«Τριγμοί» στις σχέσεις ΗΠΑ-Γερμανίας από τον «διπλό πράκτορα»

«Τριγμοί» στις σχέσεις ΗΠΑ-Γερμανίας από τον «διπλό πράκτορα»

«Πολύ σοβαρό ζήτημα» χαρακτήρισε η Γερμανίδα καγκελάριος τις αποκαλύψεις για Γερμανό υπάλληλο μυστικών υπηρεσιών που φέρεται να διαβίβαζε απόρρητα έγγραφα στις ΗΠΑ.

Ιστορία βγαλμένη από το χρονοντούλαπο της ιστορίας μοιάζει η αποκάλυψη αμερικανικής εφημερίδας πως Γερμανός υπάλληλος των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών εργαζόταν ως διπλός πράκτορας για τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, διαβιβάζοντας κυβερνητικά έγγραφα που σχετίζονταν με την υπόθεση του πρώην τεχνικού της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος έφερε στο φως της δημοσιότητας τις παρακολουθήσεις σε παγκόσμια κλίμακα από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Από το Πεκίνο όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, η καγκελάριος τη Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες Γερμανός εργαζόταν ως διπλός πράκτορας για τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είναι σοβαρές και ότι, εάν αληθεύουν, αποτελούν αντίφαση με την έννοια της συνεργασίας μεταξύ εταίρων.

«Αν οι πληροφορίες είναι ακριβείς, τότε θα είναι ένα σοβαρό θέμα. Εάν οι ισχυρισμοί αληθεύουν, στα μάτια τα δικά μου θα αποτελούν σαφή αντίφαση με αυτό που θεωρώ πως πρέπει είναι μια συνεργασία πλήρους εμπιστοσύνης μεταξύ υπηρεσιών και εταίρων», δήλωσε η Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ.

Η υπόθεση κινδυνεύει να επιδεινώσει περαιτέρω τις σχέσεις με την Ουάσινγκτον, οι οποίες δοκιμάστηκαν από τις αποκαλύψεις πέρυσι των ευρείας κλίμακας υποκλοπών στη Γερμανία από την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας (NSA).

Σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών Πληροφοριών και πολιτικές πηγές, ο άνδρας παραδέχεται ότι διαβίβασε απόρρητα έγγραφα σε αμερικανικό σύνδεσμο. Σε αυτά περιλαμβάνονται πληροφορίες για μια κοινοβουλευτική επιτροπή που διερευνούσε ισχυρισμούς του πρώην τεχνικού της αμερικανικής υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας Έντουαρντ Σνόουντεν ότι η Ουάσινγκτον διεξήγαγε μεγάλης κλίμακας παρακολούθηση στη Γερμανία, στην οποία περιλαμβάνετο και η παρακολούθηση του τηλεφώνου της καγκελαρίου Μέρκελ.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ προειδοποίησε χθες ότι αν οι πληροφορίες είναι ακριβείς, η υπόθεση θα πρέπει γρήγορα να διαλευκανθεί, διευκρινίζοντας ότι έχει ζητήσει από την Ουάσινγκτον να ρίξει άπλετο φως στην υπόθεση «το συντομότερο δυνατόν».

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ κάλεσε επίσης τις ΗΠΑ να δώσουν «γρήγορη και σαφή» απάντηση στις πληροφορίες αυτές, σύμφωνα με απόσπασμα συνέντευξής του που δημοσιεύει σήμερα η Bild.

Πάντως η  κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Βιρτς διευκρίνισε πως δεν αναμένει οι κατηγορίες να απειλήσουν τις συνεχιζόμενες συνομιλίες για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ. «Οι Αμερικανοί είναι σημαντικοί εταίροι για τη Γερμανία, φυσικά και σε οικονομικό επίπεδο, έτσι οι συνομιλίες TTIP (Διατλαντική Σύμπραξη για το Εμπόριο και τις Επενδύσεις)… δεν αμφισβητούνται, ούτε υπάρχουν αμφιβολίες για την πραγματοποίηση τους», είπε  η Βιρτς.

Η παρακολούθηση είναι ένα ευαίσθητο θέμα σε μια χώρα όπου αναμνήσεις της Γκεστάπο, της μυστικής αστυνομίας των ναζί και της Stasi, της κομμουνιστικής Ανατολικής Γερμανίας, εγγυώνται ότι το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή είναι πολύτιμο.

Η καγκελάριος Μέρκελ άρχισε χθες επίσκεψη τριών ημερών στην Κίνα, την έβδομη μετά την ανάληψη των καθηκόντων της το 2005. Συνοδεύεται από αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων οικονομικών παραγόντων, μεταξύ τους διευθυντικά στελέχη της Siemens, της Volkswagen, της Airbus, της Lufthansa και της Deutsche Bank. Η Κίνα αποτελεί για τη Γερμανία τη δεύτερη αγορά για τις εξαγωγές της (εκτός της ΕΕ) μετά τις ΗΠΑ.

Στην επίσκεψη αυτή θα υπογραφεί σειρά συμφωνιών, όπως αυτή του τμήματος ελικοπτέρων της Airbus Group NV για την πώληση 100 αεροσκαφών σε κινεζικές εταιρίες. Την ίδια ώρα γερμανός επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών προειδοποίησε ότι ορισμένες επιχειρήσεις στην Κίνα αντιμετωπίζουν την αυξανόμενη απειλή της βιομηχανικής κατασκοπείας από κινεζικές κυβερνητικές υπηρεσίες που διαθέτουν τεράστιους πόρους.

«Η Γερμανία είναι κατά αυτού, ανεξάρτητα από το πού προέρχεται», δήλωσε η Μέρκελ αναφερόμενη στη βιομηχανική κατασκοπεία. «Έχουμε καθήκον ως κράτος να προστατεύσουμε την οικονομία μας … Είμαστε υπέρ της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας».

Ο Κινέζος πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη σε τέτοιου είδους δραστηριότητες. «Η Κίνα και η Γερμανία, μπορεί να λεχθεί, είναι και οι δύο θύματα επιθέσεων υποκλοπών στο Ιντερνέτ. Η κινεζική κυβέρνηση αντιτίθεται αποφασιστικά στις υποκλοπές στο Ιντερνέτ, καθώς και στη χρήση του Διαδικτύου για κλοπή εμπορικών απορρήτων ή πνευματικής ιδιοκτησίας. Η Κίνα θα μετάσχει σε διάλογο και διαβούλευση για να προστατεύει την ασφάλεια του Διαδικτύου», δήλωσε ο Λι.

Δεν σχολιάζει ο Λευκός Οίκος τον «διπλό» πράκτορα
Οι ΗΠΑ απέφυγαν σήμερα να σχολιάσουν τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ένας Γερμανός «διπλός» πράκτορας εργαζόταν για λογαριασμό των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ωστόσο διαβεβαίωσαν ότι θα συνεργαστούν με το Βερολίνο για να λύσουν τη διαφορά τους.

«Θα συνεργαστούμε με τους Γερμανούς για να λύσουμε αυτό το ζήτημα με τον κατάλληλο τρόπο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να μιλήσει για ένα θέμα που αφορά τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο Έρνεστ πάντως, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων που είναι διαπιστευμένοι στον Λευκό Οίκο, είπε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι πολύ στενές και «ιδιαίτερα σημαντικές» καθώς «βασίζονται στον (αμοιβαίο) σεβασμό, τις δεκαετίες συνεργασίας και τις κοινές αξίες».

Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η καγκελάριος Μέρκελ δεν αναφέρθηκαν στο θέμα του διπλού πράκτορα κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την περασμένη Πέμπτη για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο

Διαβάστε ακόμη:

«Η NSA παρακολουθεί και το τηλέφωνο του Αντώνη Σαμαρά»

Όχι μία, ούτε δύο, αλλά 193 χώρες είχε στο «νόμιμο στόχαστρο» της η NSA

Σνόουντεν: «Εκπαιδεύτηκα ως κατάσκοπος»

Ανοικτό «μέτωπο» Ε.Ε. – ΗΠΑ για τις παρακολουθήσεις