Η τρόικα υπολογίζει αλλιώς το πρωτογενές πλεόνασμα

Η τρόικα υπολογίζει αλλιώς το πρωτογενές πλεόνασμα

Με όρους Μνημονίου διαμορφώνεται στο 1,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν -  «Βιώσιμο το χρέος αν γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

Το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας έκλεισε το 2013 στο 1,5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 0,8% του ΑΕΠ της χώρας, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρ. Επιτροπής στις Βρυξέλλες. Νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωνε πως το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 1,5 δισ. ευρώ με όρους Μνημονίου, ενώ σύμφωνα με τον τρόπο που το μετρά η Eurostat, στα 3,4 δισ. ευρώ το 2013.

Ο Σάιμον Ο’ Κόνορ υπογράμμισε την αξιοσημείωτη πρόοδο της Ελλάδας στην εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών της από το 2010, σημειώνοντας ότι οι επιδόσεις αυτές έχουν ήδη ληφθεί υπόψη στους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας για το 2014. Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, η τρόικα υπολόγισε το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδος, βάσει των στοιχείων που εξέδωσε σήμερα η Eurostat για το δημοσιονομικό έλλειμμα (-12,7% του ΑΕΠ) και το δημόσιο χρέος (175,1% του ΑΕΠ) το 2013.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδος εξαιρούνται οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση των τόκων που αντιστοιχούν στο 4% του ΑΕΠ. Επιπλέον έχουν εξαιρεθεί ορισμένες προσαρμογές του 2013 που αντιστοιχούν στο 9,5% του ΑΕΠ, ώστε να αντανακλάται καλύτερα η πραγματική δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδος και ειδικότερα έχουν εξαιρεθεί τα εφάπαξ μέτρα στήριξης προς τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έφτασαν το 10,8% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα όσα έχουν συμφωνηθεί στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής. Εξαιρούνται, επίσης, τα κέρδη επί των ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών, τα οποία αντιστοιχούν στο 1,5% του ΑΕΠ.

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα, ο Σάιμον Ο’ Κόνορ παρέπεμψε στην πρόσφατη δήλωση του προέδρου του Eurogroup στην Αθήνα, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με την οποία η συζήτηση για την περαιτέρω στήριξη της Ελλάδος θα διεξαχθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Περαιτέρω λεπτομέρειες για την επίτευξη των οικονομικών στόχων του 2013 αναμένεται να ανακοινωθούν στις 25 Απριλίου, όταν η Επιτροπή θα δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, επί της οποίας ελήφθη η καταρχήν απόφαση για τη χορήγηση δανείων ύψους 8,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Απαντώντας στην Αθήνα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφορικά με την απόκλιση που εμφανίζεται σε ότι αφορά στο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και της μεθοδολογίας που ακολουθείται από διαφορετικούς φορείς για τον προσδιορισμό του, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, είπε: «Ας αφήσουμε τη Eurostat να δει ποιο είναι το πρωτογενές πλεόνασμα. Τώρα, για όσους ενδιαφέρεστε, υπάρχουν διαφορετικοί ορισμοί, για παράδειγμα δέστε το Economic Outlook του IMF το οποίο βγήκε νομίζω ήδη προχθές, για να δείτε πόσο είναι κατά την τρόικα το πλεόνασμα».

Αναμένεται αισθητή μείωση του χρέους
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο το δημόσιο χρέος (175,1% του ΑΕΠ) είναι βιώσιμο, ο Σ. Ο Κόνορ απάντησε ότι με βάση τους υπολογισμούς που έχουν γίνει για τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια, αναμένεται αισθητή μείωσή του.

Το γεγονός αυτό, για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πιστοποιεί ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί η πιστή εφαρμογή του προγράμματος και ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την πλήρη εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, δήλωσε ο Σ. Ο’ Κόνορ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ναι, το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο».
Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα ο Σ. Ο’ Κόνορ είπε ότι η καταβολή του έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος, σε συνεργασία με τις Ελληνικές Αρχές.

Διαβάστε την ανακοίνωση της Eurostat για το πλεόνασμα

Διαβάστε επίσης: Η Ελλάδα ανοίγει το ζήτημα ελάφρυνσης του χρέους