Τσακαλώτος: Ηθική υποχρέωση των τραπεζών η συμμετοχή Ελλήνων επενδυτών

Τσακαλώτος: Ηθική υποχρέωση των τραπεζών η συμμετοχή Ελλήνων επενδυτών
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος (Δ) και ο υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Χαράλαμπος Γκότσης (Α), κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής, την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015, στη Βουλή. Συνεδρίασε η Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης με θέμα ημερήσιας διάταξης: ακρόαση από τα μέλη της Επιτροπής, κατά το άρθρο 49 Α του Κανονισμού της Βουλής, του προτεινομένου, από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, για διορισμό στη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Χαράλαμπου Γκότση και διατύπωση γνώμης της Επιτροπής. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας

Τι ειπώθηκε κατά την παρουσίαση του νέου προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στις τράπεζες.

Έκκληση στις διοικήσεις των τραπεζών για συμμετοχή και των Ελλήνων επενδυτών στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου απηύθυνε πριν από λίγο ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Μιλώντας στην Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, της Βουλής, κατά την ακρόαση του νέου προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Χ. Γκότση, αποκάλυψε ότι πριν από την έναρξη της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έστειλε επιστολή προς τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με την οποία ζητούσε η προσφορά μετοχών να γίνει και για τους Έλληνες επενδυτές.

Μάλιστα τόνισε ότι η συμμετοχή των εγχώριων επενδυτών θα ήταν πολύ υψηλή με δεδομένη την χαμηλή τιμή στην οποία γίνεται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών. Ο Υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι οι τράπεζες δεν έχουν νομική, αλλά ηθική υποχρέωση να διαθέσουν μετοχές και στους Έλληνες επενδυτές.

Ο κ. Ε. Τσακαλώτος παρουσιάζοντας στην Επιτροπή τον νέο Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς καθηγητή κ. Χαράλαμπο Γκότση επεσήμανε ότι επελέγη από την κυβέρνηση όχι απλώς ως ένας τεχνοκράτης, αλλά ως ένας βαθύς γνώστη των οικονομικών με διευρυμένη άποψη για τον αναπτυξιακό ρόλο του Χρηματιστηρίου και της Κεφαλαιαγοράς.

Μιλώντας στην Επιτροπή ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Τραγάκης τόνισε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κυβέρνηση αντικαθιστά τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς πριν τη λήξη της θητείας του, καταπατώντας την ανεξαρτησία της, εν μέσω μάλιστα capital controls και εν μέσω ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Η Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, της Βουλής, κατά πλειοψηφία (12 ναι, 1 όχι και 6 παρών) αποδέχθηκε την πρόταση του Υπουργού Οικονομικών για τον διορισμό στη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Χ. Γκότση.

Γκότσης: Επικετρωνόμαστε στην ανάπτυξη της οικονομίας

Η Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης ,της Βουλής, κατά πλειοψηφία (12 ναι, 1 όχι και 6 παρών) αποδέχθηκε την πρόταση του Υπουργού Οικονομικών για τον διορισμό στη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Χ. Γκότση.

Ο Χ. Γκότσης τόνισε ότι ο κύριος προσανατολισμός της νέας διοίκησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα είναι να συνεισφέρει στην ανάπτυξη της οικονομίας, πέρα από την επαρκή εποπτεία της κεφαλαιαγοράς, που είναι μέχρι σήμερα ο βασικός ρόλος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Δήλωσε αισιόδοξος ότι σύντομα θα υπάρξει διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη και νέες εισαγωγές εταιρειών στο χρηματιστήριο.

Ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δήλωσε ότι προτεραιότητα της νέας διοίκησης είναι να εξελιχθεί ομαλά η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και η ελάφρυνση των κεφαλαιακών ελέγχων για τους Έλληνες επενδυτές.

Σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση τόνισε ότι η Ε.Κ θα παρακολουθήσει την πορεία των μετοχών και μετά την εισαγωγή τους στο Χ.Α και θα παρέχει βοήθεια όχι μόνο στις συστημικές τράπεζες αλλά και στην Attica Bank και στις συνεταιριστικές τράπεζες.

Σχετικά με τους κεφαλαιακούς ελέγχους πρότεινε μάλιστα στον υπουργός Οικονομικών για μεγαλύτερη ευχέρεια στις ρευστοποιήσεις μεριδίων στο Α/Κ με τον όρο ότι τα χρήματα δεν θα βγαίνουν στο εξωτερικό.

Η νέα διοίκηση της Ε.Κ θα προσπαθήσει να προωθήσει νέα επενδυτικά προϊόντα και να δημιουργήσει νέες υποαγορές με στόχο τη συμβολή στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Δήλωσε ότι θα δημιουργηθούν μικρότερες αγορές και νέα προϊόντα με στόχο την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των καινοτόμων εταιρειών και τη δημιουργίας μίας νέας γενιάς δυναμικών επιχειρήσεων με τη χρηματοδότηση νεοσύστατων εταιρειών.

Επίσης τόνισε ότι στους στόχους της νέας διοίκησης είναι η δημιουργία μίας εσωτερικής αγοράς εταιρικών ομολόγων συ συνεργασία με το Χρηματιστήριο.

Ακόμη στα σχέδια του είναι η ενδυνάμωση των συλλογικών επενδύσεων με αλλαγές στους νόμους που αφορούν τις Ανώνυμες Εταιρείες Διαχείρησης Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ΑΕΔΑΚ )και τις Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας ( ΑΕΕΑΠ).

Όσον αφορά τον εποπτικό έλεγχο, ο κ. Χ. Γκότσης τόνισε πως δεν θα είναι μόνο κατασταλτικός, αλλά και συμβουλευτικός προς τις επιχειρήσεις.

Τόνισε ότι οι έλεγχοι θα είναι ουσιαστικοί και ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στη χρήση των κεφαλαίων που προκύπτουν από τις αυξήσεις κεφαλαίου.

Το βιογραφικό του νέου προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Ο κ. Χαράλαμπος Γκότσης είναι καθηγητής στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Σπούδασε οικονομικά στα Πανεπιστήμια Αμβούργου και Marburg Γερμανίας από όπου απέκτησε και τον τίτλο του διδάκτορος με θέμα διατριβής “Η συμβολή του Τραπεζικού Συστήματος στη χρηματοδότηση της οικονομίας στην Ελλάδα”.

Διδάσκει Μακροοικονομική, Οικονομική Πολιτική, Διεθνές Εμπόριο, Τραπεζική Οικονομική, Χρήμα και Τράπεζες, Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, κ.α.

Επίσης διδάσκει στα Μεταπτυχιακά Τμήματα E-MBA, MBA και MBA-Τουρισμού του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν σε θέματα Μακροοικονομικής, Οικονομικής Πολιτικής, Τραπεζικά και Διεθνούς Εμπορίου. Έχει συγγράψει σειρά βιβλίων καθώς και πολυάριθμα άρθρα σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά.

Έχει χρηματίσει Πρόεδρος, Δ/νων Σύμβουλος και Σύμβουλος σε πολλές επιχειρήσεις του χρηματωπιστωτικού αλλά και του τομέα μεταποίησης. Διαθέτει πλούσια συνεδριακή και σεμιναριακή εμπειρία όπου συμμετείχε με πλήθος εισηγήσεων.