Τριντό: Τα κράτη της Δύσης πρέπει να σχηματίσουν ενιαίο μέτωπο έναντι της Κίνας

Τριντό: Τα κράτη της Δύσης πρέπει να σχηματίσουν ενιαίο μέτωπο έναντι της Κίνας
epa06883435 Canada's Prime Minister Justin Trudeau during a press conference on the second day of the NATO Summit in Brussels, Belgium, 12 July 2018. NATO member countries' heads of states and governments gather in Brussels on 11 and 12 July 2018 for a two days meeting. EPA/CHRISTIAN BRUNA

Οι δυτικές χώρες πρέπει να σχηματίσουν ενιαίο μέτωπο έναντι της Κίνας, για να εμποδίσουν το ασιατικό κράτος, αξιοποιώντας τα εμπορικά τους συμφέροντα, να τις χειραγωγεί και να στρέφει τη μια εναντίον της άλλης, έκρινε ο πρωθυπουργός του Καναδά, ο Τζάστιν Τριντό, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του που μεταδόθηκε χθες Σάββατο.

Για τον επικεφαλής της καναδικής κυβέρνησης, το Πεκίνο δολοπλοκεί, «στρέφει» τη μια χώρα εναντίον της άλλης, καθώς ανταγωνίζονται για την πρόσβαση σε οικονομικές ευκαιρίες στην κινεζική αγορά.

«Ανταγωνιζόμαστε και η Κίνα, κατά καιρούς, μας στρέφει έξυπνα τον έναν εναντίον του άλλου», ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στο τηλεοπτικό δίκτυο Global.

«Πρέπει να κάνουμε καλύτερη δουλειά, να εργαστούμε από κοινού και να τηρούμε σθεναρή στάση ώστε η Κίνα να μην μπορεί να εκμεταλλεύεται τον ανταγωνισμό μας και να μας διχάζει, να στρέφει τον έναν εναντίον του άλλου», επέμεινε ο κ. Τριντό.

Οι σχέσεις ανάμεσα στον Καναδά και στην Κίνα έφθασαν στο χειρότερο σημείο δεκαετιών μετά τη σύλληψη, το 2018, της οικονομικής διευθύντριας και κόρης του ιδρυτή της γιγαντιαίας κινεζικής τηλεπικοινωνιακής εταιρείας Χουάγουεϊ, της Μενγκ Ουάνγκζου, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, που ζητούσαν την έκδοσή της. Το Πεκίνο προχώρησε λίγο καιρό αργότερα στη σύλληψη δύο Καναδών στους οποίους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κατασκοπεία, αρνούμενο ότι επιδιδόταν σε διπλωματία των ομήρων, όπως έριζε η Οτάβα.

Η κυρία Μενγκ κατέληξε σε συμφωνία με αμερικανούς εισαγγελείς τον Σεπτέμβριο, που έβαλε τέλος στο δικαστικό σίριαλ. Οι δύο Καναδοί αφέθηκαν ελεύθεροι και επέστρεψαν στην πατρίδα τους μερικές ώρες αργότερα.

Ακόμη όμως και πριν από την υπόθεση της κυρίας Μενγκ, οι καναδικές επικρίσεις για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων προκαλούσαν οργή στην Κίνα και οι διμερείς σχέσεις ήταν μάλλον ψυχρές. Η αίσια έκβαση της υπόθεσης της οικονομικής διευθύντριας της Χουάγουεϊ και των δύο Καναδών δεν έσπασε τον πάγο.

Νωρίτερα τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση του Καναδά ξεκαθάρισε πως, όπως και άλλοι σύμμαχοί της, δεν θα στείλει διπλωμάτες στους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες του 2022 στο Πεκίνο τον Φεβρουάριο, ώστε να επιδώσει έτσι το μήνυμα στην ηγεσία της Κίνας ότι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που της προσάπτει η Δύση δεν είναι ανεκτές.