Τροπολογία από την «πίσω πόρτα» στο δασικό νομοσχέδιο

Τροπολογία από την «πίσω πόρτα» στο δασικό νομοσχέδιο

Επανακαθορίζονται οι διαδικασίες αδειοδότησης και δόμησης σε μεταλλεία - λατομεία καθώς και τα κριτήρια για τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές.

Με τροπολογία-«αστραπή» από την «πίσω πόρτα», προωθείται η απλοποίηση στη «διαδικασία αδειοδότησης, δόμησης κτιριακών εγκαταστάσεων σε μεταλλεία και λατομεία για τις οριζόμενες χρήσεις», πακέτο με το δασικό νομοσχέδιο.

Η τροπολογία κατατέθηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος για να επανακαθοριστούν τα κριτήρια βάσει των οποίων θεωρείται επιτυχής η συμμετοχή στην εξεταστική διαδικασία των υποψηφίων Ενεργειακών Επιθεωρητών.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο, παρέχονται οι απαιτούμενες εξουσιοδοτήσεις για τον καθορισμό της διαδικασίας και του τρόπου διεξαγωγής των εξετάσεων, των ελάχιστων προδιαγραφών και προϋποθέσεων που πρέπει να πληρούν οι φορείς εκπαίδευσης, τα προσόντα των εκπαιδευτών, το κόστος του προγράμματος και η διδακτέα ύλη.

Μέχρι την έκδοση των αποφάσεων, διατηρείται σε ισχύ η υφιστάμενη εκπαιδευτική και εξεταστική διαδικασία των Ενεργειακών Επιθεωρητών.

Εξαιρούν τις τουριστικές εγκαταστάσεις από την απαγόρευση υπαγωγής στις περιπτώσεις αυθαιρέτων κτιρίων, κατασκευών εν γένει και αλλαγής χρήσης κτισμάτων και αυθαιρέτων υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο που μετέδωσε την είδηση για την προωθούμενη τροπολογία, στην τροπολογία διευκρινίζεται ότι «οι μνημονευόμενες τουριστικές εγκαταστάσεις, εξαιρούνται από την απαγόρευση υπαγωγής στις περιπτώσεις αυθαιρέτων κτιρίων, κατασκευών εν γένει και αλλαγής χρήσης κτισμάτων και αυθαιρέτων υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις».

Επίσης, «επανακαθορίζεται η διαδικασία αδειοδότησης, δόμησης κτιριακών εγκαταστάσεων σε μεταλλεία και λατομεία για τις οριζόμενες χρήσεις. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι για την κατασκευή πρόχειρων ή κινητών καταλυμάτων στους ανωτέρω χώρους, δεν απαιτείται ούτε έγκριση δόμησης ούτε άδεια δόμησης, παρά μόνο υπεύθυνη δήλωση του αρμοδίου μηχανικού για την στατική επάρκεια αυτών, ενώ αρμόδιοι για τη διενέργεια των σχετικών ελέγχων αρμόδιοι είναι οι Ελεγκτές Δόμησης».

Στην ίδια ρύθμιση προβλέπεται ακόμα ότι «με υπουργική απόφαση παρέχεται η δυνατότητα καθ’ ύψους υπέρβασης για την ανέγερση ιερών ναών εκτός ρυθμιστικού σχεδίου πόλεων και των υφιστάμενων προ του έτους 1923 οικισμών».

Και στο βάθος, Σκουριές
Όπως αναφέρει το alterthess.gr , με την τροπολογία αυτή η κυβέρνηση προσπαθεί να νομιμοποιήσει όλες τις παράνομες εργασίες και τα αυθαίρετα κτίσματα της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές.

Πριν ένα μήνα περίπου, μετά από καταγγελίες κατοίκων και με την παράλληλη δημοσιοποίηση εγγράφων των αρμόδιων υπηρεσιών (Αποκεντρωμένη διοίκηση) αποκαλύφθηκε ότι οι εργασίες που γίνονται στις Σκουριές και ειδικότερα οι εργασίες εγκατάστασης ενός τεραστίων διαστάσεων εργοστασίου είναι χωρίς άδεια, δηλαδή το υπό κατασκευή εργοστάσιο είναι εντελώς αυθαίρετο.

Στον χώρο όπου η εταιρεία σκοπεύει στο κτίσιμο ενός εργοστασίου 37 μέτρων και μιας βαριάς χημικής βιομηχανίας στην περιοχή στα πλαίσια των εξορυκτικών της δραστηριοτήτων.

Παρά τις καταγγελίες των κατοίκων ότι οι εντατικές εργασίες που πραγματοποιούνταν είναι παράνομες η εταιρεία προχωρά με γοργούς ρυθμούς με συνέπεια την καθολική αποψίλωση της έκτασης και μια ανυπολόγιστη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.

Όλες αυτές τις εργασίες, παρά το γεγονός ότι συνιστούσαν εργασίας δόμησης του εργοστασίου εμπλουτισμού η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός προσπαθούσε να τις «χωρέσει» στην άδεια εγκατάστασης ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού που είχε πάρει καθώς δεν διέθετε ειδική άδεια δόμησης (Να σημειωθεί ότι ο φάκελος με την μελέτη είχε επιστραφεί από την Αποκεντρωμένη διοίκηση της ΠΚΜ τον Ιούλιο του 2013 και από τότε δεν είχε υπάρξει κάποια αλλαγή στην απόφαση αυτή).

«Για τα πρόχειρα καταλύματα εντός μεταλλευτικού ή λατομικού χώρου ούτε έγκριση δόμησης ούτε άδεια δόμησης παρά μόνο υπεύθυνη δήλωση του αρμόδιου μηχανικού περί της στατικής επάρκειας αυτών», σημειώνεται στην εν λόγω τροπολογία.

Διαβάστε περισσότερα στο News247.gr