Τζανακόπουλος: «Οι νεκροί ούτε κρύβονται, ούτε εικάζονται» – Καμία σκέψη για ανασχηματισμό

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Μάτι και τα μέτρα ενίσχυσης των πληγέντων βρέθηκαν στο επίκεντρο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

«Αυτή μπορεί να είναι και η μοναδική έμπρακτη συγγνώμη της Πολιτείας για τις διαχρονικές ευθύνες της». Με αυτή τη φράση ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στην εντολή που έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στους συναρμόδιους υπουργούς για την ταχύτατη αποκατάσταση της πληγείσας από τη φονική πυρκαγιά της περασμένης εβδομάδας περιοχής, αλλά και για την ενίσχυση όσων επλήγησαν, ενώ τόνισε πως η συζήτηση περί ανασχηματισμού «είναι το τελευταίο που απασχολεί αυτή την ώρα τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση».

«Δεν έχουμε ούτε τη διάθεση ούτε τον χρόνο να κάνουμε πολιτική αντιπαράθεση πάνω στα θύματα την ώρα της κρίσης, πάνω στα αποκαΐδια» ανέφερε ο Δ. Τζανακόπουλος, τονίζοντας ότι αυτό που προέχει είναι να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες αυτής της μεγάλης καταστροφής και να υπάρξουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις για τη στήριξη των θυμάτων και ταυτόχρονα να προχωρήσει μια δέσμη μέτρων ώστε να μην ξαναζήσουμε μια τέτοια τραγωδία ποτέ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κλήθηκε να απαντήσει και εάν η κυβέρνηση γνώριζε για την ύπαρξη νεκρών στην πρώτη ενημέρωση που είχε γίνει από τον κ. Τσίπρα, τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης. «Οι νεκροί ούτε κρύβονται, ούτε εικάζονται. Ο πρωθυπουργός επέστρεψε εκτάκτως από τη Βοσνία και βρέθηκε στις 23.30 στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής. Την ώρα εκείνη δεν υπήρχαν επιβεβαιωμένοι νεκροί. Μετά βρέθηκε σε διαρκή σύσκεψη και επέβλεπε το έργο συντονισμού για τον απεγκλωβισμό και την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Τα ξημερώματα διέκοψε για να δηλώσει «το πρώτιστο μέλημα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής». Το δευτερόλεπτο που η κυβέρνηση διασταύρωσε τις πληροφορίες για νεκρούς, εγώ ο ίδιος στις 02.30 ενημέρωσα τους δημοσιογράφους και τους πολίτες. Νομίζω ότι υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα σε όσους λένε πως η κυβέρνηση επιχείρησε να κρύψει τους νεκρούς. Πρόκειται για επικοινωνιακή τυμβωρυχία», επεσήμανε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Σχετικά με την εισήγηση για εκκένωση στο Μάτι, ο Δ. Τζανακόπουλος επανέλαβε ότι η επιχειρησιακή αποτίμηση της κατάστασης θα γίνει με νηφαλιότητα και ψυχραιμία, ωστόσο πρόσθεσε ότι από την πρώτη στιγμή η Πυροσβεστική είχε ενημερώσει ότι εισηγήθηκε την εκκένωση της περιοχής. Όπως συμπλήρωσε, αρμόδιος για την εκκένωση της περιοχής, με βάση το νόμο, είναι ο δήμαρχος. «Αυτό δεν σημαίνει ότι έχω τη διάθεση ή τον σκοπό να επιρρίψω ευθύνη στον οποιοδήποτε» επισήμανε. Σημείωσε ότι οι πυροσβέστες και οι επιτελείς είπαν ότι επρόκειτο για μια πυρκαγιά που κατέκαψε περίπου 5 χιλιόμετρα σε περίπου μιάμιση ώρα και επομένως «αυτό που αποτιμάται είναι ότι δεν θα ήταν δυνατόν να εκκενωθεί με οργανωμένο τρόπο».

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ξεκίνησε από την αναφορά στη σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στις πληγείσες περιοχές στο Μάτι. Ειδικότερα, επισκέφτηκε την Αργυρή Ακτή, το Ρέμα στο Κόκκινο Λιμανάκι, αλλά και το Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής και του Στρατού.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, όπως ενημέρωσε σχετικά ο κ. Τζανακόπουλος, ο πρωθυπουργός συνομίλησε με πολίτες, πυροσβέστες και στρατιώτες, ενώ ενημερώθηκε για την κατάσταση από τον υπαρχηγό της Πυροσβεστικής, κ. Αναγνωστάκη, αλλά και τους μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών, που βρίσκονται στο πεδίο.

Δείτε ακόμη: Παραδοχή Καμμένου: Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει κάτι καλύτερο

Επίσης γνωστοποίησε ότι χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό ευρεία σύσκεψη των αρμόδιων υπουργών. «Κύριο μέλημα της Κυβέρνησης είναι η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης να είναι έμπρακτη και να μεταφραστεί σε συγκεκριμένες ενέργειες και παρεμβάσεις», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στο πλαίσιο αυτό στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα επόμενα βήματα για την αποκατάσταση των πληγέντων από την πυρκαγιά. Ταυτόχρονα, λήφθηκαν και συγκεκριμένες αποφάσεις, με βάση την εισήγηση του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο της 27ης Ιουλίου, για την αντιμετώπιση των παθογενειών που συνέτειναν στην τραγωδία στην Ανατολική Αττική, είπε ο κ. Τζανακόπουλος και μετέφερε την εντολή του κ. Τσίπρα, ώστε «οι διαδικασίες για την αποκατάσταση της περιοχής αλλά και για την ενίσχυση όσων επλήγησαν να ολοκληρωθούν ταχύτατα και να είναι απλές χωρίς πρόσθετες γραφειοκρατικές επιβαρύνσεις».

Ήδη, έχουν ξεκινήσει τα άμεσα μέτρα προστασίας των πολιτών στην περιοχή με την υλοτόμηση καμένων δασικών ειδών από εξειδικευμένα συνεργεία με επίβλεψη των δασαρχείων και της Γενικής Διεύθυνσης Δασών, με τη συνεργασία των Δήμων και τη βοήθεια εθελοντών από υλοτομικούς συνεταιρισμούς. Επίσης, η Δασική Διεύθυνση Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, επί τόπου, υποστηρίζει τις διαδικασίες αποκομιδής αποβλήτων.

Στοιχεία από τις αυτοψίες των μηχανικών
Παραλλήλως, από την Παρασκευή 27 Ιουλίου έχουν ολοκληρωθεί οι αυτοψίες που διενήργησαν οι μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές. Ο συνολικός αριθμός των αυτοψιών στους Δήμους Μαραθώνα, Ραφήνας-Πικερμίου, και Μεγαρέων, ανέρχεται σε 3.676. Σε αυτές 1.803 κτήρια κρίθηκαν πράσινα, 827 κίτρινα, και 1046 κόκκινα.

Πρώτα βοηθήματα-Διαδικασία
Από αύριο, Τρίτη 31 Ιουλίου, ξεκινάει η υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγηση της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης με τη μορφή επιδόματος σε πληγέντα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Το επίδομα ανέρχεται στο ποσό των 5.000 ευρώ ανά κατοικία ή των 6.000 ευρώ για τρίτεκνους και πολύτεκνους, και στις 8.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ στα τέσσερα κατά τόπους γραφεία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, τα οποία βρίσκονται:

-στο Πνευματικό Κέντρο Ραφήνας

-στο κλειστό γυμναστήριο Μαραθώνα

-στο ΚΑΠΗ Κινέττας

-Και στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Άμεσα θα τεθεί σε λειτουργία ενιαίος αριθμός κλήσης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της ΑΑΔΕ όπου οι πληγέντες θα μπορούν να απευθυνθούν προκειμένου να λάβουν τις απαραίτητες πληροφορίες για θέματα που σχετίζονται με το Υπουργείο Υποδομών καθώς επίσης και για σχετικά φορολογικά ζητήματα.

Τόσο ο αριθμός που θα μπορούν να καλούν οι πληγέντες όσο και επιπλέον πληροφορίες θα δοθούν από τους αρμόδιους φορείς.

Μέτρα Υπ. Εργασίας
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα ενίσχυσης από το Υπουργείο Εργασίας:

Η χορήγηση της οικονομικής ενίσχυση δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ στους συγγενείς των θυμάτων κατά τις πυρκαγιές θα γίνει αυτόματα από την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας.

Η χορήγηση του μηνιαίου επιδόματος στα προστατευόμενα τέκνα των θυμάτων κατά τις πυρκαγιές, ύψους 1.000 ευρώ το μήνα, θα γίνει αυτόματα από τον ΟΠΕΚΑ, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας.

Η καταβολή του εφάπαξ έκτακτου βοηθήματος, ύψους 2 μηνιαίων συντάξεων, στους πυρόπληκτους συνταξιούχους καθώς και στους ανασφάλιστους-υπερήλικες θα ολοκληρωθεί μέχρι την 20η Αυγούστου.

Για τους δικαιούχους που έχουν κύρια κατοικία στην πληγείσα περιοχή, η διαδικασία θα γίνει αυτόματα από τον ΕΦΚΑ και τον ΟΠΕΚΑ υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας.

Για τους δικαιούχους που έχουν στις πληγείσες περιοχές δευτερεύουσα κατοικία ή φιλοξενούνται ή υπέστησαν βαρύ τραυματισμό απαιτείται η κατάθεση σχετικής αίτησης στον ΕΦΚΑ (για σύνταξη) ή στον ΟΠΕΚΑ, είπε ακόμη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

To επίδομα ανεργίας και το εφάπαξ ποσό 650Euro, σε όσους έχει ανασταλεί η εργασία τους μετά την καταστροφή της επιχείρησης στην οποία εργάζονταν εξαιτίας των πυρκαγιών, θα καταβάλλεται μετά από αίτηση του δικαιούχου στο τοπικό υποκατάστημα του ΟΑΕΔ.

Η επίσπευση των αιτήσεων συνταξιοδότησης, που έχουν υποβληθεί ή θα υποβληθούν από πυρόπληκτους έως 30/9/2018, θα γίνει αυτόματα από τον ΕΦΚΑ.

Για τις ρυθμίσεις και τις διευκολύνσεις που αφορούν τις ασφαλιστικές εισφορές τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας χωρίς προϋποθέσεις, την επιμήκυνση των δόσεων οφειλετών συνταξιούχων απαιτείται αίτηση στον ΕΦΚΑ.

Για τα μέτρα στήριξης των δανειοληπτών του τέως ΟΕΚ η διαδικασία θα γίνει αυτόματα από τον ΟΑΕΔ, ο οποίος επικοινωνεί ήδη με τους δικαιούχους.

Επιπλέον, το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα χορηγήσει στους πυρόπληκτους εφάπαξ ποσό ύψους 1.200 ΕΥΡΩ για την ετήσια κάλυψη των τηλεπικοινωνιακών αναγκών τους. Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα ξεκινήσει τις πιστώσεις στους λογαριασμούς των δικαιούχων αντλώντας τα στοιχεία τους από τους σχετικούς καταλόγους του Υπουργείου Υποδομών χωρίς οι πληγέντες να χρειαστεί να προβούν σε οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια.

Αναβαθμίζεται η Πολιτική Προστασία
Επίσης στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό -ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος- αποφασίστηκε και η συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής υπό τον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη για την εκπόνηση ολοκληρωμένης πρότασης για την αναδιαμόρφωση και αναβάθμισης της Πολιτικής Προστασίας με στόχο την ενίσχυση του επιτελικού και συντονιστικού ρόλου της.

Τέλος εκπονείται σχέδιο παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των οικιστικών στρεβλώσεων σε όλη τη χώρα υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος αλλά και δέσμη συγκεκριμένων χωροταξικών παρεμβάσεων στο Μάτι.

Δ. Τζανακόπουλος: Κανένας και καμία μόνοι τους
Κλείνοντας το εισαγωγικό μέρος της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο Δ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «ο σεβασμός προς τα θύματα επιτάσσει να μην ξεχάσουμε κανέναν και καμία. Να μην αφήσουμε κανένα και καμία μόνοι τους. Επιτάσσει να σταθούμε ως Πολιτεία δίπλα και στις οικογένειές τους αλλά και να πάρουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και μέτρα για την αποκατάσταση της περιοχής αλλά και για την αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών και στρεβλώσεων στη χώρα. Αυτή μπορεί να είναι και η μοναδική έμπρακτη συγγνώμη της Πολιτείας για τις διαχρονικές ευθύνες της», έκλεισε σχετικά.