Τζόνσον: Καλύτερα νεκρός παρά να αναβάλλω το Brexit

Τζόνσον: Καλύτερα νεκρός παρά να αναβάλλω το Brexit
epa07813308 British Prime Minister, Boris Johnson delivers a statement outside 10 Downing street in Westminster, central London, Britain, 02 September 2019. Britain's Prime Minister Boris Johnson has said Britain must leave the EU on 31 October, with or without a deal, prompting a number of British Members of Parliament to unite to try to prevent leaving without an agreement as Parliament assembles on 03 September 2019. EPA/NEIL HALL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν θέλει καθόλου να γίνουν εκλογές αλλά δεν βλέπει άλλη διέξοδο, προκαλώντας για μια ακόμη φορά τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν να συναινέσει στη διεξαγωγή εκλογών στις 15 Οκτωβρίου.

Την απόλυτη δέσμευσή του στην υλοποίηση του Brexit εξέφρασε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, αποκλείοντας το ενδεχόμενο μιας νέας αναβολής.

Στο πλαίσιο ομιλίας του σε αστυνομικούς στο Γιορκσάιρ, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι προτιμά να βρεθεί νεκρός σε χαντάκι παρά να αναβάλλει την ημερομηνία του Brexit, επιμένοντας ότι θα πρέπει να γίνουν εκλογές στα μέσα Οκτωβρίου για να αποφασίσει ο λαός. «Πρέπει να φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου», επανέλαβε ο Τζόνσον, μία ημέρα μετά τις απανωτές ήττες που υπέστη στη Βουλή των Κοινοτήτων, η οποία ενέκρινε νομοσχέδιο που τον υποχρεώνει να ζητήσει από τις Βρυξέλλες αναβολή του Brexit.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν θέλει καθόλου να γίνουν εκλογές αλλά δεν βλέπει άλλη διέξοδο, προκαλώντας για μια ακόμη φορά τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν να συναινέσει στη διεξαγωγή εκλογών στις 15 Οκτωβρίου. «Αν ο λαός πιστεύει πραγματικά ότι θα πρέπει να μείνουμε στην ΕΕ και μετά την 31η Οκτωβρίου, αυτό είναι ένα ζήτημα που θα το αποφασίσουν οι ψηφοφόροι», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναφέρει την πρότασή του για εκλογές την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου θα οριστικοποιηθεί η έγκριση του νομοσχεδίου κατά του no deal.

Το Brexit «διχάζει οικογένειες»

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον αναγνώρισε χθες Πέμπτη ότι το Brexit «διχάζει οικογένειες», μετά την ανακοίνωση του αδελφού του Τζο ότι παραιτείται από τον υπουργικό του θώκο και τη βουλευτική του έδρα, με την επίκληση της «ανεπίλυτης» εσωτερικής σύγκρουσής του ανάμεσα στην πίστη «στην οικογένεια» από τη μια και «στο εθνικό συμφέρον» από την άλλη. Ο Μπόρις Τζόνσον παραδέχθηκε πως ο αδελφός του «δεν συμφωνεί μαζί μου σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση διότι είναι ζήτημα που προφανώς διχάζει τις οικογένειες- διχάζει τους πάντες». «Ευχαριστώ τον Τζο για όλη τη δουλειά που έκανε και την υποστήριξη που μας προσέφερε όσον αφορά το πρόγραμμά μας στο εσωτερικό», συμπλήρωσε. Εξήρε τον αδελφό του, που εκφράζει φιλοευρωπαϊκές θέσεις, τον χαρακτήρισε «εξαίρετο υπουργό», κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε σχολή της βρετανικής αστυνομίας.