Uber και Mercedes συμμαχούν για την επόμενη γενιά αυτοκινήτων

Uber και Mercedes συμμαχούν για την επόμενη γενιά αυτοκινήτων

Κοντά σε μια μεγάλη συμφωνία οι δύο εταιρείες – Αυξάνονται οι μνηστήρες για μια πολλά υποσχόμενη αγορά.

H Daimler AG, η εταιρεία που κατασκευάζει τα αυτοκίνητα της Mercedes – Benz συμφώνησε με την Uber να συμπεριλάβει στο δίκτυο της τα αυτόματα αυτοκίνητα της χωρίς οδηγό για τα «χρόνια που έρχονται».
Η συμφωνία που έγινε γνωστή χωρίς πολλές λεπτομέρειες δείχνει την απόφαση της Uber να συμπεριλάβει στο δίκτυο της και άλλες μεγάλες εταιρείες της αυτοκινητοβιομηχανίας.

‘Ήδη η Daimler ακολουθεί επιθετική πολιτική στα νέα τύπου αυτοκίνητα και μια τέτοια συμφωνία θα της δώσει πλεονέκτημα όταν αυτά επικρατήσουν στην αγορά, όταν η τεχνολογία θα είναι σε τελικό στάδιο. Το project, το οποίο σύμφωνα με τις δύο εταιρείες «θα πάρει χρόνια μέχρι να είναι έτοιμο», είναι πιθανόν να εφαρμοστεί πρώτα στις Η.Π.Α. και την Ευρώπη, για να επεκταθεί αργότερα στην Κίνα και λοιπές αναδυόμενες οικονομίες.

Η Uber θα προσφέρει το λογισμικό της στην αυτοκινητοβιομηχανία για την εξυπηρέτηση του κοινού, ενώ θα λαμβάνει ένα μέρος από τα έσοδα της υπηρεσίας, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν οι Financial Times.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο εταιρειών είναι σε εξέλιξη.

Αξίζει να σημειωθεί πώς και η Uber αναπτύσσει δικά της αυτόματα αυτοκίνητα και για αυτό τον λόγο αγόρασε την εταιρεία Otto για 680 εκατ. ευρώ πέρυσι τον Αύγουστο. Παράλληλα έχει προχωρήσει σε συμμαχίες και με άλλες μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Volvo για τον ίδιο σκοπό, ενώ στην αγορά έχει μπει και η General Motors που επένδυσε 500 εκατ. δολάρια στην Lyft Inc. τον Ιανουάριο του 2016 και αγόρασε την startup Cruise.

Τέλος στην πολλά υποσχόμενη αγορά σημαντικό ρόλο θα παίξει και η Google, η οποία από το 2009 αναπτύσσει το δικό της πρόγραμμα με το όνομα Waymo. Σκοπός της είναι να πουλήσει hardware σε άλλους κατασκευαστές και για αυτό ήρθε σε μια πρώτη συμφωνία με τη Fiat Chrysler για να παρέχει έναν πλήρη οδηγό για τα οχήματά της.