Ακάθεκτη η ΕΚΤ… Παρά το σοκ της SVB, αυξάνει τα επιτόκια, ξανά

Ακάθεκτη η ΕΚΤ… Παρά το σοκ της SVB, αυξάνει τα επιτόκια, ξανά
The headquarters of the European Central Bank (ECB) is pictured prior to a news conference following the meeting of the governing council of the ECB in Frankfurt am Main, western Germany, on March 10, 2022. (Photo by Daniel ROLAND / AFP) Photo: AFP
Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δεν αναμένεται να βγει εκτός πορείας σύσφιξης

Σε αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης προσανατολίζεται, ως έχει προαναγγελθεί, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρά την ανησυχία που διαχέεται διεθνώς λόγω της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank. Υπενθυμίζεται πως η τράπεζα, που είναι η 16η μεγαλύτερη στις ΗΠΑ, έκλεισε και ετέθη υπό τον έλεγχο της FDIC έπειτα από μια σημαντική κρίση ρευστότητας, η οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, οφείλεται στην αύξηση των επιτοκίων.

Ο φόβος για μετάδοση και αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο, αλλά και το εσπευσμένο, λόγω των συνθηκών, profit taking, προκάλεσαν διολίσθηση στις μετοχές των τραπεζών. Παρ’ όλα αυτά, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δεν αναμένεται να βγει εκτός πορείας σύσφιξης, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι πρώτιστος στόχος είναι η καταπολέμηση των πληθωριστικών πιέσεων.

Σημειώνεται πως ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ παραμένει ακόμη πολύ μακριά από τον στόχο του 2%, καθώς τον Φεβρουάριο άγγιξε το 8,5%, καταγράφοντας ανεπαίσθητη πτώση σε σχέση με το 8,6% του Ιανουαρίου. Ανησυχητικό είναι το γεγονός πως ο δομικός πληθωρισμός, εξαιρουμένων δηλαδή της ενέργειας και των τροφίμων, παραμένει στο 5,6%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Προσφάτως μεταβάλαμε τις προβλέψεις για το μέγιστο επιτόκιο στο 3,75%, με επιτοκιακές αυξήσεις κατά 50 μ.β., 50 μ.β. και 25 μ.β. τον Μάρτιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο» ανέφερε ο Mark Wall της Deutsche Bank… Υπενθυμίζεται πως τα επιτόκια της ΕΚΤ είναι 2,5%.

«Πέρα από την εξέλιξη του δομικού πληθωρισμού και του υποκείμενου πληθωρισμού, ο οποίος δεν έχει ακόμη κορυφωθεί, καθοριστικοί παράγοντες του τερματικού επιτοκίου –το επίπεδο του τερματικού επιτοκίου, πότε θα επιτευχθεί και πόσο καιρό θα διατηρηθεί– είναι η αύξηση των μισθών, η δημοσιονομική στάση και οι οικονομικές συνθήκες», συμπλήρωσε.

Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι policy makers είναι διχασμένοι… «Πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ δεν θα έχει τη συναίνεση για να δεσμευτεί ρητά για άλλη μια κίνηση 50 μονάδες βάσης τον Μάιο, δεδομένων των διχασμών εντός του Διοικητικού Συμβουλίου για τα επόμενα βήματα», δήλωσε ο Paul Hollingsworth, επικεφαλής οικονομολόγος στην BNP Paribas. «Πρόσφατα σχόλια από μέλη του συμβουλίου υποδηλώνουν ουσιαστικές διαφορές σχετικά με την έκταση και τον ρυθμό της μελλοντικής αυστηροποίησης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή η διαίρεση χωρίζεται και πάλι στην κλασική γραμμή Βορείων και Νοτίων. Ο διοικητής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας, Robert Holzmann, αποχώρησε πρόσφατα και είπε ότι τα επιτόκια πολιτικής δεν θα είναι περιοριστικά μέχρι να περάσουν το όριο του 4%. Αυτό δεν έγινε δεκτό από τον Ιταλό ομόλογό του, Ignazio Visco, ο οποίος είπε ότι δεν «συμμερίζομαι δηλώσεις συναδέλφων μου για μελλοντικές και παρατεταμένες αυξήσεις επιτοκίων».

Σε κάθε περίπτωση, την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποκαλύψει μια ενημερωμένη έκδοση των προβλέψεων του προσωπικού της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: