Τροπολογία που «αδειάζει» τις διαφημιστικές

Τροπολογία που «αδειάζει» τις διαφημιστικές

Σημαντικές αλλαγές στις σχέσεις ΜΜΕ-διαφημιζόμενων φέρνει τροπολογία της κυβέρνησης - Για «μέγα σκάνδαλο» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με τροπολογία που κατατέθηκε αιφνιδίως σε νομοσχέδιο…του Υπουργείου Υγείας, η κυβέρνηση επιχειρεί μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιείται εφεξής η διαφημιστική δαπάνη και συνακόλουθα στον τρόπο που θα διανέμεται η διαφημιστική πίττα.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην τροπολογία , οι διαφημιζόμενοι θα τιμολογούνται υποχρεωτικά απευθείας από τα ΜΜΕ χωρίς τη μεσολάβηση της διαφημιστικής εταιρείας, κάτι που όπως αναφέρεται στο κείμενο της τροπολογίας θα επιβάλλει πλήρη διαφάνεια στις μεταξύ τους συναλλαγές.

Στο κείμενο της τροπολογίας αναφέρεται ρητά ότι «καταργείται κάθε δυνατότητα παροχής πίστωσης, δωρεάν χρόνου ή οποιασδήποτε άλλης επιβράβευσης σε διαφημιστική εταιρεία ή εταιρεία που μεσολαβεί για την πραγματοποίηση διαφημιστικής προβολής».

Με αυτό τον τρόπο καταργούνται οι περίφημες «επιστροφές» των διαφημιστικών εταιρειών. Συγκεκριμένα η μέχρι σήμερα συνήθης πρακτική ήταν να τιμολογεί η διαφημιστική εταιρεία τους διαφημιζόμενους όχι μόνο για το ποσό της αμοιβής της αλλά και για το σύνολο του budget που ο κάθε πελάτης διέθετε για διαφήμιση. Εν συνεχεία η διαφημιστική εταιρεία αγόραζε διαφήμιση και τα ΜΜΕ τιμολογούσαν τη διαφημιστική εταιρεία.

Έτσι μέσω αυτής της διπλής συναλλαγής, οι διαφημιστικές εταιρείες εισέπρατταν ένα είδος επιβράβευσης που στην αγορά ονομάστηκε «επιστροφές». Πρόκειται ουσιαστικά για δωρεάν χρόνο ή χώρο διαφήμισης ως επιβράβευση για τη συνεργασία.

Με τον τρόπο αυτό ένα μέρος από το ποσό της επιστροφής «γυρνούσε» στους πελάτες, ενώ το υπόλοιπο αποτελούσε κέρδος για τη διαφημιστική εταιρεία.

Στη χώρα μας το ποσοστό των επιστροφών φθάνει μέχρι και 9,9%. Πρόκειται πάντως για μια πρακτική συνηθισμένη και στο εξωτερικό με το αντίστοιχο ποσοστό να αγγίζει το 5%.

Παράλληλα μεταβάλλεται και ο τρόπος υπολογισμού του αγγελιοσήμου καθώς όπως επισημαίνεται θα υπολογίζεται επι της πραγματικής τιμής τιμολόγησης από το Μέσο Ενημέρωσης. Στην τροπολογία περιλαμβάνονται και άλλες διατάξεις με τις οποίες ρυθμίζονται ζητήματα λειτουργίας των ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Πρόκειται για ζητήματα που αφορούν τις μεταξύ τους συγχωνεύσεις, το ελάχιστο απαιτούμενο προσωπικό, την ενιαία διεύθυνση ΜΜΕ, την αλλαγή του χαρακτήρα ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας καθώς και διάφορα άλλα θέματα.

ΣΥΡΙΖΑ: «Μέγα σκάνδαλο» 
«Μέγα σκάνδαλο» συνιστά η τροπολογία «με τα δώρα στους μεγαλοκαναλάρχες», που κατέθεσε η κυβέρνηση, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, με σημερινές δηλώσεις του στην Κέρκυρα, όπου περιόδευσε.

«Η αυγουστιάτικη (ν)τροπολογία με τα δώρα στους μεγαλοκαναλάρχες, που κατέθεσε άρον – άρον η κυβέρνηση, σε άσχετο νομοσχέδιο, χωρίς καν να δώσει περιθώριο στο Γενικό Λογιστήριο να συντάξει έκθεση οικονομικών αποτελεσμάτων, συνιστά μέγα σκάνδαλο και μείζονα αντιδημοκρατική εκτροπή που κατακουρελιάζει τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα», δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης.

«Ζούμε από καιρό σε έναν εικονικό κοινοβουλευτισμό και σε μία θνήσκουσα Δημοκρατία των συμφερόντων εναντίον του λαού», είπε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και προέβλεψε ότι το φθινόπωρο θα είναι μία περίοδος, όπου πρόκειται να οξυνθούν στο έπακρο όλες οι αντιφάσεις και τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής.

Όπως εκτίμησε ο κ. Λαφαζάνης, «ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να αντέξει την ανεξέλεγκτη, κλιμακούμενη και πρωτοφανή φοροεπιδρομή, που μόνο για το χαράτσι στα ακίνητα αντιπροσωπεύει περίπου 4 δισ. ευρώ». «Ο ελληνικός λαός», πρόσθεσε, «δεν μπορεί να ανεχθεί δίπλα στη φοροεξόντωση, το ξεσπίτωμα εξαιτίας των ”κόκκινων δανείων” και το λουκέτο σε δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ούτε τη νέα επερχόμενη κατεδάφιση μισθών και του ασφαλιστικού συστήματος».

«Γι’ αυτό το ερχόμενο φθινόπωρο, με πρώτο ορόσημο τη ΔΕΘ, θα είναι περίοδος μεγάλων, ραγδαίων και ανατρεπτικών κινηματικών και πολιτικών εξελίξεων που πιθανόν να επισπεύσουν και τις εκλογές. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, που το όνειρο της κυβέρνησης για 180 βουλευτές προς εκλογή του Προέδρου εξελίσσεται για την ίδια σε εφιάλτη», εκτίμησε.