Τσακίστηκε το γεράκι της Space X

Τσακίστηκε το γεράκι της Space X

Η τελευταία απόπειρα της Space X να προσγειώσει έναν πύραυλο σε πλατφόρμα στον Ειρηνικό Ωκεανό απέτυχε με θεαματικό τρόπο.

Ο κύριος στόχος της μη επανδρωμένης αποστολής του πυραύλου της Space X ήταν η μεταφορά δορυφόρου στο διάστημα. Έπειτα ο δεύτερος στόχος της ήταν η προσγείωση του πυραύλου-σε όρθια θέση- σε μία πλωτή πλατφόρμα στον Ειρηνικό Ωκεανό, πράγμα στο οποίο απέτυχε παταγωδώς.

Παρά το γεγονός πως την προηγούμενη φορά, η προσπάθεια της Space X είχε στεφθεί με εντυπωσιακή επιτυχία, αυτή τη φορά ο πύραυλος τυλίχθηκε στις φλόγες. Όπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Έλον Μασκ, το γεγονός αυτό οφείλεται στην ανώμαλη προσγείωση του πυραύλου και στο ότι τα «πόδια» του δεν κατάφεραν να προσδεθούν στην πλατφόρμα.

Λιγότερο από τρία λεπτά μετά την πυροδότηση, το κατώτερο και μεγαλύτερο τμήμα του πυραύλου αποσυνδέθηκε από το δεύτερο στάδιο και άρχισε να πέφτει, ενώ το δεύτερο στάδιο συνέχισε την ανοδική του πορεία για να θέσει το φορτίο σε τροχιά.

Καθώς έπεφτε, το πρώτο στάδιο πυροδότησε ξανά τους κινητήρες του, ανέπτυξε τέσσερα σκέλη προσεδάφισης και επιχείρησε να σταθεί όρθιος σε μια ρομποτική πλωτή εξέδρα.

Ένα από τα σκέλη παρουσίασε βλάβη και ο πύραυλος έπεσε, είπε η εταιρία.

Ο Έλον Μασκ ανήρτησε, μάλιστα, βίντεο της προσγείωσης στον προσωπικό του λογαριασμό στο instagram, σημειώνοντας πως «Βασική αιτία (της ανάφλεξης) ενδέχεται να είναι η συσσώρευση πάγου που οφείλεται στην συμπύκνωση της βαριάς ομίχλης κατά την απογείωση».

Δείτε το βίντεο:

Φυσικά, ως είθισται να συμβαίνει πάντα μετά από την εκτόξευση ή/και προσγείωση ενός πυραύλου της Space X, ο … άσπονδος φίλος του Έλον Μασκ, Τζεφ Μπέζος, έσπευσε να τον «συγχαρεί» μέσω Twitter.

«Εντυπωσιακή για την SpaceX που θα κάνει σύντομα ρουτίνα τις προσγειώσεις των Falcon 9 – πολύ καλό αυτό για το διάστημα!», έγραψε ο Τζεφ Μπέζος.