UBS: Το επενδυτικό rotation προς τις μετοχές αξίας ξεκίνησε

UBS: Το επενδυτικό rotation προς τις μετοχές αξίας ξεκίνησε
epa08146957 (FILE) - The logo of Swiss investment bank and financial services company UBS is seen at a bank's branch in St. Moritz, Switzerland, 29 November 2018 (reissued 21 January 2020). UBS released their 4th quarter and full year 2019 results on 21 January 2020, saying their 2019 net profit stood at 4.3 billion USD. EPA/MATTIA SEDDA *** Local Caption *** 54920344 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι τελευταίες εξελίξεις στον κόσμο των αγορών αλλάζουν το επενδυτικό τοπίο, με τις μετοχές αξίας να παίρνουν τη σκυτάλη από τις μετοχές ανάπτυξης, σύμφωνα με τη UBS.

Η επικείμενη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσει μείωση στις αποδόσεις των μετοχών ανάπτυξης, όπως αναφέρει στην ανάλυσή της η ελβετική τράπεζα.

Ειδικότερα, η ανάπτυξη και τα κέρδη θα αποτελέσουν τις πλέον κρίσιμες μεταβλητές για τις αποδόσεις που θα σημειωθούν στις αγορές το επόμενο τρίμηνο. Σε αυτό το πλαίσιο, μια άνοδος στα πραγματικά επιτόκια και οι αλλαγές στα πιστωτικά περιθώρια θα σημάνουν το τέλος της εποχής της άκρατης ρευστότητας, σημειώνει η τράπεζα, προσθέτοντας: «Και ενώ οι προαναφερόμενες αλλαγές δεν προοιωνίζονται μεγάλη διόρθωση στα χρηματιστήρια, εντούτοις θα φέρουν μεγάλες αλλαγές σε ό,τι αφορά τα επόμενα ράλι, καθώς μάλιστα μέχρι στιγμής η ρευστότητα της Fed οδηγούσε το bull run ειδικά στη Wall Street».

Η πρόσφατη αύξηση στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων έχει προκαλέσει ανησυχία στους επενδυτές, που βλέπουν τα αρνητικά επιτόκια ως τη βάση για το ράλι των asset που ενέχουν ρίσκο, το οποίο έχει στείλει τις μετοχές παγκοσμίως σε ιστορικά υψηλά. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου που προστατεύεται από τον πληθωρισμό σημείωσε άλμα στο υψηλό του -0,77% την περασμένη εβδομάδα από -1,08% στις 11 Φεβρουαρίου.

«Μια μικρή αύξηση στα πραγματικά επιτόκια δεν πρέπει να προκαλεί μεγάλη ανησυχία, αλλά καθώς αυτά επιταχύνονται η κατάσταση για τις αγορές δυσκολεύει», έγραψε η UBS. Ανάλυση παρόμοιων ιστορικών «αλλαγών φάσης» όταν οι οδηγοί ρευστότητας γίνονται ουδέτεροι από χαλαροί υποδηλώνει ότι οι χαμηλότερες αποδόσεις της αγοράς και οι αναπτυξιακές μετοχές αποδίδουν οριακά περισσότερο από τις μετοχές αξίας, τονίζει η UBS, προσθέτοντας ότι το δολάριο βλέπει συνήθως μέτρια κέρδη έναντι των νομισμάτων αναδυόμενων αγορών.