Τρόμος στην Ευρώπη για τη «σπουδαία Αμερική» του Τραμπ λόγω… Πούτιν

Τρόμος στην Ευρώπη για τη «σπουδαία Αμερική» του Τραμπ λόγω… Πούτιν
Former US President Donald Trump gestures after delivering remarks at Trump National Golf Club Bedminster in Bedminster, New Jersey, on June 13, 2023. Trump appeared in court in Miami for an arraignment regarding 37 federal charges, including violations of the Espionage Act, making false statements, and conspiracy regarding his mishandling of classified material after leaving office. (Photo by Ed JONES / AFP) Photo: AFP
Ο πόλεμος του Πούτιν «θα έρχεται όλο και πιο κοντά σε εμάς, αναφέρει Γερμανός βουλευτής

Αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη πρόκληση, σε ό,τι αφορά την ασφάλειά της, μετά τον Ψυχρό Πόλεμο θα βρεθεί η Ευρώπη, στο ενδεχόμενο που  κληθεί να στηρίξει οικονομικά την Ουκρανία χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα είναι μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών που θα φθάσουν στο Βερολίνο για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έναν πολιτικό σεβαστό στη Γηραιά Ήπειρο για τον ρόλο που έπαιξε στην επανένωση της χώρας του μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και τη μετατροπή της Γερμανίας σε μεγάλης δύναμης. 

Από την άλλη, ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτσ μπορεί να επιφυλάσσει αιχμηρά μηνύματα στον Μακρόν. Το Βερολίνο είναι απογοητευμένο που η Γαλλία υστερεί θλιβερά όταν πρόκειται να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στην υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ Ουκρανία, που μάχεται για τη ύπαρξή της.

Πράγματι, η βοήθεια προς το Κίεβο θα είναι θέμα συζήτησης όταν οι δύο ηγέτες συναντηθούν την ερχόμενη Δευτέρα, δήλωσε αξιωματούχος κοντά στη γερμανίδα καγκελάριο, και αυτή η συνάντηση έρχεται τη στιγμή που ο Σολτς εκφράζει δημόσια τα παράπονά του για το αδύναμο επίπεδο στρατιωτικής βοήθειας που παρέχουν άλλες χώρες της ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επισημαίνεται πως η Γερμανία είναι η δεύτερη μετά τις ΗΠΑ χώρα όσον αφορά την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, έχοντας προσφέρει 17,1 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία. Η Γαλλία, από την άλλη, έχει συνεισφέρει μόνο 0,5 δισ. ευρώ, η Ιταλία 0,7 δισ. ευρώ και η Ισπανία 0,3 δισ. ευρώ.

Συντριπτική νίκη

Την ίδια στιγμή, η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Αϊόβα εβδομάδα μπορεί να σημάνει ότι η Ευρώπη θα αφεθεί να χαράξει το δικό της μονοπάτι εναντίον της Ρωσίας.

Μπροστά σε αυτόν τον κίνδυνο, πίσω από όλα τα χαμόγελα και τις χειραψίες που αναμένονται στην τελετή της Bundestag, ο Scholz θα πιέσει τους ηγέτες της ΕΕ να συνεισφέρουν περισσότερο στην πολεμική προσπάθεια που γίνεται κατά του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Όπως πάντα, ο Μακρόν έσπευσε να σχολιάσει το αποτέλεσμα της Αϊόβα με την παραδοσιακή του ρητορική, ότι δηλαδή η Ευρώπη πορεύεται μόνη της – «στρατηγική αυτονομία», όπως την έχει αποκαλέσει. «Η Ευρώπη πρέπει να είναι διαυγής για τις ΗΠΑ», είπε στους δημοσιογράφους την επόμενη μέρα της ψηφοφορίας. «Γι’ αυτό χρειαζόμαστε μια ισχυρότερη Ευρώπη, που να μπορεί να αυτοπροστατεύεται και να μην εξαρτάται από άλλους».

Στη συνέχεια, ίσως έχοντας επίγνωση της απογοήτευσης που επικρατεί για το γεγονός ότι το Παρίσι δεν υποστήριξε την Ουκρανία, ο Μακρόν ανακοίνωσε την παράδοση 40 πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς SCALP-EG και «αρκετών εκατοντάδων» βομβών τις επόμενες εβδομάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απαιτείται γραμμή ζωής

Στα γραφεία της ΕΕ στις Βρυξέλλες, υπάρχει μια έντονη αίσθηση ότι τα διακυβεύματα αυξάνονται. Τον Δεκέμβριο, ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, σύμμαχος του Πούτιν, εμπόδισε την ΕΕ να στείλει ένα πακέτο 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που χρειαζόταν στην κατεστραμμένη πολεμική οικονομία της Ουκρανίας.

Την Τρίτη, μια μέρα μετά τη συνέλευση των Ρεπουμπλικανών στην Αϊόβα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε να βρει έναν τρόπο να εγκρίνει τα κεφάλαια κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της 1ης Φεβρουαρίου.  

Αλλά το βασικό ερώτημα που θέτουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι εάν η Ευρώπη είναι ικανή να αντικαταστήσει την αμερικανική σκληρή ισχύ, δεδομένης της αδύναμης απόδοσής της στην αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, στην προσπάθεια να καλύψει τις ανάγκες της Ουκρανίας.  Ο Φρανσουά Χάισμπουργκ, ανώτερος σύμβουλος για την Ευρώπη στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, είπε στο POLITICO ότι η τυχόν αποχώρηση των ΗΠΑ θα ήταν σημείο καμπής. «Είμαστε τόσο απροετοίμαστοι για αυτή την αλλαγή όσο ήμασταν στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου το 1989», είπε. 

«Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας και την ασφάλειά μας ή τείνουμε περισσότερο στο να παραδοθούμε;» είπε ο Γερμανός βουλευτής Νόμπερτ Ρότγκεν στο POLITICO. «Δεν υπάρχει τρόπος αποφυγής. Εάν η Ευρώπη «αποφύγει αυτή την πρόκληση», πρόσθεσε, ο πόλεμος του Πούτιν «θα έρχεται όλο και πιο κοντά σε εμάς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: