Uber και Yandex ενώνουν τις δυνάμεις τους στη Ρωσία

Uber και Yandex ενώνουν τις δυνάμεις τους στη Ρωσία

H Yandex, γνωστή και ως «ρωσική google» θα κατέχει το 59% της εταιρείας που θα προκύψει.

Η Uber πρόκειται να συγχωνεύσει τις δραστηριότητές της στη ρωσική αγορά με τον τοπικό ανταγωνιστή, Yandex, αφότου η αμερικανική εταιρεία ξόδεψε εκατομμύρια για να εδραιώσει την παρουσία της στη Ρωσία και σε άλλες χώρες στην περιοχή.

Η Yandex, η οποία παρομοιάζεται με μια «ρωσική Google», θα κατέχει περίπου 59% της εταιρείας που θα προκύψει, η αξία της οποίας αποτιμάται στα 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η συμφωνία θα θέσει ένα τέλος στον ανταγωνισμό μεταξύ Yandex και Uber, ο οποίος είχε τροφοδοτήσει έναν πόλεμο τιμών. Η Uber μπήκε στη ρωσική αγορά το 2014.

Η τιμή της μετοχής της Yandex ανέβηκε κατά 16% την προηγούμενη Πέμπτη, αφότου έγινε γνωστή η συμφωνία.

Ο Τιγκράν Χουνταβερντιάν, επικεφαλής της Yandex.Taxi καθώς και της νέας εταιρείας που θα προκύψει, είπε ότι η συγχώνευση θα αυξήσει τις διαδρομές για τους οδηγούς και θα μειώσει τον χρόνο αναμονής για τους επιβάτες. «Ο συνδυασμός των δύο εταιρειών θα βελτιώσει τη δυνατότητα της Yandex να προσφέρει υπηρεσίες ποιότητας σε επιβάτες και οδηγούς, να επεκτείνει τις υπηρεσίες αυτές σε νέες περιοχές, και να οικοδομήσει μια βιώσιμη επιχειρηματική δραστηριότητα» είπε σε γραπτή δήλωσή του.

Η Yandex ξεκίνησε το 1997 και, μεταξύ άλλων υπηρεσιών, προσφέρει μια μηχανή αναζήτησης. Η δραστηριοποίησή της στον χώρο των ταξί άρχισε το 2011. Η Yandex θα βάλει 100 εκατομμύρια δολάρια στη νέα εταιρεία, η οποία θα έχει παρουσία σε 127 πόλεις σε Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Λευκορωσία, Γεωργία, και Καζακστάν.

Η Uber θα επενδύσει 225 εκατομμύρια δολάρια και θα έχει μερίδιο 37% στο νέο σχήμα.

Η εταιρεία με έδρα το Σαν Φραντσίσκο έχει δεχθεί πιέσεις από επενδυτές να βάλει σε τάξη τα οικονομικά της, να περιορίσει τις ζημιές, και να αφήσει πίσω της τα σκάνδαλα που οδήγησαν στην απομάκρυνση του μέχρι πρότινος CEO της, Τράβις Κάλανικ.

«Πρόκειται για μια συναρπαστική ευκαιρία σε μια μοναδική συγκυρία• οι λειτουργίες μας σε άλλες χώρες δεν θα επηρεαστούν» έγραψε σε email του προς τους εργαζομένους ο Πιερ-Ντιμίτρι Γκορ-Κοτί, επικεφαλής της Uber για Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική.

Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι, η Uber πούλησε το κινεζικό σκέλος της στην Didi Chuxing, αφότου ξόδεψε 2 δισεκατομμύρια δολάρια για να μπει στην εγχώρια αγορά. Ως αντάλλαγμα, η Uber έλαβε ένα μερίδιο στη νέα εταιρεία που προέκυψε.

Η συμφωνία με τη Yandex είναι παρεμφερής.