«Τσίμπησε» ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο στη Βρετανία κόντρα στις προβλέψεις

«Τσίμπησε» ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο στη Βρετανία κόντρα στις προβλέψεις
epa09977147 A customer shops for groceries at Sainsbury's supermarket in London, Britain, 26 May 2022. Britains Chancellor of the Exchequer Sunak set out plans to combat rising energy and cost of living prices, the support package includes a plan that every household in Britain to get energy bill discount of 400 British pound sterling and introduction of windfall tax on oil and gas firms. EPA/TOLGA AKMEN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Τζέρεμι Χαντ.

Για πρώτη φορά εδώ και 10 μήνες σε ετήσια βάση αυξήθηκε τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο 4% από 3,9% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Σημειώνεται ότι, δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων τοποθετούσε τον δείκτη στο 3,8%.

Τα στοιχεία, τα οποία ακολουθούν μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες μειώσεις του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες, είναι πιθανό να αφορούν στην κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου, Bank of England, η οποία αύξησε τα επιτόκια στο υψηλό 15ετίας του 5,25% τον Αύγουστο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η BoE προέβλεψε τον Νοέμβριο ότι θα χρειαζόταν μέχρι τα τέλη του 2025 για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο στόχο του 2%, ωστόσο πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν τώρα ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόλις τον Απρίλιο ή τον Μάιο του τρέχοντος έτους, εν μέρει λόγω της διολίσθησης των τιμών χονδρικής του φυσικού αερίου.

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Τζέρεμι Χαντ δήλωσε την Τετάρτη ότι η μείωση του πληθωρισμού δεν είναι γραμμική.

«Η μείωση του πληθωρισμού δεν γίνεται γραμμικά, ωστόσο το σχέδιό μας λειτουργεί και θα πρέπει να επιμείνουμε σε αυτό», σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: