UBS: Το εμβόλιο «εμψυχώνει» την Ευρωζώνη

UBS: Το εμβόλιο «εμψυχώνει» την Ευρωζώνη
epa08746323 A nurse holds a syringe containing flu vaccine at a free mobile clinic in Lakewood, California, USA, 14 October 2020. Flu vaccine manufacturers have increased production in anticipation of this year's flu season. EPA/ETIENNE LAURENT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα εμβόλια δυναμώνουν, σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, τις οικονομίας της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Τις προβλέψεις της για την οικονομία της Ευρωζώνης αναβάθμισε η UBS στην «σκιά» της  αισιοδοξίας που προκαλούν τα καλά νέα από το μέτωπο του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Τα εμβόλια δυναμώνουν, σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, τις οικονομίας της Γαλλίας και της Γερμανίας. Δεν βλέπει, ωστόσο, εξίσου μεγάλη ανάκαμψη για την οικονομία της Βρετανίας, εκτίμηση που βασίζει στην εξάρτηση της οικονομίας της χώρας από τον κλάδο των υπηρεσιών, που θεωρείται ο μεγάλος χαμένος της πανδημίας, και τις «παρενέργειες» του Brexit.

Αναλυτικότερα, η UBS αναβάθμισε τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο 6,2% το 2021, ανεβάζοντας κατά μία μονάδα την προηγούμενη πρόβλεψή της.

Εξηγώντας ότι η αναβάθμιση των προβλέψεων οφείλονται στο εμβόλιο, ο οικονομολόγος της UBS Ράινχαρντ Κλούζε υποστήριξε ότι δεν αναμένει χαλάρωση των περιορισμών μετακίνησης κατά το τελευταίο τρίμηνο, ωστόσο, «βλέπει» χαλάρωση μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Για το δεύτερο τρίμηνο εκτιμά ότι ο κόσμος θα απολαύσει ουσιαστική χαλάρωση.

«Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις δεν θα αποτελούν πια σημαντικό εμπόδιο στην οικονομική δραστηριότητα για το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2021, ενώ θα καταργηθούν εντελώς το 2022», πρόσθεσε.

Η Γερμανία αναμένεται να έχει τις καλύτερες επιδόσεις την ώρα που οι προβλέψεις θέλουν τη Γαλλία να επανέρχεται δυναμικά με ανάπτυξη 7,9% για το 2021- από 6,8% που ήταν η αρχική πρόβλεψη. Για την Βρετανία η UBS προβλέπει βαθιά ύφεση το 2020 την οποία θα ακολουθήσει αργή ανάκαμψη το 2021.