Τσίπρας: «Υπάρχει εναλλακτικός δρόμος από το Μνημόνιο»

Τσίπρας: «Υπάρχει εναλλακτικός δρόμος από το Μνημόνιο»

Οι τρεις πυλώνες του εθνικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Το εθνικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ ανέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συμμετείχε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με θέμα: «Συμβουλές σε μία μελλοντική κυβέρνηση», μέσα στα πλαίσια του διήμερου συνεδρίου που πραγματοποίησε το Lyndon B. Johnson School of Public Affairs, του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ώστιν .

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αναφέρθηκε ξανά σε ορισμένα από τα σημεία της πρώτης ομιλίας του, κατά την πρώτη μέρα του συνεδρίου, υπογραμμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προωθήσει δικό του πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας.
Μεταξύ άλλων, έκανε αναφορά σε «τρεις πυλώνες» που θα στηρίζεται το εθνικό σχέδιο του κόμματός του.

Διαβάστε σχετικά: Τσίπρας: «Καταστροφική η έξοδος από την Ευρωζώνη»

Οι τρεις πυλώνες που θα διέπουν το εθνικό σχέδιο, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, είναι:
– η σταθεροποίηση της οικονομίας. Θα το επιτύχουμε με την αύξηση των δημοσίων εσόδων, μέσω της αναδιοργάνωσης του φορολογικού συστήματος, με στόχο τη φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων και του πλούτου και την πάταξη της φοροδιαφυγής, της φοροαπαλλαγής και των φορολογικών παραδείσων. Θα θέσουμε ένα τέλος στη μείωση των δημοσίων δαπανών και θα τις αναδιοργανώσουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση.

η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, μέσω ενός δημόσιου ταμείου για την χρηματοδότηση αυτής της άμεσης ανάγκης.

η αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας. Ο στόχος είναι η δημιουργία ενός μοντέλου ανάπτυξης, που θα δημιουργήσει αξιοπρεπώς αμειβόμενη και σταθερή εργασία, που θα διαφέρει πολύ από τις πρακτικές του παρελθόντος, οι οποίες βύθισαν την Ελλάδα στην κρίση.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ιδιαίτερα το πρόβλημα της ανεργίας ανάμεσα στους νέους, στις απολύσεις και τη μείωση των συντάξεων. «Η χώρα μαστίζεται από ανεργία της τάξης του 30%, ποσοστό που φτάνει το 60% μεταξύ των νέων. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση και η τρόικα εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στις απολύσεις στο Δημόσιο τομέα και στην άρση των εμποδίων για απολύσεις στον ιδιωτικό. Σκοπεύουν επίσης να βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις της αμυντικής βιομηχανίας και να περικόψουν κι άλλο τις συντάξεις. Αυτά τα μέτρα θα βαθύνουν την ύφεση και θα καταστήσουν την Ελλάδα ανίκανη να αποπληρώσει τα χρέη της για μία ακόμη φορά. Παρόλα αυτά, ο κ. Σαμαράς, σε μία δημόσια εμφάνισή του έπειτα από πολύ καιρό, δεσμεύτηκε για μία ακόμη φορά ότι η Ελλάδα θα τηρήσει απρόσκοπτα το πρόγραμμα. Ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική δυνατότητα».

Σαμαράς: «Η Ελλάδα δεν αντέχει νέα οριζόντια μέτρα»

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι χθες έθεσε το ερώτημα: «Πιστεύει κάποιος ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει ένα συνολικό όγκο 83 δισ. τόκων;. Πιστεύει κανείς ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 4,5% σε ετήσια βάση ως το 2020; Ακόμη και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε αβέβαιος ως προς το αν η Ελλάδα θα κατορθώσει να βγει στις αγορές τον Μάιο του 2014», όπως υποστήριξε, προσθέτοντας ότι «και αυτό οφείλεται στο ότι αυτήν την ώρα τίθενται προς διαπραγμάτευση οι όροι ενός νέου δανείου και το νέο πρόγραμμα λιτότητας. Το τρίτο μνημόνιο βρίσκεται προ των πυλών. Πρόκειται για ένα θέατρο του παραλόγου. Από το ξεκίνημα της κρίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε το προφανές, Δηλαδή, ότι η υπερχρέωση της Ελλάδας είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και επειδή ένα πρόβλημα αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά στη ρίζα του, ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα απαιτεί μία ευρωπαϊκή λύση».