Τρία στοιχήματα στην τελική ευθεία για την αξιολόγηση

Τρία στοιχήματα στην τελική ευθεία για την αξιολόγηση

Παρά τις δεσμεύσεις όλων για αξιολόγηση εξπρές υπάρχουν ακόμη εμπόδια που μπορούν να την καθυστερήσουν.

Τάσος Δασόπουλος

Η εξασφάλιση της υποδόσης των 800 εκ ευρώ για τα ληξιπρόθεσμα , η επιτάχυνση στα προαπαιτούμενα που καθυστερούν και η κάλυψη της τρύπας των εσόδων είναι τα τρία στοιχήματα που πρέπει να κερδίσει το οικονομικό επιτελείο πριν ξεκινήσει η αξιολόγηση.

Η εξασφάλιση της υποδόσης των 800 εκ ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμών που εκκρεμεί από την συνολική δόση των 8,5 δις που έχει εγκριθεί από τις 15 Ιουνίου ( τα 7,7 δις ευρώ έχουν δοθεί από τον Ιούλιο ) είναι εξαιρετικά σημαντική για πολλούς λόγους . Ο προφανής είναι ότι θα αποτελέσει ανάσα ρευστότητας για την πραγματική οικονομία . Σε επίπεδο προγράμματος θα αποδείξει ότι η Ελλάδα συνεχίζει να εφαρμόζει το πρόγραμμα αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών που θα έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς . Το οικονομικό επιτελείο κάνει αγώνα δρόμου να συγκεντρώσει τα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι περισσότερο από το 80% της προηγούμενης δόσης των 800 εκ ευρώ έχει φτάσει σε προμηθευτές του δημοσίου καθυστερούμενες συντάξεις και επιστροφές φόρων. Ένδειξη επιτάχυνσης αποτελεί και η μαζική επιστροφή φόρων ύψους 1,6 δις ευρώ που προχώρησε η ΑΑΔΕ μέσα στο Σεπτέμβριο.

Η έγκριση της δόσης των 800 εκ ευρώ θα συζητηθεί και στην συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης (EWG) που αναμένεται να γίνει αύριο.

Αν υπάρχουν διαθέσιμα τα στοιχεία των πληρωμών εκ μέρους του δημοσίου η υποδόση μπορεί να εγκριθεί ακόμη και στο Eurogroup της Δευτέρας 9 του μήνα που θα γίνει στο Λουξεμβούργο . Διαφορετικά , για να εγκριθεί η δόση μέσα στον μήνα θα πρέπει να γίνει κάποιο έκτακτο EWG ) το υπόλοιπο του μήνα που θα εγκρίνει την δόση ώστε να δώσει το τελικό πράσινο φως της εκταμίευσης ο ESM.

Στο δεύτερο μεγάλο θέμα, τα προαπαιτούμενα που καθυστερούν ο στόχος είναι να ανανεωθούν με άλλα περισσότερο δεσμευτικά τα χρονοδιαγράμματα υλοποίηση Στα καθυστερούμενα προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται η αξιολόγηση και το σχέδιο μόνιμης κινητικότητας του δημοσίου ο επανυπολογισμός των συντάξεων η πλήρης λειτουργία της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η αύξηση της αποτελεσματικότητας του εξωδικαστικού μηχανισμού και η σύσταση του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων και μια σειρά εμβληματικών αποκρατικοποιήσεων όπως πχ το Ελληνικό.

Το τρίτο μεγάλο θέμα που θα πρέπει να καλυφθεί είναι το δημοσιονομικό που αποκαλύφθηκε με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στην Βουλή την Δευτέρα . Θα πρέπει δηλαδή να εξηγηθεί με κάθε λεπτομέρεια στους εκπροσώπους των δανειστών πως θα κλείσει η τρύπα των 2,4 δις στα έσοδα για φέτος και τον επόμενο χρόνο ( αναλύεται σε 1,86 δις για φέτος και 580 εκ για το 2018 ) . Εδώ το οικονομικό επιτελείο έχει μια σχετικά απλή απάντηση για τεκμηριώσει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει το 2,2 % του ΑΕΠ το 2017 και 3,6% του ΑΕΠ το 2018. Η απάντηση είναι η υπεραπόδοση που υπάρχει σε ασφαλιστικές εισφορές που μαζί με τις εξοικονομήσεις από τις περικοπές των συντάξεων δημιουργούν ένα πλεόνασα 3,1 δις ευρώ που δεν είχε υπολογιστεί τον Ιούλιο οπότε δόθηκε στην δημοσιότητα το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018 -2021.

Πρόσθετη δημοσιονομική βοήθεια αναμένεται να δώσει και η περκοπών δαπανών συνολικού ύψους 1,1 δις από τις δαπάνες για την διετία . Συγκεκριμένα για φέτος προβλέπεται περικοπή δαπανών ύψους 593 εκ ευρώ κυρίως από τις άλλοτε ανελαστικές πρωτογενείς δαπάνες . Το 2018 για έχουμε νέα περικοπή 495 εκ ευρώ με στόχο κυρίως από τους αποδιδόμενους πόρους προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πηγή: news247.gr