Τζόρτζια: Μάχη στήθος με στήθος για τους υποψήφιους της Γερουσίας

Τζόρτζια: Μάχη στήθος με στήθος για τους υποψήφιους της Γερουσίας
epaselect epa08797168 An electronic sign in the lobby of a downtown office building urges citizens to vote in the presidential election in Atlanta, Georgia, USA, 03 November 2020. Americans vote on Election Day to choose between re-electing Donald J. Trump or electing Joe Biden as the 46th President of the United States to serve from 2021 through 2024. EPA/ERIK S. LESSER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αμφίρροπη μέχρι στιγμής η επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση στη Τζόρτζια, με τους υποψήφιους των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων να εμφανίζουν οριακή διαφορά στις ψήφους. Ενδεχομένως το μεσημέρι (τοπική ώρα) να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα.

Οι ψηφοφόροι της Τζόρτζια των ΗΠΑ επέστρεψαν στις κάλπες για να εκλέξουν γερουσιαστές, σε δυο επαναληπτικές ψηφοφορίες, καθώς κανένας από τους υποψήφιους δεν κατάφερε να περάσει το όριο του 50% τον Νοέμβριο.

Οι σημερινές επαναληπτικές εκλογές θα κρίνουν το μέλλον της Γερουσίας, αλλά και την δυνατότητα που θα έχει ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν να υλοποιήσει το πρόγραμμά του. Οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να εξασφαλίσουν και τις δύο έδρες που κρίνονται στις επαναληπτικές εκλογές αυτές αν θέλουν να πάρουν στα χέρια τους τον έλεγχο της Γερουσίας.

Εάν οι Δημοκρατικοί αιδεσιμότατος Raphael Warnock και Jon Ossoff, πρώην δημοσιογράφος, δεν τα καταφέρουν, το Ρεπουμπλικανικό κόμμα θα μπορεί πρακτικά να ασκεί βέτο σε αποφάσεις του πρώην αντιπροέδρου, που αναμένεται να αναλάβει τα νέα καθήκοντά του την 20ή Ιανουαρίου.

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δείχνουν διαφορά ελάχιστων χιλιάδων ψήφων μεταξύ των υποψηφίων των δυο κομμάτων: Με καταμετρημένο το 98% των ψήφων, ο Δημοκρατικός Αιδεσιμότατος Raphael Warnock προηγείται της Ρεπουμπλικανής Kelly Loeffler με περίπου 35.000 ψήφους (2.205.935 έναντι 2.170.803) και συγκεντρώνει το 50,4%, ενώ ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων David Perdue προηγείται του Δημοκρατικού Jon Ossoff με λιγότερο από 1.900 ψήφους (2.189.226 έναντι 2.187.338), με αποτέλεσμα ο καθένας να συγκεντρώνει ποσοστό 50%.

Η καταμέτρηση άρχισε λίγο αφού έκλεισαν τα εκλογικά κέντρα χθες στις 19:00 (στη 01:00 σήμερα ώρα Ελλάδας). Κανονικά, τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά σήμερα, διαβεβαίωσε ο Ρεπουμπλικάνος υπουργός Εσωτερικών Brad Raffensperger, ωστόσο δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να καθυστερήσουν να ανακοινωθούν αν η διαφορά είναι οριακή.

Όπως ανάφερε στο CNN, «Πιθανόν θα κάνουν ένα διάλειμμα εδώ, νομίζω, μέσα στην επόμενη ώρα. Θα προσπαθήσουν να κάνουν όση περισσότερη δουλειά γίνεται απόψε… Τουλάχιστον, να καταγράψουν ακριβώς πόσα ψηφοδέλτια υπάρχουν και στη συνέχεια να σκανάρουν όσα γίνεται αύριο. Ας ελπίσουμε πως μέχρι το μεσημέρι θα έχουμε μια καλύτερη ιδέα για το πού βρισκόμαστε», είπε.