Τσίπρας: Στηρίζει πρόταση Μπακογιάννη για διεθνή εξεταστική για τα μνημόνια

Τσίπρας: Στηρίζει πρόταση Μπακογιάννη για διεθνή εξεταστική για τα μνημόνια

Η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα στη Ντόρα Μπακογιάννη.

Στη δημοσιότητα δόθηκε επιστολή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς την Ντόρα Μπακογιάννη, με αφορμή πρότασή της προς την Πρόεδρο της Βουλής για αναβολή της συγκρότησης Εξεταστικής Επιτροπής για το μνημόνιο και στη θέση της να συγκροτηθεί Επιτροπή από Διεθνώς Αναγνωρισμένους Οικονομολόγους με αντικείμενο τη μελέτη των αδυναμιών των οικονομικών πολιτικών που εφαρμόστηκαν την τελευταία πενταετία.

Αναλυτικά η επιστολή του πρωθυπουργού:

Αθήνα, 02.04.2015

Αγαπητή Ντόρα,

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διάβασα την επιστολή σου προς την Πρόεδρο της Βουλής, την οποία και μου κοινοποίησες. Σέβομαι την άποψή σου για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής, ωστόσο δεν την συμμερίζομαι.

Ο Ελληνικός λαός δικαιούται να γνωρίζει όλες τις πτυχές των γεγονότων και των αποφάσεων που οδήγησαν τη χώρα σε μια τρομακτική περιδίνηση. Και η πρόθεση, από πλευράς της κυβέρνησης τουλάχιστον δεν είναι η πρόκληση έντασης, αλλά να ρίξουμε φως σε ότι παραμένει σκοτεινό.

Βρίσκω ωστόσο εξαιρετικά ενδιαφέρουσα τη πρότασή σου για τη παράλληλη σύσταση Επιτροπής Διεθνώς Αναγνωρισμένων Οικονομολόγων και διακεκριμένων επιστημόνων, με σκοπό τη μελέτη των αδυναμιών των πολιτικών των μνημονίων.

Θα προσέθετα δε και με σκοπό τον εντοπισμό της ασυμβατότητας συγκεκριμένων πολιτικών και οικονομικών επιλογών, με το Ευρωπαϊκό νομικό κεκτημένο και ιδιαίτερα τη Χάρτα θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Στη βάση αυτή δεσμεύομαι να υποστηρίξω την πρότασή σου στη Πρόεδρο της Βουλής και ελπίζω στη συνεργασία σου για την υλοποίησή της.

Με εκτίμηση

Αλέξης Τσίπρας