Triparound: Μετασχηματίζοντας ψηφιακά τον τουριστικό κλάδο

Triparound: Μετασχηματίζοντας ψηφιακά τον τουριστικό κλάδο
Ο συνιδρυτής και CEO της Triparound, Αντώνης Χαλκιόπουλος, μιλά στο Fortune Greece για τις νέες ευκαιρίες ψηφιακού μετασχηματισμού στον κλάδο της φιλοξενίας και τα σχέδια της ελληνικής startup. 

Ο Αντώνης Χαλκιόπουλος αποτελεί «new entry» στη φετινή λίστα 40under40 του Fortune, µε τους 40 επιχειρηµατίες κάτω των 40 ετών που καινοτοµούν και διακρίνονται σε Ελλάδα και εξωτερικό. O  συνιδρυτής και CEO της Triparound αναγνωρίστηκε διεθνώς το 2020 από το PhocusWright ως Young Leader στον χώρο του Τουρισµού, ενώ η εταιρεία του έχει καταφέρει να εξασφαλίσει συνολική χρηµατοδότηση δύο εκατοµµυρίων δολαρίων την τελευταία διετία, µε επενδυτές όπως η Laela Sturdy της Google CapitalG και ο Larry Kutscher, πρώην CEO της TravelClick, να δίνουν «ψήφο εµπιστοσύνης» στο εγχείρηµά του.  Η Triparound είναι µια εταιρεία «SaaS» που δραστηριοποιείται στον Τουρισµό και απευθύνεται τόσο σε ξενοδόχους όσο και σε πράκτορες και εταιρείες διαχείρισης προορισµών. Μέσω του software που έχει αναπτύξει, διευκολύνει την επικοινωνία και τη συνεργασία µεταξύ των επαγγελµατιών του Τουρισµού, προσφέροντας µια ολοκληρωµένη και σύγχρονη εµπειρία στον ταξιδιώτη. Ο Αντώνης Χαλκιόπουλος µιλά για τις ευκαιρίες ψηφιακού µετασχηµατισµού στον κλάδο της φιλοξενίας και τα σχέδια της ελληνικής startup.

Ποια ήταν τα πρώτα βήματα της Triparound; 

To 2014 µαζί µε τους Ανδρέα Καλαϊτζή και Θάνο Καρατζιά ιδρύσαµε την εταιρεία Tooristas, η οποία αποτέλεσε ένα πρωτοποριακό εγχείρηµα για λύσεις λογισµικού σε εταιρείες που προσφέρουν τουριστικές δραστηριότητες. Η οµάδα του project εντάχθηκε στο πρόγραµµα egg της Eurobank το 2016, µε τον Χρήστο Στεργίου ως µέντορα, στο πλαίσιο σχετικής  υπηρεσίας του προγράµµατος. Η συνεργασία µας, που ξεκίνησε υπό την αιγίδα του egg, ήταν καταλυτική, καθώς οδήγησε στη σύµπραξή µας για την ίδρυση της Triparound. Το λογισµικό και η οµάδα της Tooristas αποτελούν σήµερα ακρογωνιαίο λίθο της εταιρείας, το προϊόν της οποίας έχει εµπλουτιστεί µε την επιχειρησιακή λογική του λογισµικού που είχε αναπτύξει ξεχωριστά ο Χρήστος κατά την πορεία εξέλιξης της διεθνώς αναγνωρισµένης εταιρείας πολυτελών ταξιδιών TrueTrips. 

Στους πελάτες της Triparound συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, οι εταιρείες: Sani Resort, Ιkos Resorts, Costa Navarino, Cabo Villas, Fasano κ.ά.

Τι κάνει την Triparound  να ξεχωρίζει και να κερδίζει την εμπιστοσύνη κορυφαίων τουριστικών αλυσίδων και οργανισμών;

Η ποιότητα του προϊόντος και η συνεχής υποστήριξη του πελάτη. Οι υπηρεσίες λογισµικού που προσφέρει εξελίσσουν ψηφιακά τους επαγγελµατίες του Τουρισµού, αντικαθιστώντας τα περίπλοκα και απαρχαιωµένα λογισµικά, καθώς και το παραδοσιακό τρίπτυχο: στιλό, χαρτί, Excel. Το προϊόν λειτουργεί ως καθηµερινό εργαλείο για τους επαγγελµατίες του κλάδου, προκειµένου να αυξήσει τα έσοδα και τη λειτουργική τους αποδοτικότητα, να βελτιώσει τα κανάλια  marketing, να απλοποιήσει την επικοινωνία µεταξύ των συνεργατών/προµηθευτών και των επισκεπτών τους, να ελαχιστοποιήσει τα ανθρώπινα λάθη και να βοηθήσει στη λήψη στρατηγικών αποφάσεων. 

Ποια είναι τα συστατικά της επιτυχίας σας;

Κύριο συστατικό της επιτυχίας της Triparound είναι ότι αποτελεί µία από τις ελάχιστες εταιρείες παγκοσµίως που µπορούν να «γεφυρώσουν» το χάσµα µεταξύ των επαγγελµατιών του Τουρισµού και αυτών στον τοµέα της τεχνολογίας. Το προϊόν µας απευθύνεται σε ξενοδόχους, πράκτορες και εταιρείες διαχείρισης προορισµών. Έτσι, διαθέτουν µια ολοκληρωµένη τεχνολογική λύση, ώστε να προσφέρουν µια ολιστική και µοντέρνα ταξιδιωτική εµπειρία στους πελάτες τους, όπου και αν βρίσκονται. Εξίσου σηµαντικό στοιχείο είναι η ιδρυτική µας οµάδα και οι άνθρωποι που την πλαισιώνουν. Ο Χρήστος Στεργίου είναι έµπειρος επιχειρηµατίας και αναγνωρισµένος ως ένας από τους κορυφαίους ταξιδιωτικούς συµβούλους παγκοσµίως από το περιοδικό Condé Nast Traveler και το Travel and Leisure για την πρώτη του startup TrueTrips. Παράλληλα, εγώ, πέρα από την επιχειρηµατική µου πορεία, είµαι µηχανικός λογισµικού µε σηµαντική εµπειρία στον χώρο της πληροφορικής και στην ανάπτυξη λογισµικού για τον Τουρισµό, ενώ το 2020 το PhocusWright µε αναγνώρισε ως «Young Leader» στον χώρο του Τουρισµού. Η οµάδα της Triparound, µε αναγνωρισµένους επαγγελµατίες από τον χώρο της πληροφορικής, των πωλήσεων και του  marketing, µας πλαισιώνει και µεγιστοποιεί το αποτέλεσµα και την επιτυχία.

Η τεχνολογία αλλάζει σταδιακά τον Τουρισμό. Ποιες είναι οι τάσεις που κυριαρχούν και πού θα κινηθεί η αγορά;

Με τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις απαιτήσεις των πελατών να «τρέχουν», τα ξενοδοχεία και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες πρέπει να ανταποκριθούν ψηφιακά και να σκεφτούν στρατηγικά τις υπηρεσίες που προσφέρουν, ώστε να µπορέσουν να συµβαδίσουν µε τις εξελίξεις. 

Εξάλλου, η παγκόσµια τάση στρέφεται πλέον στην παροχή ταξιδιωτικών εµπειριών ακόµα και από τα ξενοδοχεία, που χρειάζονται ένα υπερσύγχρονο εργαλείο που να µπορεί γρήγορα και αποτελεσµατικά να δηµιουργεί, να παρουσιάζει και να εκτελεί όλες τις υπηρεσίες εντός και εκτός του χώρου τους. Εκεί εστιάζει η Triparound. 

«Η επανεκκίνηση της τουριστικής βιοµηχανίας µας βρίσκει ακόµη πιο δυνατούς, ώστε να απευθυνόµαστε πιο στοχευµένα στην ελληνική αγορά, αλλά κυρίως στο εξωτερικό»

 

Οι πελάτες µας καταχωρίζουν τις παροχές τους και τους προµηθευτές τους, και συνεπώς οι κρατήσεις γίνονται σε πραγµατικό χρόνο για όλες τις υπηρεσίες, ενώ υπάρχει και αναλυτικό reporting και στατιστικά στοιχεία για όσες υπηρεσίες ολοκληρώθηκαν. Σύντοµα, µέσω της τεχνητής νοηµοσύνης, πληροφορούµε τους πελάτες µας για τις τάσεις της αγοράς και τη συµπεριφορά των καταναλωτών, βοηθώντας τους να ενισχύσουν τις πωλήσεις και την ικανοποίηση των πελατών τους, καθώς και να αυτοµατοποιήσουν άλλες, απαιτητικές διαδικασίες. Όλη η λογική του λογισµικού έχει αναπτυχθεί προσπαθώντας να δηµιουργήσει µια σύγχρονη, ολιστική προσέγγιση, συνδεδεµένη ακόµα και µε το σύστηµα διαχείρισης του ξενοδοχείου.

Η εταιρεία σας έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση δύο εκατομμυρίων δολαρίων. Πώς σας βοήθησε αυτή η «ένεση» ρευστότητας; 

Η χρηµατοδότηση που λάβαµε συνέβαλε στη συνεχή ανάπτυξη και τη βελτίωση των προϊόντων µας, µε στόχο την υλοποίηση ενός «ολιστικού οικοσυστήµατος» που απευθύνεται σε όλους τους επαγγελµατίες του Τουρισµού: ξενοδόχους, τουριστικούς πράκτορες και εταιρείες διαχείρισης προορισµών. Σε αυτό το όραµα, η Triparound έχει την υποστήριξη µιας all star οµάδας επενδυτών από τη Silicon Valley και πέντε ηπείρους. Έχουµε βαθιά συναίσθηση του φορτίου, αλλά και της τιµής να έχουµε µαζί µας αρκετούς επιφανείς «αγγέλους» επενδυτές, µεταξύ των οποίων διακεκριµένα στελέχη του οικοσυστήµατος startups των ΗΠΑ, όπως ο εταίρος της Threshold, Ανδρέας Σταυρόπουλος, και ο εταίρος της Tenaya Capital, Ben Boyer. Το Διοικητικό Συµβούλιο της Triparound απαρτίζεται από τον καθηγητή του Stanford Graduate School of Business και βετεράνο επενδυτή της Silicon Valley, Peter Ziebelman, και τον Steve Abernethy, ο οποίος το 2017 πούλησε τη startup εταιρεία του για 1,4 δισ. δολάρια. Παράλληλα, στο σχήµα των επενδυτών συµµετέχουν αναγνωρισµένοι Έλληνες επιχειρηµατίες, και διεθνή στελέχη όπως ο Kedar Doshi (αντιπρόεδρος της Salesforce για τα Analytics και το Einstein.ai) και ο Γιάννης Δόσιος (αντιπρόεδρος για τα αναδυόµενα προϊόντα στο Twitter), που παρέχουν τις συµβουλές τους. 

«2 εκατ. δολάρια έλαβε από  επενδυτές η Triparound την περίοδο 2019 – 2020, με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξής της σε  Ελλάδα και εξωτερικό»

 

Ο Τουρισμός υπέστη σημαντικό πλήγμα εν μέσω πανδημίας. Πώς επηρεάστηκε η λειτουργία της εταιρείας και ποιες αλλαγές χρειάστηκε να πραγματοποιηθούν;

Η πανδηµία έπληξε σε βάθος τους υπάρχοντες και πιθανούς πελάτες µας παγκοσµίως, όµως αυτό δεν εµπόδισε την «άνθηση» των τεχνολογικών λύσεων που προσφέρουµε, την ανέλιξη και ανάπτυξη της οµάδας µας, και τη δηµιουργία νέων συνεργασιών µε συµµάχους διεθνούς βεληνεκούς όπως η Microsoft. Επιπλέον, καταφέραµε να αξιολογήσουµε καλύτερα το προϊόν µας σε σχέση µε την αγορά, µε αποτέλεσµα τη συγκεκριµενοποίηση της στόχευσης του δυνητικού πελατολογίου και τη δηµιουργία συνεργασιών µε οµάδες πωλήσεων στο εξωτερικό. Προσαρµοστήκαµε στα νέα δεδοµένα και αντιµετωπίσαµε τις προκλήσεις που προέκυψαν µε ευελιξία και στρατηγική. Έτσι, η επανεκκίνηση της τουριστικής βιοµηχανίας µάς βρίσκει ακόµη πιο δυνατούς, ώστε να απευθυνόµαστε πιο στοχευµένα στην ελληνική αγορά, αλλά κυρίως στο εξωτερικό, όπου έχουµε κάνει ήδη τα πρώτα µας βήµατα και συνεχίζουµε δυναµικά.

Τι σημαίνει η φετινή συμμετοχή σας στη λίστα 40under40 και πού την αποδίδετε;

Η φετινή µου συµµετοχή στη λίστα επιβραβεύει την προσπάθεια που καταβάλλουµε µε την οµάδα µας για να αλλάξουµε τον τρόπο που οι τουριστικές επιχειρήσεις προσεγγίζουν ένα σηµαντικό κοµµάτι της καθηµερινής δραστηριότητάς τους. Παρότι είµαστε στα πρωταρχικά στάδια του οράµατός µας, είναι ενθαρρυντικό ότι η αγορά και το Fortune αναγνωρίζουν ότι ήδη πατάµε σε γερές βάσεις. Φυσικά, η συγκεκριµένη διάκριση αποτελεί οµαδική επιτυχία.  

Η πανδημία του κορωνοϊού υπογράμμισε την ανάγκη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων. Τώρα, καθώς η τουριστική περίοδος αρχίζει να πατάει «γκάζι», τι θα μπορούσε να κερδίσει μια τουριστική επιχείρηση από τον ψηφιακό μετασχηματισμό της και πώς η Triparound τη βοηθάει σε αυτό;

Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στους επαγγελματίες του τουρισμού ευκαιρίες ανάπτυξης που στο παρελθόν ήταν αδύνατες. Οι λύσεις λογισμικού που έχουμε δημιουργήσει τους δίνουν τη δυνατότητα να επικεντρωθούν σε αυτά που έχουν πραγματική αξία, όπως είναι ο περιορισμός του επιχειρησιακού κόστους, η αύξηση των πωλήσεων, η βέλτιστη διαχείριση των προμηθευτών, η απόκτηση γνώσεων για τις προτιμήσεις των πελατών τους και της αγοράς. Τους παρέχουμε λοιπόν, τα τεχνολογικά μέσα που χρειάζονται ώστε να επιτύχουν αποτελεσματικότητα και ευκολία στη διαχείριση και προώθηση των προϊόντων και υπηρεσιών τους. Ταυτόχρονα, οι πελάτες τους απολαμβάνουν μία αξέχαστη εμπειρία κράτησης πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη διαμονή τους.

Συμπερασματικά, εκμεταλλευόμενοι τα πολυεπίπεδα οφέλη της ευέλικτης πλατφόρμας της Triparound, οι επαγγελματίες του τουρισμού μπορούν πλέον με ασφάλεια και άνεση να αναδείξουν τις υπηρεσίες που παρέχουν στους πελάτες τους προσφέροντάς τους ταυτόχρονα μία ολιστική και μοντέρνα ταξιδιωτική εμπειρία.

Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που θέλει να κάνει τα πρώτα του επιχειρηματικά βήματα;

Πριν καν την αρχή της πορείας της επιχείρησης απαιτείται ενδελεχής μελέτη της αγοράς και ξεκάθαρη τοποθέτηση του προϊόντος και των υπηρεσιών που αναπτύσσει η εταιρεία. Στη συνέχεια, πρέπει να βρεθεί η κατάλληλη ομάδα που θα πλαισιώσει τον επιχειρηματία και θα αγκαλιάσει το όραμα. Η στοχοπροσήλωση στην επιτυχία αλλά και στην εξέλιξη, κυρίως μέσω μαθημάτων από πιθανές αστοχίες και λάθη, θα οδηγήσουν στις πρώτες μικρές νίκες. Είναι σημαντικό επίσης να υπάρχουν και οι κατάλληλοι σύμβουλοι στο πλευρό του επιχειρηματία, αλλά πρωτίστως θα πρέπει ο ίδιος να πιστέψει στις δυνατότητες του και στο όραμά του ώστε να καταφέρει να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό την βοήθεια που θα δεχτεί. Ταυτόχρονα, η δικτύωση και οι συνεργασίες με έμπειρους επαγγελματίες του χώρου δραστηριοποίησης θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη και εξέλιξη της εταιρείας.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα της Triparound και πού σκοπεύετε να επικεντρωθείτε;

Σε συνθήκες πανδημίας, ο ψηφιακός μετασχηματισμός που επιφέρουν τα προϊόντα της Triparound είναι ακόμα πιο επίκαιρος. Έτσι, η εταιρεία μας στοχεύει στην εξασφάλιση νέας χρηματοδότησης εντός του 2021 για να υποστηρίξει τη συνεχιζόμενη επέκτασή της, αλλά και στην εμπιστοσύνη από νέους επενδυτές που θα προσφέρουν κεφάλαιο ανάπτυξης και τεχνογνωσία ώστε να επιτευχθεί το όραμα της Triparound σε παγκόσμιο επίπεδο.