Τζον Κατσιματίδης: Από μανάβης, δισεκατομμυριούχος!

Τζον Κατσιματίδης: Από μανάβης, δισεκατομμυριούχος!

Ο Έλληνας, που έχει ως όνειρο να γίνει Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, δεν χάνει την όρεξη του.

Η πρόσφατη ήττα του από τον Τζόε Λότα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στην διεκδίκηση της δημαρχίας της Νέας Υόρκης, στις 5 Νοεμβρίου, φαίνεται ότι κάθε άλλο παρά έκοψε την «όρεξη» στον δισεκατομμυριούχο ομογενή, Τζον Κατσιματίδη

Τα σχέδιά του για ενεργό ενασχόληση με την πολιτική -ειδικά με την δημαρχία του λεγόμενου «Μεγάλου Μήλου»- δεν έχουν σταματήσει, λέει στη δημοσιογράφο Σελέστ Κάτζ της New York Daily News, σε μία συνέντευξη γύρω από ένα τραπέζι… που ξεχειλίζει με ελληνικές λιχουδιές -ντολαμαδάκια, ταραμοσαλάτα, ψητό χταπόδι, σπανακόπιτα, μουσακά, κολοκυθάρια σκορδαλιά, κοτόσουπα, μπακλαβά και γιαούρτι με μέλι και καρύδια- στην ελληνική ταβέρνα που διατηρεί στην καρδιά της Νέας Υόρκης ο συντοπίτης του από την Νίσυρο, Τέντι Ανδριώτης.

Δεν τον πείραξε, λέει, που χάλασε 10 εκατομμύρια δολάρια στην προεκλογική του εκστρατεία: για συγκεντρώσεις, διαφημίσεις, αφίσες, κούπες καφέ με τη φωτογραφία του, φακούς, στυλό, μπλουζάκια, καπέλα, τσάντες και βραχιόλια από καουτσούκ, τα οποία η σύζυγός του, Μάργκο, επιδεικνύει με περηφάνια στο γραφείο του Κατσιματίδη, στην 11η Λεωφόρο στο Μανχάταν. Όμως, ο Τζον δεν ξέρει ακόμη εάν τελικά θα στηρίξει δημόσια τον Τζόε Λότα. «Έχω την αίσθηση ότι δεν με συμπαθεί, κι εάν αυτό ισχύει, τότε θα έχει την ίδια αντιμετώπιση», λέει στην νεοϋορκέζικη εφημερίδα. Για την ακρίβεια- παρατηρεί- αισθάνεται ότι απέναντί του είχε στην πραγματικότητα τον βασικό υποστηρικτή του Λότα και πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Ρούντολφ Τζουλιάνι.

Στις άμεσες επιδιώξεις του, αναφέρει, είναι να κάνει «πλήρη έρευνα» για τα αίτια της ήττας του, χωρίς να πει το πότε. Από την ατζέντα του, άλλωστε, δεν έχει διαγράψει την επαναδιεκδίκηση της δημαρχίας του «Μεγάλου Μήλου» -την οποία «φλερτάρει» από το 2009. Εξομολογείται πάντως ότι έχει δεχθεί κρούσεις για την διεκδίκηση της θέσης του κυβερνήτη της πολιτείας της Νέας Υόρκης, αλλά λέει ότι δεν θα το σκεφτεί καν εάν ξανακατέβει ο Δημοκρατικός Άντριου Κόμο, επιδιώκοντας την επανεκλογή του.

Σε κάθε περίπτωση, λέει ότι -αν και πρώην Δημοκρατικός- θα παραμείνει στις τάξεις των Ρεπουμπλικανών, όπου έχει εξίσου ισχυρούς δεσμούς, τώρα πια κι εξ’ αγχιστείας. Η κόρη του, Άντρια, είναι παντρεμένη από το 2011 με τον Κρίστοφερ Νίξον Κοξ, εγγονό του πρώην προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον, ο οποίος δεν κρύβει κι αυτός τις πολιτικές φιλοδοξίες του.

Η πρώτη του απόπειρα του νεαρού Νίξον να εκλεγεί γερουσιαστής είχε άδοξο μεν τέλος -ένας βασικός λόγος ήταν ότι δεν τον στήριξε ο Τζον ΜακΚέιν, παρά το γεγονός ότι ο Κρίστοφερ είχε εργαστεί στο πλευρό του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή από την Αριζόνα, όταν αυτός διεκδίκησε, επίσης ατυχώς, την αμερικανική προεδρία το 2008, έναντι του Μπαράκ Ομπάμα. Εξαιτίας αυτής της στάσης, μάλιστα, ο Τζον ΜακΚέιν δεν εκλήθη στο πολυτελή γάμο της Άντρια με το Κρίστοφερ, που θεωρήθηκε το κοσμικό γεγονός εκείνης της χρονιάς στο κοσμοπολίτικο Μαχνάταν, με υψηλούς προσκεκλημένους και από τα δύο κόμματα, μεταξύ αυτών τον Χένρι Κίσινγκερ και την Χίλαρι Κλίντον.

Διαβάστε ακόμη: Η Γιάννα Αγγελοπούλου αναλαμβάνει τη στήριξη 25 Ελλήνων φοιτητών

Με την τελευταία και τον σύζυγό της, πρώην πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, ο Κατσιματίδης διατηρεί εξάλλου στενότατες σχέσεις: έχει δωρίσει δεκάδες χιλιάδες δολάρια στο Clinton Presidential Center και ήταν μέλος της ομάδας χρηματοδότησης της προεκλογικής καμπάνιας της Χίλαρι για την διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών, πριν από 5 χρόνια.

Ωστόσο, οι Κλίντον δεν είναι οι μόνοι… ευεργετημένοι από την οικογένεια Κατσιματίδη. Έχουν στηρίξει οικονομικά τις πολιτικές εκστρατείες ομογενών (π.χ. του Δημοκρατικού Πολ Τσόνγκας το 1992), επιφανών Ρεπουμπλικανών (μεταξύ αυτών των Μιτ Ρόμνεϊ, Έρκ Κάντορ και Ολυμπία Δουκάκη), καθώς και του Γερουσιαστή Τζο Λίμπερμαν, όταν αποφάσισε να κατέβει ως ανεξάρτητος το 2006. Όσο για τα πολιτικά πρότυπα του Τζον; Αυτοί που θαυμάζει, λέει, είναι ο Τζον Φ. Κένεντι, ο Ρόναλντ Ρήγκαν και ο φίλο του, Μπιλ Κλίντον…

Ποιος είναι ο Τζον Κατσιματίδης
Παιδί μεταναστών από την Νίσυρο -ενός Ιταλού φαροφύλακα και μιας όμορφης Πολίτισσας- ήταν μόλις 6 μηνών όταν έφθασε στις ΗΠΑ. Μεγάλωσε δύσκολα, σε μια φτωχογειτονιά του Χάρλεμ. Και σίγουρα, όταν έπιασε την πρώτου δουλειά ως βοηθός σε ένα τοπικό μανάβικο, δεν θα μπορούσε να φανταστεί πόσο θεαματική θα ήταν η μετεξέλιξή του σε έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη νέα του πατρίδα.

Βήμα-βήμα, ο νεαρός Τζον Κατσιματίδης αγόρασε το μισό μανάβικο. Κι έπειτα, «σάρωσε» τα πάντα, χάρη στην σκληρή δουλειά και στο πείσμα του -το μαγαζί του έμενε ανοιχτό μέχρι αργά το βράδυ, 7 ημέρες την εβδομάδα, προσφέροντας στους πελάτες του δωρεάν διανομές και δυνατότητα πληρωμών με επιταγές, ακόμη και για ψιλολοϊδια…

Σήμερα, στα 65 του, είναι ιδιοκτήτης, πρόεδρος και CEO της Gristedes Foods (με 30 μαγαζιά είναι η μεγαλύτερη αλυσίδα παντωπολείων στη Νέα Υόρκη), της Red Apple Group (δραστηριοποιείται στο real estate, με 800 εκατ. δολ. περιουσιακά στοιχεία στη Νέα Υόρκη, στη Φλόριντα και στις Παρθένες Νήσους και στην αεροπλοΐα, με ένα στόλο 440 ιδιωτικών τζετ προς ναύλωση, με πλούσιους και ισχυρούς πελάτες), καθώς και της θυγατρικής της United Refining Company (δραστηριοποιείται σε Καναδά και ΗΠΑ, διαθέτοντας ένα εκτεταμένο δίκτυο πρατηρίων, τα Kwik-Fill, σε Νέα Υόρκη, Πενσυλβάνια και Οχάιο). Είναι επίσης εκδότης της ομογενειακής εφημερίδας Hellenic Times.

Διαβάστε επίσης: Μαραθώνιος επαφών του Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ

Σήμερα, οι επιχειρήσεις του έχουν ετήσιο τζίρο πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια, απασχολώντας 8.000 υπαλλήλους. Παράλληλα, ο Τζον Κατσιματίδης φέρεται να έχει εκφράσει ζωηρό ενδιαφέρον για επενδύσεις και στην ελληνική αγορά, κυρίως στους τομείς που «παίζει στα δάχτυλα» εδώ και πάνω από 40 χρόνια.

Εκτός από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, ο Τζον και η Μάργκο Κατσιματίδης έχουν αναπτύξει πλούσιο φιλαθρωπικό έργο. Μεταξύ πολλών άλλων, παρέχουν ενεργό στήριξη στην Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής και σε μία σειρά από αμερικανικά ερευνητικά ιδρύματα, π.χ. για τον παιδικό Διαβήτη, τον καρκίνο, την νεφρική ανεπάρκεια, το Αλτζχάιμερ και το Πάρκινσον. Επίσης, χρηματοδοτούν το Ίδρυμα Υποτροφιών Κατσιματίδη της Σχολής Επιχειρήσεων Stern του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, καλύπτοντας οικονομικά τις σπουδές τουλάχιστον δύο φοιτητών τον χρόνο.

Πρώην γραμματέας του, η Μάργκο είναι η δεύτερη σύζυγός του. Έχουν δύο παιδιά, την Άντρια και τον Τζον Τζούνιορ.