Τσίπρας: Επικίνδυνη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης

Τσίπρας: Επικίνδυνη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Α) σε χειραψία με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνάντηση που είχαν, στην Άγκυρα, την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015. Επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, με το προσφυγικό να αποτελεί βασικό θέμα της ατζέντας του. Μετά την παρακολούθηση του φιλικού μεταξύ των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου των δύο χωρών, χθες το βράδυ, οι Τσίπρας και Νταβούτογλου είχαν το μεσημέρι στην Άγκυρα, επίσημη συνάντηση εργασίας. Είχε επίσης συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ενώ με τους αρχηγούς των κομμάτων θα συναντηθούν αργότερα μέσα στην ημέρα. Ενώ νωρίτερα συναντήθηκε στο Φανάρι και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

Στην πρόκληση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

Συνεδρίασε σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) υπό τον Αλέξη Τσίπρα, με αντικείμενο τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στα Μέτρα Διαβεβαίωσης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας 2015-2016, την ενεργοποίηση εξοπλιστικών υποπρογραμμάτων, και την επιλογή νέου Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ για τις εξελίξεις όσον αφορά σε ζητήματα ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό και σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρωθυπουργός τόνισε:

«Η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης που ρύθμισε ξεκάθαρα και οριστικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών του, είναι επικίνδυνη τόσο για τις σχέσεις των δύο χωρών μας όσο και για την ευρύτερη περιοχή. Ανεξάρτητα από τις πραγματικές αιτίες που προκαλούν παρόμοιες δηλώσεις αμφισβήτησης της διεθνούς νομιμότητας, η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο. Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα τον ρόλο της Ελλάδας, ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας σε μία εύθραυστη περιοχή. Ως χώρας που υπερασπίζεται σταθερά τα κυριαρχικά της δικαιώματα επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου.»

Ο Ερντογάν σε δημόσια τοποθέτησή του στην 27η σύναξη κοινοταρχών στην Αγκυρα αμφισβήτησε τη Συνθήκη της Λωζάννης και τα αποτελέσματά της λέγοντας χαρακτηριστικά πως «κάποιοι επιχειρούν να προβάλουν τη Συνθήκη της Λωζάννης ως νίκη». Πρόσθεσε μάλιστα πως «με τη Συνθήκη της Λωζάννης παραχωρήσαμε τα νησιά του Αιγαίου. Οσοι έλαβαν μέρος στις συνομιλίες της Λωζάννης δεν κατάφεραν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Σήμερα βιώνουμε τις επιπτώσεις αυτής της αδυναμίας».

Η πρώτη αντίδραση από την Ελλάδα προήλθε από διπλωματικές πηγές του ΥΠΕΞ, οι οποίες σημείωναν ότι «όλοι οφείλουν να σέβονται τη Συνθήκη της Λωζάννης». Την ανησυχία τους εξέφρασαν επίσης και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

ΝΔ: Επικίνδυνη η αμφισβήτηση της συνθήκης

«Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι θεμελιώδης διεθνής συμφωνία, πάνω στην οποία στηρίζεται η ειρήνη στην, κατά τα άλλα, εύφλεκτη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Οποιαδήποτε συζήτηση αφήνει ακόμα και απειροελάχιστη υπόνοια αμφισβήτησής της είναι εξόχως επικίνδυνη για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ειρήνη σε αυτήν την περιοχή.

Αυτό οφείλουν να το γνωρίζουν και να το διασφαλίζουν όλοι: Το σύνολο της διεθνούς κοινότητας.

Ιδιαίτερα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολλά από τα οποία είναι συμβαλλόμενα μέρη στη Συνθήκη της Λωζάνης»,  τονίζει σε δήλωσή του ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Βερολίνο: Η συνθήκη της Λωζάνης ισχύει ακόμη

Διευκρινίζοντας προηγούμενη δήλωση, σχετικά με τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης για τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Από τη σκοπιά της γερμανικής κυβέρνησης, η Συνθήκη της Λωζάνης εξακολουθεί να ισχύει».

Διαβάστε ακόμη: Τι ορίζει η συνθήκη της Λωζάνης