Η Ελλάδα ανοίγει το ζήτημα ελάφρυνσης του χρέους

Η Ελλάδα ανοίγει το ζήτημα ελάφρυνσης του χρέους

Στο αυριανό Euro Working Group, έστω και σε τεχνικό επίπεδο, η ελληνική πλευρά θα φέρει το θέμα προς συζήτηση. 

Το ζήτημα του χρέους φέρνει πλέον στο τραπέζι η ελληνική κυβέρνηση, καθώς με τη σημερινή επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat, ανοίγει ο δρόμος για τη συμφωνία του Eurogroup στις 22 Νοεμβρίου του 2012.

Ήδη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με συνέντευξη του στο πρακτορείο Bloomberg κάλεσε τους εταίρους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για ελάφρυνση του χρέους, όπως η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις του προγράμματος. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Σαμαράς, δήλωσε ότι οικονομικοί δείκτες καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της δίχως περαιτέρω στήριξη από τους εταίρους της στην ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Δεν χρειαζόμαστε άλλα χρήματα. Δεν έχουμε δημοσιονομικό κενό, και επιπροσθέτως έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στις αγορές, εφόσον χρειαστεί».

Η συζήτηση για το ελληνικό χρέος δύσκολα θα κλείσει μέσα στο καλοκαίρι και όπως έχουν επισημάνει πολλά στελέχη στις Βρυξέλλες το σίριαλ θα έχει αρκετά επεισόδια, καθώς η Ευρωζώνη δεν είναι ακόμα έτοιμη.  Πιθανότερο σενάριο παραμένει μια επιμήκυνση της λήξης των ομολόγων στα 50 έτη και ταυτόχρονα μείωση των επιτοκίων, ώστε να μειωθεί το ετήσιο ποσό τοκοχρεολυσίων που πληρώνει η χώρα.

Πάντως το ζήτημα της έναρξης της συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προτίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να «ανοίξει» το υπουργείο Οικονομικών αύριο, έστω και σε τεχνικό επίπεδο, κατά τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (Euro Working Group), στις Βρυξέλλες. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η περίσταση είναι ευνοϊκή για τις ελληνικές κινήσεις, καθώς η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί μια ημέρα μετά από την επικύρωση από τη Ευρωστατιστική Υπηρεσία του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013 (αναμένεται στα 3,4 δισ. ευρώ σύμφωνα με τη μεθοδολογία της Eurostat, ή στο 1,5 δισ. ευρώ κατά την τρόικα).

Άλλωστε, η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης θα προετοιμάσει την ατζέντα για την Ευρωομάδα (Eurogroup) της 5ης Μαΐου, κατά την οποία, αναμένεται να υπάρξει πολιτική παρέμβαση από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, για το θέμα της ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους, στη βάση της απόφασης της Ευρωομάδας της 27ης Νοεμβρίου 2012, με δεδομένο, ότι η κυβέρνηση εκτιμά πως η Ελλάδα πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος. Όπως, για παράδειγμα, την εκπλήρωση στο επίπεδο του 90%, των στόχων του Προγράμματος (compliance rate).

Εξάλλου, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες, η έγκριση από την Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης της δόσης των 6,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, αυτό ακριβώς θα έχει πιστοποιήσει: την τήρηση του Προγράμματος σε ποσοστό που κινείται στην περιοχή του 90%.

Παράλληλα, κατά τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης, η ελληνική πλευρά αναμένεται να παρουσιάσει ένα τετρασέλιδο υπόμνημα με τους βασικούς άξονες του αναπτυξιακού σχεδίου για την ελληνική οικονομία, το οποίο οριστικοποιήθηκε χθες, από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, τον σύμβουλο του πρωθυπουργού, Χρύσανθο Λαζαρίδη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππο Σαχινίδη και Χρήστο Πρωτόπαπα.

Οι συγκεκριμένοι βασικοί άξονες έχουν κατά κύριο λόγο βασιστεί σε μελέτες του ΙΟΒΕ και του ΚΕΠΕ, τις οποίες έχει ζητήσει η κυβέρνηση.

Διαβάστε περισσότερα: 

Πρωτογενές πλεόνασμα και με τη βούλα της Eurostat

Σαμαράς: Χωρίς δανεικά το 2015