Τρία πράγματα που κάθε startup πρέπει να παρέχει στους εργαζομένους της

Τρία πράγματα που κάθε startup πρέπει να παρέχει στους εργαζομένους της

Αυτό που εν τέλει κερδίζει έναν εργαζόμενο είναι η συνεργασία για τη δημιουργία μιας επιτυχούς επιχείρησης. 

του Μπρους Πολ

Όταν ξεκινάει μια νεοφυής επιχείρηση, οι πιέσεις είναι περισσότερες από εκείνες που αντιμετωπίζει ένας διευθύνων σύμβουλος σε μια καθιερωμένη εταιρεία. Καθώς οι προϋπολογισμοί είναι σημαντικά μικρότεροι στο επίπεδο της startup, η εύρεση και η πρόσληψη των κατάλληλων ανθρώπων είναι πολύ πιο επιτακτική. Γι’ αυτό και τόσες πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο ή δεν διαθέτουν ρευστό βασίζονται σε μη χρηματικές παροχές για να προσελκύσουν κορυφαία ταλέντα.

Συχνά, πολλές μεγαλύτερες εταιρείες ξοδεύουν χρόνο ασχολούμενες με την επιλογή των καλύτερων παροχών, όπως π.χ. δωρεάν γεύματα και μεταφορά, ή κάλυψη της συνδρομής στο γυμναστήριο. Αν και όλα αυτά δεν είναι άσχημα και σίγουρα τραβούν την προσοχή των υποψηφίων, δεν εγγυώνται ότι θα κρατήσουν τους εργαζομένους στην επιχείρηση μακροπρόθεσμα, ούτε και θα είναι αυτό που θα θυμούνται οι εργαζόμενοι από την εμπειρία τους εκεί.

Μια μικρή startup χρειάζεται ανθρώπους αφοσιωμένους στην ιδέα της επικερδούς ανάπτυξης της επιχείρησης. Αυτό που εν τέλει κερδίζει έναν εργαζόμενο είναι η συνεργασία για τη δημιουργία μιας επιτυχούς επιχείρησης, η πίστη στα προϊόντα της, και η συμβολή στην ανάδειξη της επιχείρησης σε κορυφαίο οργανισμό στην αγορά.

Ιδού τρεις παροχές που μπορείτε να προσφέρετε στους εργαζομένους σας και δεν θα σας κοστίσουν ούτε ένα ευρώ:

Προσφέρετε επιλογές ελαστικής απασχόλησης

Ένας απλός τρόπος να αυξήσετε την ικανοποίηση των εργαζομένων σας είναι να τους δώσετε την ευθύνη για τον χρόνο τους. Όταν οι εργαζόμενοι νοιώθουν περιορισμένοι σ’ έναν χώρο για να εργαστούν, μπορεί να μην νοιώσουν έμπνευση ή να μην αποδώσουν καλά.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν κανόνες. Καθορίστε εσείς το πότε πρέπει να συναντηθούν τα μέλη μιας ομάδας, και ποια καθήκοντα θα πρέπει να επιτελέσουν όσοι εργάζονται από το σπίτι. Με σαφέστερους στόχους, προγράμματα και προτεραιότητες τόσο για τα άτομα όσο και για την ομάδα, θα έχετε επιτυχία χάρη σ’ αυτή την πολιτική.

Αναγνωρίστε τη συνεισφορά του καθενός

Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν μέσα σ’ ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από μια κουλτούρα αναγνώρισης έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοιώσουν ότι τα ανώτερα στελέχη αξιολογούν θετικά την παρουσία τους. Παράλληλα, εξασφαλίζονται μεγαλύτερος βαθμός ευρύτερης ικανοποίησης των εργαζομένων αλλά και καλύτερες αποδόσεις για τους μετόχους μακροπρόθεσμα.

Η δουλειά σε μια startup μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να νοιώσει ένας νέος εργαζόμενος ισχυροποιημένος. Συχνά, όσοι δουλεύουν σε μια νεοφυή επιχείρηση έχουν λόγο στις δραστηριότητες της επιχείρησης και αναλαμβάνουν ευρύτερους ρόλους σε σχέση με εταιρείες μεγαλύτερου μεγέθους. Εκεί, συχνά, μπορούν να ξεκινήσουν και να απογειωθούν οι καλύτερες ιδέες.

Δώστε επιλογές

Οι επιχειρήσεις πρέπει να αναγνωρίζουν την ύπαρξη διαφορετικών στυλ δουλειάς. Σε έναν χώρο εργασίας συναντώνται διαφορετικές γενιές, κι έτσι ένα και μόνο πρόγραμμα παροχών ίσως να μην ταιριάζει με τα γούστα όλων.

Επιτρέψτε στους εργαζομένους σας να επιλέξουν και να προσαρμόσουν στις ανάγκες τους κάποιες από τις παροχές, αποσαφηνίζοντας παράλληλα το τι περιμένετε εσείς απ’ αυτούς. Για παράδειγμα, θα είναι πιο παραγωγικοί αν μπορούν να φέρνουν το κατοικίδιό τους στο γραφείο; Θα ήθελαν να συμμετάσχουν σε ένα σεμινάριο κάθε χρόνο για να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους;

Αντιμετωπίστε τους εργαζομένους σας ως ικανούς ανθρώπους, των οποίων οι φωνές ακούγονται. Η ελαστικότητα και η εμπιστοσύνη είναι οι σημαντικότερες παροχές που μια νεοφυής ή μικρή επιχείρηση μπορεί να προσφέρει στους εργαζομένους της.

Πηγή: Fortune.com