Τρία σφάλματα που μπορούν να «σκοτώσουν» την επιχείρησή σας

Τρία σφάλματα που μπορούν να «σκοτώσουν» την επιχείρησή σας
young business man playing chess

Οι περισσότερες επιχειρήσεις αποτυγχάνουν εξαιτίας των δικών τους λαθών.

του Τζέφρι Χέιζλετ

Μεταβολές στην αγορά, απρόβλεπτες καταστάσεις, και ανεπαρκής χρηματοδότηση είναι μερικές από τις πιο κοινές δικαιολογίες που ακούμε όταν μια νεοφυής επιχείρηση αποτυγχάνει να «απογειωθεί».

Όλα αυτά μπορεί να ισχύουν, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις αποτυγχάνουν εξαιτίας των λαθών των ιδιοκτητών τους. Οι δικαιολογίες είναι εύκολες· συχνά, όμως, δεν πρέπει να ψάχνουμε για τη ρίζα του προβλήματος έξω από την επιχείρηση, αλλά εντός της.

Εάν θέλετε να διατηρήσετε ζωντανή τη νέα σας επιχείρηση, προσπαθήστε να αποφύγετε τρία βασικά σφάλματα:

1. Μην πάτε να κάνετε τα πάντα
Όταν ξεκινάτε μια επιχείρηση, αφιερώνετε προφανώς κάθε στιγμή στην τελειοποίηση όλων των πτυχών της, όπως π.χ. το μήνυμα, το λογότυπο, ή η ταυτότητα του brand. Όμως, συχνά, όταν εξασφαλίζετε τους πρώτους πελάτες, είναι εύκολο να αρχίσετε να υπόσχεστε πάρα πολλά. Προσπαθήστε με κάθε τρόπο να το αποφύγετε διότι αυτό προσθέτει επιπλέον πίεση σε σας και στο προσωπικό σας. Στο τέλος, καταλήγετε πάντα να υπόσχεστε πολλά και να προσφέρετε λίγα· κι αν αυτό είναι κακό για μια οποιαδήποτε επιχείρηση, είναι ακόμα χειρότερο για μια startup. Ορίστε προτεραιότητες και μην πάτε να κάνετε τα πάντα.

2. Μην προσπαθήσετε να κόψετε δρόμο
Θα ήταν λάθος να νομίσετε ότι μέσω της μίμησης μπορείτε να φτάσετε στην επιτυχία. Το γεγονός ότι μια συγκεκριμένη στρατηγική δούλεψε στην περίπτωση μιας επιχείρησης δεν σημαίνει ότι υποχρεωτικά θα δουλέψει και στη δική σας. Και το να θεωρείτε ότι ο καλύτερος τρόπος για να στήσετε μια επιχείρηση είναι κόβοντας δρόμο αποτελεί ένα μεγάλο λάθος. Αντί να αναζητάτε παράκαμψη, δημιουργήστε μια διαδικασία – ένα σύνολο βημάτων που μπορούν να επαναληφθούν. Η εταιρεία σας μπορεί να είναι μικρή τώρα, αλλά σκεφθείτε μακροπρόθεσμα. Διαθέτετε διαδικασίες που να μπορούν να αναπαραχθούν με ευκολία;

3. Μην μπείτε στον πειρασμό της αλαζονείας
Αν γευτείτε την επιτυχία, έστω και σε μικρή κλίμακα, είναι πολύ εύκολο να γίνετε αλαζόνας και να νομίσετε ότι τα πράγματα θα είναι μονίμως έτσι. Η επιτυχία είναι θαυμάσια, αλλά αν αρχίσετε να πιστεύετε πάρα πολύ στα κατορθώματά σας, μπορεί όλο αυτό να γίνει επικίνδυνο. Μην ξεχνάτε ότι η επιτυχία μακροπρόθεσμα περνάει μέσα από την ταπεινότητα. Πάνω απ’ όλα, φροντίστε να διατηρείτε επαφή με όλες τις πτυχές λειτουργίας της επιχείρησής σας, ανεξάρτητα απ’ το πόσο μικρές είναι αυτές. Με άλλα λόγια, μη διστάσετε να βγάλετε έξω τα σκουπίδια ή να καθαρίσετε το μπάνιο των γραφείων σας, αν χρειαστεί.