«Τρίζει» η ρωσική οικονομία

«Τρίζει» η ρωσική οικονομία
RUSSIA MEDVEDEV Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για σοβαρούς κινδύνους για τον προϋπολογισμό κάνει λόγο ο Μεντβέντεφ λόγω πτώσης του πετρελαίου.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να αποφασίσει σε ποιες δαπάνες θα γίνουν σημαντικές περικοπές, λέγοντας σήμερα ότι η δραματική πτώση των τιμών του πετρελαίου δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τον προϋπολογισμό.
Ο φετινός προϋπολογισμός προβλέπει τη μέση τιμή πετρελαίου στα 50 δολάρια το βαρέλι και δημοσιονομικό έλλειμμα στο 3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ έχει ήδη ζητήσει η πρόβλεψη για την τιμή του πετρελαίου να αναθεωρηθεί στα 40 δολάρια το βαρέλι.

«Τα νούμερα στον προϋπολογισμό ήδη φαίνονται υπερβολικά», δήλωσε ο Μεντβέντεφ σε κυβερνητική συνάντηση. «Η δραματική κίνηση στις τιμές του πετρελαίου, την οποία βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες, δημιουργεί ιδιαίτερα σοβαρούς κινδύνους για την υλοποίηση του προϋπολογισμού».

«Χρειάζεται να προσαρμόσουμε το κομμάτι του προϋπολογισμού για τις δαπάνες, ευθυγραμμίζοντάς το με τα αναμενόμενα έσοδα».
Ο Μεντβέντεφ δεν απέκλεισε περαιτέρω υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, ιδιαίτερα λόγω της αναμενόμενης άρσης των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.

Στο μεταξύ απώλειες 5% κατέγραφε σήμερα το χρηματιστήριο της Μόσχας, με το ρούβλι επίσης να κινείται πτωτικά εν μέσω της υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου, το οποίο επιδεινώνει τις οικονομικές προοπτικές για τη Ρωσία.

Περίπου στις 13:40 ώρα Ελλάδας, ο χρηματιστηριακός δείκτης RTS, με νόμισμα αναφοράς το δολάριο, κατέγραψε απώλειες 5,03%. Ο δείκτης Micex, με νόμισμα αναφοράς το ρούβλι, σημείωσε πτώση 3,61%, ενώ η τιμή του πετρελαίου μπρεντ βρισκόταν κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο. Το ρούβλι κινείτο στα χαμηλότερα επίπεδά του από τα τέλη του 2014.