Τριγμοί σε τράπεζες και αγορές λόγω Credit Suisse – Εντείνονται οι φόβοι για κραχ

Τριγμοί σε τράπεζες και αγορές λόγω Credit Suisse – Εντείνονται οι φόβοι για κραχ
epa08111653 A Thai investor reacts as he monitors an indicator board showing mainly red signs of falling shares prices data at a stock brokerage in Bangkok, Thailand, 08 January 2020. The Stock Exchange of Thailand (SET) main index fell 26.16 points or 1.65 percent at the midday trading session. The Thai stocks index plunged as investors took fright on an escalating tensions over armed conflict between the USA and Iran after Iranian forces launched missiles to attack two bases housing the US forces in Iraq. EPA/RUNGROJ YONGRIT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Καταρρέει η μετοχή του ελβελτικού κολοσσού…

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο και στις αγορές γενικότερα λόγω της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse… 

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι πιέσεις κλιμακώνεται, με τους κυριότερους δείκτες να υποχωρούν άνω του 2,5%… Η μετοχή της Credit Suisse υποχωρούσε σε νέα ιστορικά χαμηλά (πτώση άνω του -20%), τα ασφάλιστρα κινδύνου εκτοξεύθηκαν στον… Θεό, ενώ ανεστάλη η διαπραγμάτευση των τραπεζικών μετοχών στην Ευρώπη.

Η Societe Generale και οι ιταλικές Monte dei Paschi και UniCredit τέθηκαν σε αναστολή διαπραγμάτευσης, καθώς οι μετοχές τους επίσης βρέθηκαν στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού sell off.  Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο τραπεζικός δείκτης σημείωνε απώλειες άνω του 8%, παρασύροντας ραγδαία καθοδικά τον γενικό δείκτη.

Τους τριγμούς πυροδότησε η απροθυμία των Σαουδαράβων μεγαλομετόχων να αιμοδοτήσουν κεφαλαιακά το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα… «Η απάντηση είναι όχι, για πολλούς λόγους, αλλά κυρίως γιατί υπάρχει ζήτημα ρυθμιστικού πλαισίου και καταστατικού» ανέφερε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Saudi National Bank, Ammar Al Khudairy, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg TV την Τετάρτη, όταν ρωτήθηκε για το κατά πόσον η τράπεζά του θα ήταν ανοιχτή στο να βοηθήσει την Credit Suisse εάν εκείνη προέβαινε σε αίτημα για παροχή ρευστότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημειώνεται πως η Saudi National Bank, η οποία ελέγχεται κατά 37% από το κρατικό επενδυτικό fund της Σαουδικής Αραβίας, είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος της Credit Suisse από τα τέλη του 2022, αφότου αγόρασε το 9,9% της τράπεζας.

Μπορεί λοιπόν ο πρόεδρος Alex Lehmann να ισχυρίζεται ότι τα προβλήματα της ελβετικής τράπεζας δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτά της Silicon Valley Bank, ωστόσο δεν πείθει τους επενδυτές.

Υπενθυμίζεται πως δήλωσε ότι η κρατική βοήθεια «δεν είναι θέμα» για την τράπεζα που προσπαθεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη μεταξύ πελατών, επενδυτών και ρυθμιστικών αρχών μετά από μια σειρά σφαλμάτων.

«Έχουμε ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, έναν ισχυρό ισολογισμό», δήλωσε.

«Oυσιώδεις αδυναμίες» εντόπισε η  PwC

Στο μεταξύ, «ουσιώδεις αδυναμίες» εντόπισε στις  οικονομικές εκθέσεις της η Credit Suisse, μετά τον εσωτερικό έλεγχο τον οποίο διενήργησε… Όπως αναφέρεται, «η διοίκηση τα προηγούμενα χρόνια δεν σχεδίασε και δεν διατήρησε μια αποτελεσματική διαδικασία αξιολόγησης κινδύνου για τον εντοπισμό και την ανάλυση ουσιωδών ανακριβειών στις οικονομικές της καταστάσεις».

Ωστόσο, η τράπεζα δήλωσε ότι τα αποτελέσματά της για το έτος 2022 δεν επηρεάστηκαν. Υπενθυμίζεται πως το ελβετικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα την περασμένη εβδομάδα ανέβαλε τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων, μετά από τηλεφώνημα της Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, λόγω των καταστάσεων ταμειακών ροών τριών ετών, τις οποίες περιέγραψε ως «τεχνικές». 

«Η PwC, η ανεξάρτητη εταιρεία ορκωτών ελεγκτών λογιστών που πραγματοποίησε τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2022, οι οποίες περιλαμβάνονται στην παρούσα ετήσια έκθεση, έχει εκδώσει αρνητική γνώμη σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εσωτερικού ελέγχου του Ομίλου επί της χρηματοοικονομικής αναφοράς στις 31 Δεκεμβρίου 2022», ανέφερε η Credit Suisse.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: