμανικά ομόλογα – και με τόσο χαμηλά επιτόκια δεν παράγεται αξιόλογο εισόδημα για να αποζημιωθούν οι επενδυτές για τον κίνδυνο.

Εάν έχετε στην κατοχή σας ομόλογα – κυρίως σε ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια – τα αυξανόμενα επιτόκια θα ρίξουν τις τιμές και όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια των ομολόγων σας, τόσο μεγαλύτερες θα είναι και οι απώλειες που θα υποστείτε.

2. Αξιολογήστε τους κινδύνους στις αγορές μετοχών

Κατά καιρούς, οι μετοχές έχουν εκτοξευθεί στα ύψη -εν μέρει λόγω της σημαντικής αύξησης των κερδών. Αυτό που προκαλεί εντύπωση, όμως, είναι σε ποιες τσέπες κατέληξαν τα λεφτά από την άνοδο αυτή. Πολλοί επενδυτές αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τις μετοχές όπως αυτές των βασικών καταναλωτικών αγαθών. Τα Blue-chip αυτού του κλάδου δεν έχουν πάντα τεράστια ποσοστά αύξησης, απέκτησαν όμως υγιή κέρδη πολλαπλάσια που ορισμένοι υποστηρίζουν πως δεν είναι βιώσιμα.

3. Ισορροπήστε το χαρτοφυλάκιό σας

Παρά το γεγονός πως τόσο οι μετοχές, όσο και τα ομόλογα καταγράφουν άνοδο τα τελευταία χρόνια, οι μετοχές είναι αυτές που αποδίδουν τα μεγαλύτερα συνολικά κέρδη. Αν δεν έχετε εξισορροπήσει ήδη το χαρτοφυλάκιό σας, η επανεξέταση αυτού θα μπορούσε να σας βοηθήσει να μειώσετε την έκθεσή σας ενόψει της επόμενης ύφεσης και να «κλειδώσετε» τα κέρδη σας.