Τσίπρας: Δεν έχω κρυφό σχέδιο – Αύριο οι ελληνικές προτάσεις

Τσίπρας: Δεν έχω κρυφό σχέδιο – Αύριο οι ελληνικές προτάσεις
epa04836385 Greek Prime Minister Alexis Tsipras (C, standing) delicers his speech during the plenary session at the European Parliament in Strasbourg, France, 08 July 2015. Greece is committed to implementing reforms and its proposals will not further burden European taxpayers, Tsipras said. Athens is working to flesh out a proposal submitted 07 July at a eurozone summit Tsipras said in his speech to the delegates of the European Parliament while also warning that there cannot be 'any taboo subjects' in Greece's talks with its creditors. EPA/PATRICK SEEGER

«Η Ευρώπη έδειξε την μέγιστη αλληλεγγύη όταν αποφάσισε τη διαγραφή του 60% του χρέους της Γερμανίας».

Θέλουμε βιώσιμη ανάπτυξη για να επιστρέψουμε πίσω τα δανεικά που πήραμε, απάντησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στους ευρωβουλευτές, που στη σημερινή Oλομέλεια του Eυρωκοινοβουλίου αναφέρθηκαν στο βάρος που έχουν επωμιστεί οι δικές τους χώρες.

Ο Αλέξης Τσίπρας, για μια ακόμη φορά έσπευσε να ξεκαθαρίσει και να διαβεβαιώσει τους ευρωβουλευτές ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα κρυφό σχέδιο για έξοδο από το ευρώ, και πως το μόνο σχέδιο που έχει είναι μια συμφωνία οικονομικά βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη, ακριβώς για να η Ελλάδα σε θέση να επιστρέψει τα χρήματα που έχει δανειστεί.

«Ακούστηκε το ερώτημα «έχετε ένα κρυφό σχέδιο να βγάλετε την Ελλάδα από την ευρωζώνη»; Θέλω να σας απαντήσω με ειλικρίνεια. Όλη την προηγούμενη εβδομάδα η συντριπτική πλειοψηφία των δηλώσεων ευρωπαίων πολιτικών και αξιωματούχων, ήταν ότι το «όχι» στο δημοψήφισμα σημαίνει αυτόματα έξοδο της Ελλάδα από το ευρώ. Αυτό το γνώριζαν οι πολίτες όταν πήγαν στην κάλπη. Και έφεραν παρ’ όλα αυτά ένα αποτέλεσμα που όλους εξέπληξε», είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Αν είχα στόχο να βγάλω την Ελλάδα από το ευρώ, δεν θα πήγαινα μετά να κάνω δηλώσεις και να ερμηνεύσω το δημοψήφισμα, όχι ως εντολή ρήξης με την Ευρώπη, αλλά ως εντολή ενίσχυσης της διαπραγματευτικής προσπάθειας για να φτάσουμε σε μια καλύτερη συμφωνία, σε μια πιο αξιόπιστη συμφωνία, σε μια συμφωνία οικονομικά βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη».

«Αυτός είναι ο στόχος μου. Δεν έχω κανένα άλλο κρυφό σχέδιο και μιλάω με ανοιχτά χαρτιά» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Απαντώντας εξάλλου σε επιθετικές τοποθετήσεις ευρωβουλευτών, ο Αλέξης Τσίπρας διαπίστωσε πως η εντονότερη «πολεμική ρητορική» διατυπώθηκε «για την αδυναμία μας να ανταποκριθούμε στην εντολή των ευρωπαίων εταίρων. Και θέλω να πω ότι, βεβαίως ο δανεισμός είναι μια μορφή αλληλεγγύης. Εμείς όμως θέλουμε ένα βιώσιμο πρόγραμμα, ακριβώς για να είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε τα δανεικά που πήραμε. Και όταν ζητάμε απομείωση του χρέους, την ζητάμε ακριβώς για να είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε αυτά τα δανεικά και για να μην είμαστε υποχρεωμένοι διαρκώς σε νέα δάνεια για να ξεπληρώνουμε τα παλαιότερα».

Απευθυνόμενος τέλος, στον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μ. Βέμπερ, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε από πλευράς του, πως «η σημαντικότερη στιγμή αλληλεγγύης της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας ήταν το 1953, όταν η χώρα σας έβγαινε καταχρεωμένη και λεηλατημένη από δύο παγκόσμιους πολέμους – και η Ευρώπη, οι ευρωπαϊκοί λαοί, έδειξαν την μέγιστη αλληλεγγύη στη σύνοδο του Λονδίνου το 1953, όταν αποφάσισαν τη διαγραφή του 60% του χρέους της Γερμανίας, καθώς και ρήτρα ανάπτυξης».

Στο κυρίαρχο δικαίωμα μιας κυβέρνησης να επιλέγει με ποιον τρόπο θα βρίσκει ισοδύναμα μέτρα για να καλύψει δημοσιονομικούς στόχους, αναφέρθηκε ο έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο ευρωκοινοβούλιο.

«Είναι κυρίαρχο δικαίωμα μιας κυβέρνησης να επιλέγει να αυξήσει τη φορολογία των κερδοφόρων επιχειρήσεων και να μην κόψει το επίδομα των χαμηλότερων συντάξεων, το ΕΚΑΣ, προκειμένου να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους», είπε ο κ. Τσίπρας για να υπογραμμίσει:

«Αν δεν είναι δικαίωμα μιας κυρίαρχης κυβέρνησης να επιλέξει με ποιον τρόπο θα βρει ισοδύναμα μέτρα για να καλύψει τους απαιτούμενους στόχους, τότε θα πρέπει να υιοθετήσουμε μια αντίληψη ακραία και αντιδημοκρατική. Ό,τι στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα δεν θα πρέπει να γίνονται εκλογές. Θα πρέπει να διορίζονται κυβερνήσεις, να διορίζονται τεχνοκράτες και αυτοί να αναλαμβάνουν την ευθύνη των αποφάσεων».

Τσίπρας: Την Πέμπτη καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις

Οι απαντήσεις του Α. Τσίπρα σε αιτιάσεις και κριτική που δέχτηκε 

Ο κ. Τσίπρας έδωσε συνολικές απαντήσεις σε αιτιάσεις και κριτική που δέχτηκε κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας:

-Απαντώντας ως προς το εάν η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει προτάσεις, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι δυστυχώς η εικόνα που έχει δημιουργηθεί είναι ότι δεν έχει καταθέσει προτάσεις, για να επισημάνει ότι κατέθεσε κείμενο 47 σελίδων που ήταν το αποτέλεσμα μιας δύσκολης και επίπονης διαδικασίας διαπραγμάτευσης, όπως είπε, και πως εν συνεχεία επανήλθε με κείμενο προτάσεων που έγινε δεκτό από τους τρεις θεσμούς ως βάση συζήτησης. Σημείωσε ότι σε αυτές τις προτάσεις προφανώς η κυβέρνηση έχει αναλάβει τη δέσμευση να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους που απαιτούνται με βάση τους κανόνες, για να υπογραμμίσει ότι όμως διατηρεί το δικαίωμα της επιλογής, ως κυρίαρχη χώρα, για το πού θα προστεθούν τα φορολογικά βάρη για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Είναι δικαίωμα της κυβέρνησης, τόνισε, να επιλέξει να αυξήσει τη φορολογία στις κερδοφόρες επιχειρήσεις και να μην κόψει το ΕΚΑΣ. Υπογράμμισε ότι εάν δεν είναι κυρίαρχο δικαίωμά της, τότε θα πρέπει να υιοθετηθεί μια αντίληψη ακραία και αντιδημοκρατική ότι στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα δεν θα πρέπει να γίνονται εκλογές αλλά να διορίζονται τεχνοκράτες. Σημείωσε, ενημερώνοντας το Σώμα, ότι στην Ελλάδα υπάρχουν από το παρελθόν στρεβλώσεις, όπως των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, για να τονίσει ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες και πως οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή είναι δεδομένες, “διατηρούμε όμως το δικαίωμα της επιλογής της αναδιανομής των βαρών”.

-Ο κ. Τσίπρας αποδόμησε και τις αιτιάσεις περί κρυφού σχεδίου της κυβέρνησης να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Απαντώντας στο ερώτημα που ακούστηκε στη συνεδρίαση για το εάν έχει κρυφό σχέδιο να βγάλει την Ελλάδα από την ευρωζώνη, επισήμανε ότι όλη την προηγούμενη εβδομάδα η συντριπτική πλειοψηφία των δηλώσεων Ευρωπαίων πολιτικών και αξιωματούχων, ήταν ότι το «όχι» στο δημοψήφισμα σημαίνει αυτόματα έξοδο της Ελλάδα από το ευρώ”. Είπε ότι “αυτό το γνώριζαν οι πολίτες όταν πήγαν στην κάλπη και έφεραν παρ’ όλα αυτά ένα αποτέλεσμα που πολλούς εξέπληξε”, για να σημειώσει εν συνεχεία ότι: “αν είχα στόχο να βγάλω την Ελλάδα από το ευρώ, δεν θα πήγαινα μετά να κάνω δηλώσεις και να ερμηνεύσω το δημοψήφισμα, όχι ως εντολή ρήξης με την Ευρώπη, αλλά ως εντολή ενίσχυσης της διαπραγματευτικής προσπάθειας για να φτάσουμε σε μια καλύτερη συμφωνία, σε μια πιο αξιόπιστη συμφωνία, σε μια συμφωνία οικονομικά βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη”. “Αυτός είναι ο στόχος μου”, υπογράμμισε, “δεν έχω κανένα άλλο κρυφό σχέδιο και μιλάω με ανοιχτά χαρτιά”.

-Απαντώντας σε όσους άσκησαν την εντονότερη πολεμική ρητορική περί αδυναμίας της ελληνικής πλευράς να ανταποκριθεί στην αλληλεγγύη των εταίρων, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι “εμείς θέλουμε ένα βιώσιμο πρόγραμμα ακριβώς για να είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε τα δανεικά που πήραμε”. Σημείωσε στο ίδιο πλαίσιο πως όταν ζητεί η κυβέρνηση απομείωση του χρέους, το κάνει για να είναι σε θέση να επιστρέψει τα δανεικά.

Απαντώντας ευθέως στον επικεφαλής των χριστιανοδημοκρατών Μάνφρεντ Βέμπερ, ο Αλέξης Τσίπρας του υπενθύμισε ότι η ισχυρότερη στιγμή αλληλεγγύης στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία ήταν το 1953 “όταν η χώρα σας έβγαινε καταχρεωμένη και λεηλατημένη από δύο παγκόσμιους πολέμους – και η Ευρώπη, οι ευρωπαϊκοί λαοί, έδειξαν την μέγιστη αλληλεγγύη στη σύνοδο του Λονδίνου το 1953, όταν αποφάσισαν τη διαγραφή του 60% του χρέους της Γερμανίας, καθώς και ρήτρα ανάπτυξης”.

– Τέλος, με αφορμή επιφυλάξεις που εξέφρασε ο Γκυ Φερχόφσταντ για το αν έχει προτείνει η κυβέρνηση μεταρρυθμίσεις, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι πράγματι αυτούς τους μήνες η κυβέρνηση περισσότερο διαπραγματεύεται παρά κυβερνά και πως σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ασφυξίας η μέριμνά της είναι πώς θα καταφέρει να κρατήσει όρθια την πραγματική οικονομία. Σημείωσε ότι αυτή η κυβέρνηση σε αντίθεση με τις προηγούμενες, άνοιξε τη λίστα Λαγκάρντ, προχώρησε σε συμφωνία με την Ελβετία για να πληρώσουν φόρο οι Έλληνες που έβγαλαν τα χρήματα τους έξω, προσπάθησε και έφερε στο “σκαμνί” της Δικαιοσύνης πολλούς που έχουν φοροδιαφύγει, προχώρησε σε νόμο για να περιορίσει τις τριγωνικές συναλλαγές, ζήτησε από τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ να πληρώσουν τους φόρους τους και ενίσχυσε τους τελωνειακούς ελέγχους για την πάταξη του λαθρεμπορίου.