Τρεις Έλληνες φωτογράφοι απέσπασαν το βραβείο Πούλιτζερ

Τρεις Έλληνες φωτογράφοι απέσπασαν το βραβείο Πούλιτζερ

Οι τρεις τους αποτύπωσαν την προσφυγική κρίση μέσα από τον φακό τους.

Το προσφυγικό ήταν το διαβατήριο για τα φετινά βραβεία Πούλιτζερ και ανάμεσα στους βραβευθέντες είναι και τρεις Έλληνες φωτογράφοι.

Οι Γιάννης Μπεχράκης, Άλκης Κωνσταντινίδης και ο συνεργάτης της Καθημερινής Αλέξανδρος Αβραμίδης που ανήκουν στην ομάδα Thompson Reuters αποτύπωσαν την προσφυγική κρίση μέσα από τον φακό τους και τιμήθηκαν με το βραβείο της κατηγορίας «Breaking News» το οποίο το πρακτορείο Reuters μοιράστηκε με την εφημερίδα «New York Times».

Ο Γιάννης Μπεχράκης στον λογαριασμό του στο facebook ανάφερε: “Το να παίρνεις ένα Πουλιτζερ από μόνο του είναι μεγάλη επιτυχία και αναγνώριση της δουλειάς σου. Το να το μοιράζεσαι με δυο είτε κυριολεκτικά είτε μεταφορικά μαθητές σου Alkis Konstantinidis και Alexandros Avramidis έχει αξία πέρα από κάθε αναγνώριση. Μεγάλο ευχαριστώ στους συνεργάτες μου για την αφοσίωση και σκληρή δουλειά!”.

Από κει και πέρα, στο πρακτορείο Associated Press απονεμήθηκε βραβείο «Κοινωνικού Ρεπορτάζ» για τις εργασιακές συνθήκες εκμετάλλευσης και κακοποίησης στην βιομηχανία θαλασσινών. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο τιμήθηκε για έρευνά του που διήρκεσε ένα χρόνο. Αποκάλυψε σύγχρονους σκλάβους, σε ένα μικρό ψαροχώρι σε νησί της Ινδονησίας, που εργάζονταν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, προκειμένου να φτάνουν θαλασσινά στις αμερικανικές αγορές. Η έρευνα είχε ως αποτέλεσμα να αφεθούν ελεύθεροι περισσότεροι από δύο χιλιάδες εργάτες που κρατούνταν αιχμάλωτοι.

Η εφημερίδα Los Angeles Times τιμήθηκε στην κατηγορία «breaking news» για την κάλυψη της σφαγής στο Σαν Μπερναντίνο ενώ οι εφημερίδες Tampa Bay Times και Sarasota Herald-Tribune μοιράστηκαν το βραβείο για «Ερευνητική Δημοσιογραφία».

Οι ανακοινώσεις της απονομής των βραβείων και στις 21 κατηγορίες ανακοινώθηκαν το βράδυ του Δευτέρας στο Πανεπιστήμιο Columbia στην Νέα Υόρκη, στην 100η απονομή των Πούλιτζερ, της υψηλότερης διάκρισης που δίνεται κάθε χρόνο σε έντυπα μέσα ενημέρωσης.