“Τριγμοί” στο Ευρωκοινοβούλιο από το σκάνδαλο διαφθοράς

“Τριγμοί” στο Ευρωκοινοβούλιο από το σκάνδαλο διαφθοράς
epa10321854 Flags in front of the European Parliament building in Strasbourg, France, 23 November 2022. EPA/JULIEN WARNAND Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ευρωβουλευτές και ΜΚΟ μιλούν για γενικευμένη κουλτούρα ατιμωρησίας.  

Η επιχείρηση της βελγικής αστυνομίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την υπόθεση διαφθοράς σε σχέση με το Κατάρ προκαλεί έντονες αντιδράσεις στις Βρυξέλλες, όπου ευρωβουλευτές και μη κυβερνητικές οργανώσεις ζητούν επείγουσα συζήτηση για τη βελτίωση της λειτουργίας των κανόνων ηθικής σ’ αυτό τον μεγάλο θεσμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό», σύμφωνα με την οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International). «Εδώ και πολλές δεκαετίες, το Κοινοβούλιο επέτρεψε την ανάπτυξη μιας κουλτούρας ατιμωρησίας […] και μια απόλυτη απουσία ανεξάρτητου ηθικού ελέγχου».

Ο έλεγχος αυτός είναι «ελαττωματικός» στον θεσμό (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο), έγραψε στο Twitter ο Αλμπέρτο Αλεμάνο, καθηγητής Δικαίου στο College de l’ Europe της Μπριζ.

Η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Μανόν Ομπρί (ριζοσπαστική αριστερά) κατήγγειλε σήμερα «το επιθετικό lobbying του Κατάρ» και ζήτησε την διεξαγωγή συζήτησης για το θέμα την προσεχή εβδομάδα στο Στρασβούργο, όπου συνέρχεται η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να συνεργαστούμε με την δικαιοσύνη», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ