Η τρισδιάστατη «επανάσταση» της Amazon

Η τρισδιάστατη «επανάσταση» της Amazon
Photo:

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι πρόκειται να μπει στον κλάδο της τρισδιάστατης εκτύπωσης, φέρνοντας 3D προϊόντα στο online κατάστημά της.

του Μπέντζαμιν Σνάιντερ

Το Amazon.com δεν θα είναι πια απλά ένα μέρος για την αγορά βιβλίων, μουσικής και άλλων συναφών προϊόντων, αφού η Amazon ανακοίνωσε και επίσημα ότι οι διαδικτυακοί πελάτες της θα είναι πλέον σε θέση να αγοράσουν τρισδιάστατα εκτυπωμένα προϊόντα κατά παραγγελία από μία λίστα 200 διαφορετικών πραγμάτων.

«Η έναρξη λειτουργίας του καταστήματος τρισδιάστατα εκτυπωμένων προϊόντων υποδηλώνει μια μεταβολής στη διαδικτυακή λιανική πώληση – ότι πλέον η μεταποίηση μπορεί να προσφέρει μια συναρπαστική εμπειρία για τον καταναλωτή», δήλωσε η Πέτρα Σίντλερ-Κάρτερ, διευθύντρια πωλήσεων της Amazon.

Για του λόγου το αληθές, φέρνει το παράδειγμα πως οι πελάτες θα μπορούν να επιλέξουν κούκλες, πλαστικά σπαθιά-μινιατούρες και ταυτότητες για κατοικίδια ζώα. Το διαφορετικό είναι πως η τεχνολογία επιτρέπει την εξειδίκευση των παραγγελιών σε βαθμό που δεν ήταν δυνατός μέχρι πρότινος – ας πούμε, η φιγούρα της κούκλας μπορεί να μοιάζει σε ένα φίλο ή συγγενή!

Η Amazon δεν κάνει η ίδια την εκτύπωση. Αυτή αναλαμβάνεται από τη Mixee Labs, μια εταιρεία που ειδικεύεται στην τρισδιάστατη εκτύπωση πλαστικών προϊόντων. Τα προϊόντα που προέκυψαν μέσω αυτής της συνεργασίας δεν είναι φτηνά. Μια τρισδιάστατα εκτυπωμένη φιγούρα κοστίζει 30 δολάρια, ενώ μια αντίστοιχη που έχει βγει από γραμμή παραγωγής κοστίζει περίπου 12 δολάρια.

Επίσης, η διαδικασία είναι χρονοβόρα· η παραγγελία τρισδιάστατα εκτυπωμένων προϊόντων μέσω της Amazon μπορεί να απαιτήσει έως και δέκα εργάσιμες μέρες για να ολοκληρωθεί.

Η συνεργασία της Amazon με τη Mixee προέκυψε τη στιγμή που, εδώ και καιρό, εταιρείες όπως η MakerBot και η Shapeways έχουν αρχίσει να πουλούν τρισδιάστατα εκτυπωμένα προϊόντα στο κοινό. Όμως, το μεγάλο όνομα της Amazon την καθιστά αυτόματα μια υπολογίσιμη δύναμη στη νέα αυτή αγορά.

Ο αναλυτής Τιμ Σέπερντ επισημαίνει: «Η Amazon είναι ένα τεράστιο όνομα στις διαδικτυακές λιανικές πωλήσεις. Ανοίγει κανάλια πρόσβασης σε μια τεράστια αγορά».

Γενικά, υπάρχει μεγάλη δυναμική στον τομέα της τρισδιάστατης εκτύπωσης στο πεδίο της λιανικής, ενώ η τεχνική αυτή έχει ήδη βρει εφαρμογές στον βιομηχανικό σχεδιασμό. «Το μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς, σε όρους αξίας, τροφοδοτείται από τις εταιρείες που κατασκευάζουν βιομηχανικά μοντέλα μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης», αναφέρει ο Σέπερντ.

Μπαίνοντας στον χώρο της τρισδιάστατης εκτύπωσης, η Amazon επιτρέπει σε περισσότερο κόσμο να δει τι μπορεί να κάνει η εν λόγω τεχνολογία. Ίσως, επίσης, η συγκεκριμένη κίνηση να ενθαρρύνει κάποιους να αγοράσουν έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή για προσωπική χρήση.

Διαβάστε ακόμη:

Παραγγείλτε κι εσείς τον δικό σας Mini 3D printer!

Amazon προς FAA: Αφήστε μας να πετάξουμε τα drone μας

«Φύλο και φτερό» τα οικονομικά της Amazon από την Κομισιόν